Η Βιρτζίνια Κάθριν «Τζίνα» Ρόουλαντς, η σύζυγος του σκηνοθέτη Τζον Κασσαβέτη, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη (14/8) σε ηλικία 94 ετών.

Η θρυλική αμερικανίδα ηθοποιός -βραβευμένη με δύο Χρυσές Σφαίρες, τέσσερα Emmy και δυο φορές υποψήφια για Όσκαρ για την ενσάρκωση ισχυρών χαρακτήρων ή γυναικών με σοβαρά προβλήματα υγείας σε φιλμ όπως τα «Gloria» (1980) και «A Woman Under the Influence» (1974) που είχε σκηνοθετήσει ο ελληνοαμερικανός σύζυγός της- πέθανε περιτριγυρισμένη από μέλη της οικογένειάς της στο σπίτι της στο Ίντιαν Γουέλς της Καλιφόρνια, σύμφωνα με το TMZ .

Τον θάνατό της επιβεβαίωσε ο γιος της, Νικ Κασσαβέτης, στο Entertainment Weekly.

Η Τζίνα Ρόουλαντς ξεκίνησε την καριέρα της τη δεκαετία του ’50

Η Τζίνα Ρόουλαντς πρωταγωνίστησε σε δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες κατά τη διάρκεια της καριέρας της, που άρχισε στο θεατρικό σανίδι και στην τηλεόραση τα χρόνια του 1950 και συμπεριέλαβε ρόλους σε ταινίες που σκηνοθέτησε ο ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης σύζυγός της.

Ο Νικ Κασσαβέτης αποκάλυψε τον Ιούνιο πως η μητέρα του έπασχε από Αλτσχάιμερ, όπως η δική της μητέρα, και επίσης ο χαρακτήρας που ενσάρκωσε στην ταινία «The Notebook» (2004).

«Έχει πλήρη άνοια. Κι είναι τόσο παλαβό — το ζήσαμε, το έπαιξε στη μεγάλη οθόνη, και τώρα μας πλάκωσε», είχε πει.

Η Τζίνα Ρόουλαντς και ο Τζον Κασσαβέτης χαρακτηρίζονταν χρυσό ζευγάρι των ανεξάρτητων κινηματογραφικών παραγωγών τα χρόνια του 1970 και του 1980. Ο Τζον Κασσαβέτης θεωρείτο πρωτοπόρος του είδους, η Τζίνα Ρόουλαντς η μούσα του. Γύρισαν μαζί 10 ταινίες, ως τον θάνατό του το 1989. Συνέχισε την καριέρα της κατόπιν, συνεργαζόμενη, μεταξύ άλλων, με σκηνοθέτες όπως ο Γούντι Άλεν.

Κόρη πατέρα τραπεζίτη και πολιτικού και μητέρας ηθοποιού, γεννημένη τη 19η Ιουνίου 1930 στην πολιτεία Ουισκόνσιν, παρότι δεν κέρδισε Όσκαρ για τους ρόλους που ενσάρκωσε, η Τζίνα Ρόουλαντς έλαβε τιμητικό βραβείο της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου για το σύνολο του έργου της το 2015.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις που παρουσιάζονταν στο Θέατρο της Πρόβινσταουν. Έκανε το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ στη θεατρικό του Τζορτζ Άξελροντ «Εφτά Χρόνια Φαγούρας» κι έπειτα περιόδευσε με το θίασο στην αμερικανική επικράτεια.

Η Ρόουλαντς έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 1958 στην ταινία «The High Cost of Loving» και μετά από μερικούς δευτερεύοντες ρόλους σε διάφορες ταινίες, σκηνοθετήθηκε για πρώτη φορά από τον Τζον Κασσαβέτη το 1963 στην ταινία «A Child is Waiting».

Έλαβε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα για την ταινία του Κασσαβέτη «Faces» το 1968 κι η συνεργασία τους συνεχίστηκε με τις ταινίες: «Machine Gun McCain» (1969), «Minnie and Moskowitz» (1971), «Two-Minute Warning» (1976), «Opening Night» (1977), «Tempest» (1982) και «Love Streams» (1984).