Το 55% του προγράμματος ΑΙΓΙΣ που υλοποιείται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και έχει ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη συμβασιοποιηθεί ή βρίσκεται προς τελική υπογραφή με οριστικούς αναδόχους, όπως αναφέρουν σε κοινό δελτίο Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή δημοσιεύματα περί «καθυστέρησης» στην απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οπως σημειώνεται, έχουν δημοπρατηθεί έργα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας συνολικού προϋπολογισμού 1,66 δισ. ευρώ, ενώ 250 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί σε δράσεις αντιπυρικής πρόληψης και προστασίας. Αναλυτικότερα, το 17,7% του προγράμματος που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ έχει συμβασιοποιηθεί και το 37,6% βρίσκεται σε φάση τελικής υπογραφής των συμβάσεων.
ΔΥΠΑ: 37 επαγγέλματα στην πρώτη γραμμή
Σημαντική αύξηση κατά 63% κατέγραψαν φέτος οι αιτήσεις για συμμετοχή στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, με 37 επαγγέλματα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Υψηλή ζήτηση καταγράφεται σε τεχνικά επαγγέλματα, που πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων, όπως τεχνίτες μηχανών και συστημάτων συμβατικού και ηλεκτρικού αυτοκινήτου, τεχνίτες ψυκτικών και κλιματιστικών έργων, υδραυλικών εγκαταστάσεων, τεχνίτες αέριων καυσίμων, τεχνίτες έξυπνων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ξυλουργοί και επιπλοποιοί καθώς και επαγγέλματα διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας.
Smartwatches: οι βοηθοί της υγείας
Σε ψηφιακό βοηθό υγείας και προπονητή έχουν μετεξελιχθεί τα smartwatches και smartbands. Στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι έλληνες καταναλωτές παρακολουθούν καθημερινά βασικούς δείκτες υγείας μέσω των smartwatches. Μάλιστα, περισσότεροι από τρεις στους πέντε Ελληνες θεωρούν ότι οι έξυπνες συσκευές και οι εφαρμογές που διαθέτουν μπορούν να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, σύμφωνα με έρευνα της IPSOS. Δείγμα της τάσης αυτής είναι ότι τον τελευταίο χρόνο το 33% των Ελλήνων έχει αγοράσει smartwatch, ενώ το 27% σχεδιάζει να αγοράσει μέσα στον επόμενο χρόνο.
Το υβριδικό μοντέλο εργασίας κερδίζει
Ε ναι, λοιπόν, το υβριδικό μοντέλο εργασίας φέρνει αποτελέσματα, και μάλιστα θετικά. Τουλάχιστον αυτό διατυπώνει έρευνα της International Workplace Group (IWG), του μεγαλύτερου παρόχου ευέλικτων χώρων εργασίας στον κόσμο, που αποκάλυψε ότι εννέα στους 10 CEO έχουν υιοθετήσει το υβριδικό μοντέλο εργασίας (91%), με τα τρία τέταρτα να υποστηρίζουν ότι αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας (75%) και έχει συμβάλει θετικά στη διατήρηση του προσωπικού (76%) στην επιχείρησή τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τη νέα αυτή έρευνα που διεξήχθη σε 500 CEO σε όλο τον κόσμο, η συντριπτική πλειοψηφία (74%) δήλωσε ότι η επιχείρησή τους δεν προτεραιοποιεί την πλήρη επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο.
Αλλαγές στο τιμόνι της Victoria’s Secret
Η Victoria’s Secret στρέφεται στο αφεντικό της μάρκας εσωρούχων της Rihanna για να ηγηθεί της ανάκαμψης που θέλει να πετύχει. Η Χίλαρι Σούπερ, 52 ετών, θα αντικαταστήσει τον Μάρτιν Γουότερς. Αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Ο Τιμ Τζόνσον, ο οικονομικός και διοικητικός διευθυντής της εταιρείας, θα είναι ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος έως ότου η Σούπερ ενταχθεί σε αυτήν στις 9 Σεπτεμβρίου. Η Victoria’s Secret αγωνίζεται εδώ και χρόνια να βελτιώσει τα αποτελέσματα λόγω της φθίνουσας ζήτησης, του αυξημένου ανταγωνισμού από κορυφαίες μάρκες εσωρούχων, όπως η σειρά Savage X Fenty της τραγουδίστριας Rihanna, και καταγγελιών για κακή συμπεριφορά στον χώρο εργασίας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι προτάσεις για δαπάνες
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκονται οι προτάσεις των φορέων και των υπουργείων σχετικά με τις δαπάνες και τα έσοδά τους για το τρέχον έτος και το 2025, με προσανατολισμό την «οροφή» στις πρωτογενείς δαπάνες. Ο νέος προϋπολογισμός καταρτίζεται όπως επιτάσσουν οι Βρυξέλλες και μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να πυκνώσουν οι σχετικές συσκέψεις στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.