Μετά τη Γερμανία τώρα και η Βρετανία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εξειδικευμένους εργαζομένους. Επίσημα στοιχεία από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της χώρας που επικαλείται η Deutsche Welle δείχνουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο όλων των κενών θέσεων εργασίας αφορούσε τέτοιες θέσεις εργασίας ειδικά σε τεχνικά επαγγέλματα. Πρόκειται, σύμφωνα με τη βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Simply Βusiness, για εξειδικευμένα επαγγέλματα από τον χώρο των κατασκευών μέχρι τον κλάδο των μετάλλων.

Από τις ελλείψεις αυτές πλήττεται σημαντικά μεταξύ άλλων η παραγωγικότητα. Εδώ και χρόνια η Βρετανία παλεύει με μια τέτοια υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας και πολλές μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ αυτής και του διευρυνόμενου χάσματος δεξιοτήτων.

Πλέον αναλύσεις κάνουν λόγο για ζημιά στη βρετανική οικονομία που φτάνει τα 39 δισ. στερλίνες ή 46 δισ. ευρώ από την έλλειψη πολλών ειδικοτήτων ειδικά σε τεχνικά επαγγέλματα.

Το πρόβλημα είναι γνωστό στη νέα κυβέρνηση των Εργατικών και ένας από τους τρόπους που ο πρωθυπουργός Κέιρ Στάρμερ και το επιτελείο του θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είναι να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες εντοπίζουν ελλείψεις δεξιοτήτων, ώστε να εκπαιδεύονται καλύτερα οι εργαζόμενοι.

Το χάσμα

Τον περασμένο μήνα ο Στάρμερ ίδρυσε το Skills England, ένα νέο κυβερνητικό όργανο που στοχεύει να μειώσει το χάσμα δεξιοτήτων της χώρας χρηματοδοτώντας μαθήματα κατάρτισης που έχουν σαν στόχο να παράγουν τους εργαζομένους εκείνους που χρειάζονται περισσότερο οι επιχειρήσεις.

«Θα ξεκινήσουμε την εκπαίδευση όλων των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο» είπε ο Στάρμερ. «Αν υπάρχει κάτι που γνωρίζουμε ότι θα οδηγήσει στην καινοτομία και θα επιταχύνει την παραγωγικότητα, [αυτό] είναι η ύπαρξη ειδικευμένων εργαζομένων» είπε.

Σύμφωνα με τη Simply Business το 2024, και ειδικά στο πρώτο εξάμηνο, έχει καταγραφεί ήδη επιβράδυνση της παραγωγικότητας κατά 1,4% εν μέρει λόγω της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων.

Αλλά η επιβράδυνση της παραγωγικότητας δεν συνδέεται με την έλλειψη ζήτησης για εργασία – στην πραγματικότητα, μόνο ο κατασκευαστικός κλάδος στη Βρετανία προβλέπεται να δημιουργήσει έσοδα 404 δισ. στερλινών (473 δισ. ευρώ) φέτος. Κάτι που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, σημειώνεται. Την έλλειψη δεξιοτήτων την προκαλεί κυρίως το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι που εισέρχονται σε διάφορους κλάδους για να αντικαταστήσουν το γηρασμένο εργατικό δυναμικό.

H έρευνα

Σε έκθεση της Kingfisher χίλιοι νέοι ηλικίας 16 έως 25 ετών ρωτήθηκαν για τις εργασιακές τους φιλοδοξίες και για το αν θα σκέφτονταν μια καριέρα ως τέτοιοι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι σε χειρωνακτικές και άλλες παρεμφερείς εργασίες. Σχεδόν οι μισοί (49%) δήλωσαν ότι δεν θα σκέφτονταν να κάνουν καριέρα στα επαγγέλματα αυτά και μόνο το 13% είπε ότι δέχτηκε ερεθίσματα στο σχολείο να ακολουθήσει μια τέτοια καριέρα. Επίσης οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι γυναίκες καλύπτουν μόνο το 2% των εξειδικευμένων τεχνιτών της Βρετανίας.

Οπως αναφέρουν στην Deutsche Welle στελέχη της εταιρείας ρομποτικής Universal Robots στη Βρετανία, η έλλειψη δεξιοτήτων στη συγκεκριμένη χώρα είναι κάτι που αντιμετωπίζεται σε καθημερινή σχεδόν βάση. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο παράδειγμα εταιρείας που συνεργάζεται με τη Universal Robots, η οποία απασχολεί 10 εξειδικευμένους συγκολλητές. Πολλοί από τους συγκολλητές είναι άνω των 50 ετών, με δύο να συνταξιοδοτούνται άμεσα.

Η σοβαρή έλλειψη ειδικευμένων συγκολλητών στο γενικό εργατικό δυναμικό σημαίνει ότι πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για να διατηρήσουν την παραγωγικότητα και να συνεχίσουν να εργάζονται με βάση συμβόλαια που αναλαμβάνει η εταιρεία προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί.