Οταν τέσσερις φίλοι έκαναν πράξη την ιδέα που είχαν με αφορμή την αγάπη τους  για την κλασική μουσική, δύσκολα  φανταζόταν πως θα έφτανε η στιγμή που θα γιόρταζαν τα 20 χρόνια. Τόσα κλείνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων που έστησαν οι  Φώτης Καραγιαννόπουλος, Κώστας Φωτόπουλος, Γιώργος Φουφόπουλος και ο  βιολονίστας Γιάννος  Μαργαζιώτης στην όμορφη  Σύρο.  Από την πρώτη χρονιά μέχρι σήμερα οι Αυγουστιάτικες νύχτες φιλοξενούν αυτή την ωραία γιορτή της μουσικής που προσελκύει επισκέπτες και καλλιτέχνες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Φέτος, το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, γιορτάζει με ένα επετειακό πρόγραμμα που  περιλαμβάνει μία σειρά συναυλιών  με σπουδαίους μουσικούς – 10 έως τις 18 Αυγούστου 2024.  «Στέγη» μεγάλου μέρους των συναυλιών, το θεατρικό στολίδι του νησιού, Θέατρο Απόλλων, αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου, που βρίσκεται στην Ερμούπολη.

Καλλιτέχνες που διαπρέπουν στις πιο σπουδαίες μουσικές σκηνές του κόσμου πλαισιώνουν τις φετινές γιορτινές συναυλίες. Στον πυρήνα του προγράμματος ήταν η επετειακή συναυλία και βραβεύσεις χορηγών για τα 20 χρόνια συνεχούς δράσης με τα εγκαίνια του νέου πιάνου του θεάτρου, δωρεά της Δέσποινας Παρασκευαΐδου. Στη συναυλία ακούστηκαν μελωδίες του ρομαντικού Σούμαν και του δυναμικού και πρωτοποριακού, για την εποχή του, Μπράμς από την πιανίστα Ai Motohashi από την Ιαπωνία, τον βιολονίστα και μέλος της βασιλικής ορχήστρας της Δανίας Lars Bjørnkjaer, την τσελίστα Αναστασία Δεληγιαννάκη, τον Δανο – Αμερικανό βιολίστα David Bogorad και τον βιολονίστα και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Γιάννο Μαργαζιώτη.

Μια μοναδική μουσική σύμπραξη θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν απόψε οι μουσικόφιλοι μεταξύ του Γερμανού πιανίστα Anton Gerzenberg, νικητή (1ο βραβείο, 2021) του φημισμένου διαγωνισμού Géza Anda της Ζυρίχης και του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών,(Απόλλων Γραμματικόπουλος, Παναγιώτης Τζιώτης – βιολί, Αγγέλα Γιαννακάκη – βιόλα, Ισίδωρος Σιδέρης  τσέλο) σε έργα Φωρέ και Μπραμς.

Στο  gala όπερας  αύριο, πρωταγωνιστούν η  κολορατούρα σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση και ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς  και οι δυό τους με σημαντική διεθνή πορεία. Τους δύο τραγουδιστές θα συνοδεύσει η πιανίστα Σοφία Ταμβακοπούλου σε ένα πρόγραμμα που αναμιγνύει με αριστοτεχνία ήχους των: Βέρντι, Ροσσίνι, Μότσαρτ, Λεονκαβάλο, Μάιερμπεερ.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί επίσης ένα Master Class βιολιού, με τον αρχιμουσικό της Βασιλικής Ορχήστρας της Δανίας, Lars Bjørnkjaer στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης.  Η τελευταία συναυλία της σπουδαίας και μακροβιότερης διοργάνωσης κλασικής μουσικής θα πραγματοποιηθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, (18/8) υπό την μουσική του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών που αναμετράται µε έργα τεράστιας σημασίας και συμβολισμού.

ΕΙΣΙΤΉΡΙΑ: ticketservices.gr – τηλ. 2107234567

http://www.festivalcyclades.com