Ευθύνες στην πολιτική ηγεσία καταλογίζουν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες για την πρόσφατη φωτιά στην Αττική, σημειώνοντας ότι ήδη από τον χειμώνα το σωματείο τους είχε προειδοποιήσει ότι κανένα drone δεν σβήνει τις πυρκαγιές και ότι με 3.500 κενά «οδεύουμε μαθηματικά» σε μία ακόμα ήττα στο μέτωπο των πυρκαγιών.
Υπενθυμίζουν ακόμα ότι σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις αρχές Ιουνίου τόνισαν ότι «δεν είμαστε έτοιμοι όπως λέει η κυβέρνηση».
Στην ανακοίνωσή τους, οι συμβασιούχοι πυροσβέστες που διεκδικούν χρόνια τη μονιμοποίησή τους, επισημαίνουν ότι «όταν μια πυρκαγιά ξεκινάει από τον Βαρνάβα και σταματάει μέσα σε αστικό ιστό, στα Βριλήσσια, όπου έχασε τη ζωή της η κυρία Νάντια, τότε και ο πιο αδαής καταλαβαίνει πως πολλά πήγαν λάθος», ενώ κάνουν λόγο για ευθύνες που βαραίνουν την κεφαλή.
Μάλιστα ζητούν από τον πρωθυπουργό να αντιδράσει σημειώνοντας με νόημα ότι όταν μια ομάδα «χάνει κατά εξακολούθηση, γίνονται ριζικές αλλαγές από τον προπονητή».
Για μια ακόμα φορά ζητούν να εισακουστεί το αίτημά τους για μονιμοποίηση καθώς έτσι «θα συμβάλουμε και στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών τον χειμώνα, δεδομένου πως προσωπικό για τα Δασαρχεία δεν υπάρχει, ώστε να μεριμνήσει».
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Το Σωματείο μας σεβόμενο την κατάσταση, η οποία επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και επειδη σύσσωμο το Δ.Σ. ενεργούσε σε όλα τα ενεργά πύρινα μέτωπα ανά την επικράτεια, ο καθένας με την υπηρεσία στην οποία υπάγεται, προτιμήσαμε να κρατήσουμε στάση αναμονής μέχρι η κατάσταση να εξομαλυνθεί πλήρως, πριν τοποθετηθούμε δημόσια.
Αρχικά θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια και την οδύνη μας για την απώλεια ενός συνανθρώπου μας. Θέλουμε να μεταφέρουμε ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους τους συναδέλφους που ενήργησαν στο συμβάν, δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό, κάνοντας πραγματική κατάθεση ψυχής σε άνιση μάχη με τις φλόγες.
Όταν μια πυρκαγιά ξεκινάει από τον Βαρνάβα και σταματάει μέσα σε αστικό ιστό, στα Βριλήσσια, όπου έχασε τη ζωή της η κυρία Νάντια, τότε και ο πιο αδαής καταλαβαίνει πως πολλά πήγαν λάθος. Και οι ευθύνες δεν βαραίνουν τους πυροσβέστες, τους πιλότους, τους αστυνομικούς, τους πολίτες και όλους όσοι συνέβαλαν στην κατάσβεση. Η ανάληψη των ευθυνών είθισται να γίνεται από την κεφαλή.
Όταν η κεφαλή δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της καταστροφής και των προβλημάτων, όπως έγινε κατανοητό από τις δηλώσεις που ακολούθησαν, ίσως τότε πρέπει να αντιδράσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Μια ομάδα, όταν χάνει κατά εξακολούθηση, γίνονται ριζικές αλλαγές από τον προπονητή.
Εξακολουθούν να καίνε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές
Εμείς κάνουμε την υπενθύμιση πως είχαμε προειδοποιήσει ήδη από τον χειμώνα πως κανένα drone δεν σβήνει φωτιές. Με τα πάνω από 3.500 κενά σε έμψυχο δυναμικό, που παραμένουν και στη φετινή αντιπυρική, οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια σε άλλη μια ήττα με τη μάχη των Πυρκαγιών. Άλλωστε, παρόλο που «πνίγεται» από τα ΜΜΕ, εξακολουθούν να κατακαίνε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε Όρβηλο για 28η ημέρα και στο Μενοίκιο Όρος, θυμίζοντας σε όλους τις περσινές πολυήμερες πυρκαγιές στον Έβρο και στη Ρόδο.
Με τη δημιουργία πλατφόρμας δήλωσης ακαθαρίστων οικοπέδων και τη δήλωση μόνο στα χαρτιά πως είναι καθαρισμένα δεν κάνεις πρόληψη, κοροϊδεύεις απλά την κοινή γνώμη πως όλα είναι καλά και έτοιμα. Μέχρι την πρώτη «megafire» που αποκαλύπτει τη γύμνια.
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας 16 Σωματείων στις 5 Ιουνίου έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου στην Ηγεσία μας με επίσημο έγγραφο πως ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ, όπως διατείνεται συνεχώς η Κυβέρνηση, για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Για ακόμα μία φορά κώφευσαν και αρνήθηκαν συνάντηση δια ζώσης, όπως κάνουν εδώ και 1 χρόνο. Φυσικά δεν είμαστε μάντεις, ούτε θέλαμε να μειώσουμε την όποια προσπάθεια έχει γίνει. Είμαστε όμως γνώστες του προβλήματος, καθώς είμαστε εμείς αυτοί που το βιώνουμε καθημερινά.
Το Σωματείο μας, ακόμα μια φορά, ζητάει το αυτονόητο:
Άμεση πρόσληψη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ στο Πυροσβεστικό Σώμα, δίχως ηλικιακούς περιορισμούς. Έτσι, θα συμβάλουμε και στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών τον χειμώνα, δεδομένου πως προσωπικό για τα Δασαρχεία δεν υπάρχει, ώστε να μεριμνήσει. Επίσης, να καλύψουμε τα πάνω από 3.500 κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου οι περισσότεροι συνάδελφοί λαμβάνουν ταμείο ανεργίας. Με ελάχιστα χρήματα επιπλέον είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στην πατρίδα 12 μήνες.