Την ανατροπή του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την αντικατάστασή του από τον πανίσχυρο πρώην υπουργό Εσωτερικών του Αρσέν Αβάκοφ, απεργάζονται οι Δυτικοί, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας (SVR).
Σε ανακοίνωσή τους την Τρίτη 13 Αυγούστου, οι ρωσικές υπηρεσίες υποστήριξαν ότι έχουν πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν τον Ζελένσκι, εγκαινιάζοντας σύντομα μια εκστρατεία απαξίωσης του.
Ένας από τους λόγους που η Δύση θέλει να απορρίψει τον Ζελένσκι, σύμφωνα με τη SVR, είναι η απροθυμία του να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, εκτός εάν γίνουν αποδεκτές πολλές προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απόσυρσης του ρωσικού στρατού από το ουκρανικό έδαφος.
Παρά την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ, η Ουκρανία χάνει σταθερά έδαφος στο πεδίο της μάχης ενώ καταγράφει μεγάλες απώλεις. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί αυτό, αλλά είναι πιθανό οι αναλυτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος πριν καταρρεύσει το ουκρανικό οικοδόμημα.
Υποτίθεται ότι ο υποψήφιος για να τον αντικαταστήσει, λέει η SVR, είναι ο Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως υπουργός Εσωτερικών, το οποίο διοικεί τις εσωτερικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας.
Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει μια ισχυρή εκστρατεία ενημέρωσης για να δυσφημήσει τον Ζελένσκι προκειμένου να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει τη θέση του, ανέφερε το SVR.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη δώσει εντολή σε συνδεδεμένες ΜΚΟ να επεξεργαστούν το σενάριο της έλευσης του Αβάκοφ στην εξουσία στην Ουκρανία. Τώρα αυτό το θέμα συζητείται με τους ηγέτες των κορυφαίων κομμάτων της ουκρανικής αντιπολίτευσης … καθώς και με έναν αριθμό σημαντικών βουλευτών από το κυβερνών κόμμα Υπηρέτης του Λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πόσο βάσιμοι είναι οι ρωσικοί χειρισμοί
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιο για θέματα πολιτικής, Στήβεν Μπριέν, δεν είναι σαφές εάν αυτές οι εκτιμήσεις είναι αληθείς ή προσπάθεια του Κρεμλίνου να προκαλέσει σύγχυση στην Ουκρανία.
Ο Αβάκοφ, σύμφωνα με το SVR, έχει ισχυρούς δεσμούς με ευρωπαίους ηγέτες και επίσης με «εθνικιστικές» ομάδες στην Ουκρανία, με πρώτο και καλύτερο το Τάγμα Αζόφ.
«Στην πραγματικότητα, οι όροι του Ζελένσκι για οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία ευθυγραμμίζονται αρκετά καλά με το Τάγμα Azov και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις, επομένως η πεποίθηση του SVR ότι η Δύση θέλει να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις προωθώντας τον Αβάκοφ, φαίνεται αντιφατική» λέει ο Μπρίεν.
Πάντως, παλαιότερη ανάλυση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Κάρνεγκι, ίσως να αφήνει περιθώριο να υπάρχει κάποια αλήθεια στους ρωσικούς ισχυρισμούς.
Όπως ανέφερε το 2020, «ο Ζελένσκι χρειάζεται τον Αβάκοφ ως κάποιον με δεσμούς με τη σκοτεινή πλευρά του ουκρανικού βαθέως κράτους, απέναντι στο οποίο οι νεαροί μεταρρυθμιστές είναι συχνά ανίσχυροι».
Προσέθετε μάλιστα, ότι «ο παντοδύναμος υπουργός, από την πλευρά του, είναι έτοιμος να βάλει στην άκρη την προσωπική του φιλοδοξία να γίνει άτυπος πυλώνας εξουσίας» σημείωνε τότε η ανάλυση, υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό μπορεί να ίσχυε «τουλάχιστον όσο ο ίδιος ο πρόεδρος διατηρεί τη δημοτικότητά του και την εμπιστοσύνη του λαού».
Πλέον, όμως η δημοτικότητα του Ζελένσκι δοκιμάζεται σκληρά και ο Αβάκοφ είναι πρόσωπο που μπορεί να τον αμφισβητήσει.
Έχει σημασία;
Σίγουρα ο Ζελέσνκι αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό, ο οποίος απέφυγε να διεξάγει εκλογές ως όφειλε.
«Ενώ υπάρχουν ορισμένες διατάξεις του ουκρανικού συντάγματος που σχετίζονται με την επιβολή στρατιωτικού νόμου που επιτρέπουν την παράκαμψη των εκλογών, ωστόσο η εκμετάλλευση αυτού του συνταγματικού κενού δεν βοηθά τον Ζελένσκι, του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί πρόσφατα» αναφέρει ο Μπρίεν.
Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί είναι πρόθυμοι να δείξουν ότι δεν υποστηρίζουν τον Ζελένσκι είναι αρκετά αξιοσημείωτο σε ένα κράτος όπου οι κανονικές ελευθερίες είναι περιορισμένες και όπου ο Τύπος ελέγχεται αυστηρά.
Την ίδια στιγμή, ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει μεγάλες αντιστάσεις για στρατολόγηση νέων στρατιωτών, ενώ οι Ρώσοι, παρά την προώθηση των Ουκρανών στο Κουρσκ, προωθούνται ακάθεκτοι στην Ανατολική Ουκρανία.
Ωστόσο, για τον Μπρίεν τα ζητήματα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας υπερβαίνουν την Ουκρανία και αφορούν το ΝΑΤΟ, την παρουσία του στην Ουκρανία και το συνολικό πλαίσιο ασφαλείας στην Ευρώπη.
Επομένως, για τον Μπριεν, η αντικατάσταση του Ζελένσκι δεν θα έχει πραγματική διαφορά μέχρι να αντιμετωπιστούν τα κορυφαία ζητήματα ασφάλειας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας».
Με πληροφορίες από Sputnik