ΤΕΪΛΟΡ ΣΟΥΙΦΤ

Ο φόβος μιας επίθεσης

Στις sold out συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ στο πλαίσιο της περιοδείας Eras, οι θαυμαστές της συγκεντρώνονταν σε εξωτερικούς υπαίθριους χώρους για να τραγουδήσουν τα τραγούδια της. Ωστόσο τα πράγματα θα αλλάξουν, για λόγους ασφαλείας, στις πέντε συναυλίες που θα δώσει στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, με την πρώτη να διεξάγεται αύριο. Μετά το σχέδιο για τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία της 34χρονης ποπ σταρ που εξουδετέρωσε η αυστριακή αστυνομία και έναν από τους τρεις νεαρούς υπόπτους που συνελήφθησαν να δηλώνει πως είχε σκοπό σε επίθεση αυτοκτονίας να σκοτώσει «όσο περισσότερους μπορούσε», τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι βρετανικές Αρχές είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Ηδη ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπεται κανείς να στέκεται κοντά στο γήπεδο, ενώ απαγορεύθηκε και η διανυκτέρευση των θαυμαστών της Σουίφτ έξω από αυτό. Πάντως, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λονδίνου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει» απειλή κατά των συναυλιών στο Γουέμπλεϊ.

ΧΑΒΙΕΡ ΚΟΛΟΜΙΝΑ

Η απειλή από το Σαχέλ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε τον διορισμό του ισπανού διπλωμάτη Χαβιέρ Κολόμινα, 49 ετών, ως ειδικού αντιπροσώπου για τη Νότια Πτέρυγα, με στόχο να επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη το ευρύ τόξο της αστάθειας – από το Ιράκ στο Σαχέλ. Μέχρι τώρα, τα ενδημικά προβλήματα σε αυτή την περιοχή (η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση, η τζιχαντιστική τρομοκρατία, η παράτυπη μετανάστευση, η διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, η κλιματική αλλαγή) επισκιάζονταν από τις επείγουσες ανάγκες της ανατολικής πλευράς. Ο Κολόμινα – ο οποίος είναι αναπληρωτής βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για Πολιτικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφαλείας από το 2021 – πιστεύει ότι ο διορισμός του είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη Συμμαχία να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κατάσταση στη νότια πλευρά της. Ωστόσο, είναι επιφυλακτικός, υποστηρίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μπει στην περιοχή σαν ταύρος σε υαλοπωλείο». Τι προβλέπει; «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει, αλλά η απειλή από το Σαχέλ θα συνεχιστεί».

ΧΑΡΟΛΝΤ ΧΑΜ

Καλωσήλθε το πετρέλαιο

Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τον Απρίλιο από την πετρελαϊκή βιομηχανία να συνεισφέρει 1 δισ. δολάρια στην προεδρική του εκστρατεία, ο δισεκατομμυριούχος Χάρολντ Χαμ άρχισε αμέσως να παίρνει τηλέφωνα και να καλεί φίλους του να ανοίξουν το πορτοφόλι τους. Το μήνυμά του φαίνεται να έχει απήχηση σε πολλούς μεγιστάνες του πετρελαίου στις ΗΠΑ, οι οποίοι βασίζονται στις υποσχέσεις του Τραμπ να ανατρέψει δεκάδες περιβαλλοντικούς κανόνες και πολιτικές του Μπάιντεν. Ο πετρελαϊκός τομέας έχει συνεισφέρει περισσότερα από 20,3 εκατ. δολάρια στην εκστρατεία του Τραμπ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και ο πρώην πρόεδρος περιμένει και άλλα. Στις εκλογές του Νοεμβρίου διακυβεύονται πολλά για τον κλάδο.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν πέρυσι περισσότερο πετρέλαιο από ποτέ, η Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την πορεία. Ο Χαμ εργάζεται «απίστευτα σκληρά για να συγκεντρώσει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί από τον ενεργειακό τομέα», δήλωσε συνεργάτης του Τραμπ. «Εχουμε πάρει μεγάλες επιταγές από μεγιστάνες του πετρελαϊκού τομέα».