Με τα ψάθινα καπέλα και τα ριγέ πουκάμισά τους, οι γονδολιέρηδες στη Βενετία κωπηλατούν επιδέξια στα στενά κανάλια της πόλης εδώ και αιώνες. Τώρα η πόλη επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό τους για να διασφαλίσει ότι η παράδοση του αρχαίου επαγγέλματος δεν θα χαθεί.

Το δημαρχείο της Βενετίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι βρίσκεται σε αναζήτηση νέων γονδολιέρηδων. Οι απαιτήσεις για την πρόσληψη περιλαμβάνουν την ηλικία των 18 ετών και άνω, την ύπαρξη εκπαίδευσης επιπέδου λυκείου, τη γνώση κολύμβησης και την κατοχή ιατρικού πιστοποιητικού που αποδεικνύει «υγιή και εύρωστη σωματική διάπλαση».

Όμως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων δεν είναι απλή υπόθεση.

Αυστηρή εκπαίδευση

Αρχικά οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το Arte del Gondoliere, ή Η Τέχνη του Γονδολιέρη. Θα επιλεχθούν μόνο αν αποδείξουν ότι μπορούν να κωπηλατήσουν ή τουλάχιστον αν δείξουν σημάδια ότι έχουν αυτό που χρειάζεται για να αναπτύξουν την ικανότητα.

«Το να μπορείς να μετακινείς τη γόνδολα είναι το πιο σημαντικό πράγμα» δήλωσε ο Andrea Balbi, πρόεδρος της Ένωσης Γονδολιέρηδων της Βενετίας. «Η διαδικασία προεπιλογής μάς βοηθά να το καταλάβουμε αυτό, και στη συνέχεια αρχίζουν την εκπαίδευση».

Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να παρακολουθήσουν 30 ώρες θεωρητικών μαθημάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μάθουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας των πλωτών οδών.

Θα διδαχθούν επίσης αγγλικά και γαλλικά, καθώς και την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό της Βενετίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο πώς χτίστηκε η πόλη και στις υδάτινες διαδρομές της. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν 10 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης, η οποία περιλαμβάνει την κωπηλασία μιας γόνδολας με το μονό κουπί της, υπό την καθοδήγηση ενός μάστερ γονδολιέρη.

Παράδοση αιώνων

Το επάγγελμα του γονδολιέρη αποτελεί πυλώνα της Βενετίας από το 1094. Για αιώνες, τα σκάφη μήκους 11 μέτρων ήταν η κύρια μορφή μεταφοράς στην πόλη, μεταφέροντας τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας, πριν τα αγκαλιάσουν οι αριστοκράτες όταν το προτιμώμενο μέσο μεταφοράς τους – τα άλογα – απαγορεύτηκε από τους στενούς δρόμους τον 14ο αιώνα.

Μέχρι τον 16ο αιώνα, υπολογίζεται ότι 10.000 γόνδολες κωπηλατούσαν στη Βενετία.

Σήμερα, υπάρχουν μόνο 433 γονδολιέρηδες. Το επάγγελμα ήταν αποκλειστικά ανδρικό, με τις πολυπόθητες άδειες να μεταβιβάζονται συνήθως από πατέρα σε γιο. Τώρα όμως το επάγγελμα είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε πολίτη της ΕΕ. Η Giorgia Boscolo έγινε η πρώτη γυναίκα γονδολιέρης το 2009 και σήμερα υπάρχουν 14 γυναίκες.

Με περίπου 30 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, οι γονδολιέρηδες έχουν μεγάλη ζήτηση στη Βενετία. Όμως η αναζήτηση νέων προσλήψεων δεν αφορά τόσο την εξυπηρέτηση του τεράστιου αριθμού των επισκεπτών όσο τη διατήρηση του επαγγέλματος, σύμφωνα με τον Balbi.