Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ, απέναντι στις εθνικιστικές κορόνες που εκφράζονται στην Τουρκία από μερίδα πολιτικών αναλυτών και ΜΜΕ περί δήθεν κινδύνου από την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα. Λες και δηλαδή υπήρχε περίπτωση οι αμερικανοί να στραφούν από την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας. Μιλώντας, λοιπόν, σε δημοσιογράφους ο Φλέικ σημείωσε ότι έχουν γίνει στρατιωτικές ενισχύσεις στην Ελλάδα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, διαψεύδοντας ωστόσο τους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ ευνοούν την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας και ότι ενισχύονται για να επιτεθούν στην Τουρκία.
Για το λόγου το αληθές αναφέρθηκε και στην πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις του Κογκρέσου για την πώληση, αν και συνεχίζονται ακόμη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας, της Lockheed Martin και των άλλων προμηθευτών για τον καθορισμό λεπτομερειών όπως η συμμετοχή της Τουρκίας στη συμπαραγωγή των αεροσκαφών και οι προδιαγραφές παράδοσης. Η τρέχουσα συμφωνία πάντως έχει κλείσει και περιλαμβάνει την αγορά «40 νέων και 79 αναβαθμισμένων F-16».
Οι S-400 και τα F-35
Ο Φλέικ απάντησε στα τουρκικά ΜΜΕ και για το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 από το οποίο είχε αποβληθεί η Τουρκία. Ο αμερικανός πρεσβευτής επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον «θέλει η Τουρκία να είναι σε θέση να αγοράσει και πάλι F-35». Αλλά αυτό, προφανώς, δεν πρόκειται να συμβεί όσο υπάρχει ανοιχτή η σχέση με τη Ρωσία. Ο Φλέικ είπε δηλαδή ότι «πρέπει πρώτα να επιλυθεί το θέμα των S-400» για να υπάρξει ξανά τέτοια συζήτηση. «Ελπίζουμε ότι θα διεξαχθούν σοβαρές συνομιλίες και αν αυτές οι συνομιλίες αποφέρουν αποτελέσματα, μπορούμε να μιλήσουμε ξανά για τα F-35» κατέληξε.
Ο Δεκαπενταύγουστος των αρχηγών
Κόπασαν, ευτυχώς, οι φωτιές στην Αττική και μπόρεσαν, έτσι, να φύγουν ξανά για τον Δεκαπενταύγουστο οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρωθυπουργός. Ο οποίος γιόρτασε το «Πάσχα του καλοκαιριού» στα πατρογονικά εδάφη, στα Χανιά, όπου παρακολούθησε τη λειτουργία στο χωριό Στέρνες, στην εκκλησία του Ευαγγελισμού, στέλνοντας ευχές για περισυλλογή και διαβεβαιώσεις για γρήγορες αποζημιώσεις στους «λίγους συμπολίτες μας οι οποίοι επλήγησαν από την πυρκαγιά» (αν και το «λίγοι» είναι συζητήσιμο).
Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο νησί του ήταν κι ο έτερος Κρητικός, ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο Ηράκλειο, ο οποίος παρακολούθησε τον εσπερινό στην ιερά μόνη Καλυβιανής στη Μεσαρά και τη χθεσινή λειτουργία στο Αρχονταρίκι της Παναγιάς στη γειτονιά του, τον Μασταμπά. Εκεί χοροστάτησε μάλιστα ο Μητροπολίτης Σελευκείας Θεόδωρος, που ήταν συμμαθητής του στο σχολείο, οπότε είχαν και την ευκαιρία μετά να τα πουν. Μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης έμεινε, τελικά, στην Αθήνα και πήγε στην ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πεντέλη, που λειτούργησε κανονικά αν και επλήγη από τις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών.
Οι διακοπές κι η Ούρσουλα
Μιας και ανέφερα τα Χανιά, θα θυμάστε, ίσως, τις περσινές διακοπές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που είχε φιλοξενηθεί από τον Πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, στην κατοικία της οικογένειας στο νησί. Το γεγονός είχε χρησιμοποιηθεί από την αντιπολίτευση στην Ευρωβουλή για να ασκηθεί κριτική στην πρόεδρο της Κομισιόν, με την επίκληση των συνθηκών και κανονισμών της ΕΕ που είναι αυστηροί σε ζητήματα δεοντολογίας σε ό,τι αφορά δώρα, φιλοξενίες κ.ά. Η Φον ντερ Λάιεν το αντιπαρήλθε τότε, λέγοντας πως επρόκειτο για ιδιωτική επίσκεψη και άρα δεν όφειλε να δώσει τις εξηγήσεις που θα όφειλε αν ήταν ένα ταξίδι που είχε κάνει με τη θεσμική ιδιότητά της.
Ελα όμως που το θέμα δεν έμεινε, τελικά, μόνο στα πολιτικά. Απέκτησε και μια απρόσμενη διάσταση καθώς παρενέβη η ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη, Εμιλι ‘Ο Ράιλι, η οποία, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ζήτησε επισήμως από την Κομισιόν να της γνωστοποιηθεί κάθε έγγραφο και πληροφορία που σχετίζεται με το ταξίδι εκείνο. Οπως αποκάλυψε όμως τώρα το Politico, η Κομισιόν δεν ανταποκρίθηκε. Και η ‘Ο Ράιλι, μέσα στη ραστώνη του Αυγούστου, επανήλθε, στέλνοντας μια νέα επιστολή απαιτώντας, πια, να της δοθούν απαντήσεις και επιπλήττοντας για την απροθυμία του γραφείου της Φον ντερ Λάιεν να απαντήσει στην υπηρεσία της και στο Ευρωκοινοβούλιο.