Σημαντικές εκπτώσεις στα τιμολόγια ρεύματος προβλέπονται για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), με την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων να λήγει έναν μήνα μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή για τη φετινή χρονιά στις 2 Σεπτεμβρίου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και για όσους ενταχθούν στο ΚΟΤ οι χρεώσεις θα είναι χαμηλότερες κατά 4,5-7,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (ανάλογα με την κατηγορία του δικαιούχου) σε σχέση με το κανονικό τιμολόγιο του εκάστοτε παρόχου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες δικαιούχων: Αρχικά στο ΚΟΤ Α’ εντάσσονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ενώ στο ΚΟΤ Β’ εντάσσονται όσα νοικοκυριά δεν ξεπερνούν ετησίως τα εξής ποσά: για μονοπρόσωπο νοικοκυριό τα 9.000 ευρώ, για νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος τα 13.500 ευρώ, για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη τα 15.750 ευρώ, για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη τα 18.000 ευρώ, για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη τα 24.750 ευρώ.

Ατομα με αναπηρία

Ταυτόχρονα, όπως τονίζεται, στο ΚΟΤ Β’ εντάσσονται νοικοκυριά που στη σύνθεσή τους περιλαμβάνουν και άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω, και ως εκ τούτου τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 8.000 ευρώ. Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 15.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των 2.250 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Για την ένταξη στο ΚΟΤ Β’ ισχύει και η προϋπόθεση να έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού ακίνητη περιουσία, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με συνολική φορολογητέα αξία έως το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως ανώτατο όριο 180.000 ευρώ.

Τέλος, τα μέλη του νοικοκυριού δεν θα πρέπει να εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και να μη δηλώνουν δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.