Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα κρούσματα στρεπτόκοκκου που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Ηλείας και τα οποία δεν φέρονται να σχετίζονται μεταξύ τους.
Πιο αναλυτικά, τα καταγεγραμμένα έως σήμερα κρούσματα ανέρχονται σε τέσσερα, τα δύο εκ των οποίων θανατηφόρα.
Δύο άτομα κατέληξαν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο -μεταξύ των οποίων και ο 48χρονος, ο θάνατος του οποίου είχε αποδοθεί αρχικά σε τσίμπημα καφέ αράχνης – ενώ άλλοι δύο άνθρωποι νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ), αποσαφηνίζουν πηγές του Υπουργείου Υγείας.
Όσον αφορά στις νοσηλείες, αναφέτεται ότι σήμερα νοσηλεύονται στο ΠΓΝΠ δυο περιστατικά με ομαλή εξέλιξη, και ότι πιθανότατα θα λάβουν εξιτήριο την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι τα δύο άτομα που κατέληξαν στην Ηλεία, είχαν προσβληθεί από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α και πάρα την ενδεδειγμένη προσπάθεια που έγινε με χορήγηση αντιβιοτικών.
«Δεν ήρθαν σε επαφή, ήταν και οι δύο επισκέπτες» – Τι λέει ο ΕΟΔΥ για τους δύο ανθρώπους που προσβλήθηκαν από στρεπτόκοκκο ομάδας Α και υπέκυψαν στο νοσοκομείο
Ήδη από την Δευτέρα 12/08/2024, ο ΕΟΔΥ απέστειλε κλιμάκιο στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από το αναλυτικό ιστορικό που ελήφθη από τους οικείους των δύο ασθενών που υπέκυψαν μετά από νόσηση από στρεπτόκοκκο, δεν βρέθηκε κάποια κοινή έκθεση ή παράγοντας κινδύνου.
Παρά τη χρονική συγκυρία των δυο περιστατικών που απεβίωσαν, η διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για επισκέπτες στην περιοχή που διέμεναν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, με συμπτώματα που πιθανόν είχαν ξεκινήσει πριν τη μετάβασή τους στην Ηλεία ή αμέσως μετά από αυτήν.
Στρεπτόκοκκος Α: Πώς μεταδίδεται, ποια τα συμπτώματα
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (iGAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε παλιότερη ανακοίνωση.
Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η iGAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.
Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης) και ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος iGAS μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό σοκ κλπ.
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:
- Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
- Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
- Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
- Από υγιείς φορείς του βακτηρίου
- Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.
Σπάνια, αλλά με αυξημένη θνητότητα η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α
Η συγκεκριμένη λοίμωξη δεν είναι συχνή αλλά έχει αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.
Για τον λόγο αυτό ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας και η έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων (πυρετός, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, κυτταρίτιδα κλπ) για την αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και την άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας είναι εξαιρετικά σημαντικά για την αίσια έκβαση της νόσου.
Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS από τις αρχές δημόσιας υγείας, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.
Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και ο έγκαιρος εργαστηριακός έλεγχος για τη διαχείριση των περιστατικών iGAS.