Ο Ότρι Στίβενς, ο πλουσιότερος Αμερικανός επιχειρηματίας στη βιομηχανίας του πετρελαίου απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών. Η εταιρεία που ίδρυσε, η Endeavor Energy Resources LP, ανακοίνωσε τον θάνατο του Στίβενς σήμερα, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Ο Στίβενς είχε δηλώσει στη Wall Street Journal τον Φεβρουάριο του 2024 ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, γεγονός που τον έκανε πρόθυμο να πουλήσει την Endeavor, αφού την έχτισε σε έναν από τους μεγαλύτερους στενά ελεγχόμενους παραγωγούς στην πιο καυτή πετρελαϊκή περιοχή του δυτικού ημισφαιρίου.

Η Diamondback Energy Inc. συμφώνησε τον Φεβρουάριο να αγοράσει την Endeavor έναντι 26 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Αυτό κατέστησε τον Στίβενς τον πλουσιότερο πετρελαιά των ΗΠΑ, με καθαρή αξία 25,9 δισ. δολαρίων με βάση την τιμή της μετοχής της Diamondback κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης. Η συμφωνία έθεσε τέλος σε πολυετείς εικασίες σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να αγοράσει την Endeavor.

Ο Στίβενς ίδρυσε την εταιρεία με έδρα το Μίντλαντ του Τέξας το 1979, αφού εργάστηκε για την Humble Oil and Refining Co., που σήμερα ανήκει στην Exxon Mobil Corp. Στην αρχή, η εταιρεία επικεντρώθηκε στην παροχή έκτακτης μηχανικής βοήθειας. Τις επόμενες δεκαετίες, ο Στίβενς μετατράπηκε σε μεγιστάνα του πετρελαίου, αγοράζοντας δικαιώματα γεωτρήσεων και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του σε βοηθητικές επιχειρήσεις, όπως η μεταφορά φορτηγών, οι υπηρεσίες γεωτρήσεων και οι κατασκευές. Η πρώτη του επιχείρηση εξερεύνησης, που ιδρύθηκε το 1996, ονομαζόταν Big Dog Drilling.

Τα δικαιώματα γεώτρησης που απέκτησε και κατείχε περιλάμβαναν 344.000 στρέμματα στον πυρήνα της λεκάνης Πέρμιαν. Αυτές οι ιδιοκτησίες έγιναν πολύ πιο πολύτιμες όταν οι πετρελαϊκές εταιρείες ανακάλυψαν πώς να αποκτήσουν πρόσβαση στα κοιτάσματα αυτών των περιοχών, με την τεχνική που ονομάζεται fracking.

Η πρακτική αυτή, που αποτελεί μια αμερικανική πρωτοπορία, απογειώθηκε στη δεκαετία του 2010 σε μια περίοδο που έγινε γνωστή ως η επανάσταση του σχιστόλιθου και μετέτρεψε τις ΗΠΑ τις ΗΠΑ σε εξαγωγέα πετρελαίου.

Πηγή: ΟΤ