Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες των Αρχών για τον πνιγμό της 8χρονης σε πισίνα κατασκήνωσης στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, ενώ σε μία σειρά από ερωτήματα αναμένεται να δοθούν απαντήσεις μετά την πραγματογνωμοσύνη που παρήγγειλε ο εισαγγελέας για το τραγικό συμβάν.

Ειδικότερα, ανάμεσα στα ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις είναι το αν η πισίνα βρίσκεται σε οριοθετημένο χώρο, ασφαλή για τα παιδιά, δεύτερον, αν είναι περιφραγμένη κατάλληλα με σταθερή περίφραξη ύψους 1,20 μ. και, τρίτον, αν υπήρχε ναυαγοσώστης στο σημείο. Κι αυτό διότι με βάση τον νόμο απαιτείται η παρουσία του, για να εξασφαλίζεται η χρήση της από τα παιδιά. Ακόμη μένει να δοθεί απάντηση αν υπήρχε φύλαξη στην πισίνα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε προσέγγιση από παιδιά.

«Δεν είδα κανέναν και κλείδωσα»

Πάντως σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται ότι υπήρχε ναυαγοσώστρια στην κατασκήνωση. Η μαρτυρία της μάλιστα θεωρείται σημαντική. «Μόλις τελείωσαν την κολύμβηση τα παιδιά – περίπου στις 13:15 σύμφωνα με το πρόγραμμα – κοίταξα μέσα στην πισίνα. Δεν είδα κανέναν μέσα σε αυτήν και στη συνέχεια κλείδωσα τη διπλή πόρτα εισόδου» φέρεται ότι είπε στην κατάθεσή της η ναυαγοσώστρια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ανήλικό κορίτσι κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου διέφυγε την προσοχή της ομαδάρχισσας και πήγε στην πισίνα, που ήταν κλειστή. Υστερα από καταμέτρηση, διαπίστωσαν ότι το κορίτσι έλειπε και άρχισαν να το αναζητούν.

Δύο συλλήψεις από τις Αρχές

Η 8χρονη βρέθηκε μέσα στην πισίνα χωρίς τις αισθήσεις της και στο σημείο έσπευσε το ΕΚΑΒ. Αμέσως διακομίστηκε διασωληνωμένη στο Κέντρο Υγείας και από εκεί μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Στη συνέχεια οι αστυνομικές Αρχές συνέλαβαν τη 19χρονη ομαδάρχισσα, υπεύθυνη στο σπιτάκι κατασκήνωσης όπου διέμενε το οκτάχρονο κορίτσι, καθώς και τον 34χρονο επικεφαλής της κατασκήνωσης με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Εντούτοις και οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι με προφορική εντολή του εισαγγελέα, ενώ στο πλαίσιο του Αυτοφώρου αναζητείται ο υπεύθυνος κατά τον νόμο της κατασκήνωσης, με πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόκειται για έναν 72χρονο, κάτοικο Αθηνών.

Στο μεταξύ προχθές, η δημοτική επιτροπή του Δήμου Κασσάνδρας αποφάσισε να σφραγίσει τις δύο πισίνες της κατασκήνωσης και να προχωρήσει στην προσωρινή ανάκληση των αδειών λειτουργίας τους, καθώς δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές και έχουν τροποποιηθεί «ουσιωδώς οι όροι και προϋποθέσεις των Αδειών Λειτουργίας των Κολυμβητικών Δεξαμενών». Μετά τον τραγικό θάνατο της 8χρονης, η δημοτική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα και αποφάσισε να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας στις δύο πισίνες της κατασκήνωσης που είχαν εκδοθεί τον Αύγουστο το 2022. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε αναφορά στον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. στην κατασκήνωση, στο πλαίσιο του οποίο διαπιστώθηκε ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα βάσει των οποίων είχαν εκδοθεί οι άδειες.

Την ίδια ώρα, η οικογένεια της 8χρονης ζητεί εξηγήσεις για τον τραγικό θάνατο της μικρής. Σε δηλώσεις τους συγγενείς της 8χρονης αναφέρουν ότι ακόμη δεν γνωρίζουν αν υπήρχε επίβλεψη και ότι δεν έχουν σχετική ενημέρωση από την κατασκήνωση. Ακόμη εξέφρασαν φόβους ότι το 8χρονο κορίτσι μπορεί να πνίγηκε καθώς κολυμπούσε με τα άλλα παιδιά και να μην το κατάλαβαν οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης εκείνη την ώρα, αλλά πολύ αργότερα. Πάντως η κατασκήνωση είχε ανακοινώσει για τον θάνατο της 8χρονης πως «αφού είχε ολοκληρωθεί το μεσημεριανό φαγητό και οι κατασκηνωτές βρίσκονταν στα δωμάτια τους για τη μεσημεριανή ανάπαυση διαπιστώθηκε ότι έλειπε μία κατασκηνώτρια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το αρχηγείο της κατασκήνωσης και ομάδα στελεχών άρχισε να την αναζητά στους χώρους της κατασκήνωσης». Και συμπλήρωνε ότι: «Η κατασκηνώτρια εντοπίστηκε στην πισίνα χωρίς να έχει τις αισθήσεις της».