Πρόσφατη έρευνα της Spokeo στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 44,3% των Αμερικανών έχουν απατήσει τον/την σύντροφό του, με βασικότερο λόγο του «παραστρατήματος» να είναι η όμορφη αίσθηση να σε προσέξει κάποιος.

Αν και 1 στα 3 διαζύγια στις ΗΠΑ οφείλονται στην απιστία, οι καταστάσεις «διπλής» ζωής στις οποίες μπορεί να εμπλακούν οι άνθρωποι, μπορεί να μην οδηγήσουν στον χωρισμό, αλλά στέλνουν κάποιες φορές τον λογαριασμό με άλλους τρόπους.

Στην περίπτωση ενός Βρετανού, του Φίλιπ*, η ζωή του, όπως αναφέρει στη The Telegraph χαμογέλασε καλά στην αρχή, αλλά…

Ο Φίλιπ παντρεύτηκε το 2008 τη γυναίκα του Σάρα, η οποία εργαζόταν στο City του Λονδίνου, όπως και ο ίδιος. Στη συνέχεια έκαναν τρία παιδιά διαδοχικά με το μικρότερο να έχει κάποιο είδους αναπηρία που προκάλεσε άγχος και ανησυχία στο ζεύγος.

«Αλλά πάντα ήμασταν ενωμένοι», λέει ο ίδιος στην Telegraph, «ήμουν σίγουρος ότι θα παρέμενα πιστός για πάντα. Η σεξουαλική μας ζωή δεν ήταν και η καλύτερη μετά τα παιδιά, αλλά ποιανού ήταν; Πήρα σοβαρά τις ευθύνες μου ως σύζυγος και πατέρας τριών παιδιών. Πάντα ήμουν απίστευτα επικριτικός για τους άντρες που απατούσαν».

Ωστόσο, στα χρόνια που ήρθαν γνώρισε μια παντρεμένη δασκάλα γιόγκα, την Άννα, με την οποία κινούνταν στους ίδιους κύκλους.

«Μόλις παντρευτείτε και κάνετε παιδιά, η κοινωνική σας ζωή συρρικνώνεται σε βραδιές κουίζ στο σχολείο, χριστουγεννιάτικα πάρτι, δείπνα γενεθλίων. Η ζωή ήταν προβλέψιμη, αλλά το να βλέπεις την Άννα ήταν συναρπαστικό» εξηγεί ο ίδιος.

« Τα παιδιά έτρεχαν να παίξουν και από όλους τους άλλους γονείς εκεί, με τράβηξε. Η συζήτηση κυλούσε και πάντα γελούσαμε, μοιραζόμαστε την ίδια απίστευτη αίσθηση του χιούμορ. Όταν λατρεύεις κάποιον, λαχταράς την προσοχή του και κολακεύτηκα όταν μου το έδωσε. Στη συνέχεια, όταν μπήκαμε στον ίδιο σύλλογο τένις (και, ναι, βοήθησε το γεγονός ότι κανένας από τους συνεργάτες μας δεν έπαιξε) ήρθαμε πιο κοντά».

Έτσι ένα βράδυ καλοκαιριού μετά από ένα θερμό φλερτ σε μια συγκέντρωση τένις, τη φίλησε στον δρόμο, και εκείνη ανταπέδωσε. Τότε άλλαξαν όλα για τον Φίλιπ.

Το επόμενο πρωί ο Φίλιπ έλαβε ένα μήνυμα από την Άννα στο οποίου του έλεγε «ευχαριστώ που με πήγες σπίτι, συγγνώμη που ήμουν λίγο ατημέλητη».

«Εξέτασα το μήνυμα εκατό φορές: ήταν λάθος; Ήμουν πολύ εύθυμος» αλλά για μια εβδομάδα ακολούθησε σιωπή στην επαφή τους.

Ενώ βγήκανε ένα βράδυ σε μια παμπ, συμφωνήσανε ότι ήταν λάθος αυτό που συνέβη και δεν έπρεπε να επαναληφθεί.

Ωστόσο, τις επόμενες εβδομάδες ο Φίλιπ, ήταν «κολλημένος» στο τηλέφωνό του, ελέγχοντας συνεχώς αν ήταν «online» ή «δακτυλογραφούσε» η Άννα.

Τελικά έπειτα από έξι εβδομάδες

Μετά από έξι εβδομάδες σεξουαλικά φορτισμένης συσσώρευσης, τελικά οι δύο τους δεν άντεξαν και έκλεισαν ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο Travelodge για ένα απόγευμα.

«Είπαμε στον εαυτό μας ότι «να το κάνουμε να το βγάλουμε από μέσα μας και μετά να προχωρήσουμε. Ξέραμε ότι ήταν λάθος, αλλά αφελώς, σκέφτηκα ότι μπορεί να λειτουργήσει».

Τους επόμενους επτά μήνες, κάναμε σεξ μόνο εννέα φορές (τρεις στο αυτοκίνητο, όπως οι έφηβοι). Ποτέ δεν είχα νιώσει κάτι τέτοιο, ούτε τις πρώτες μέρες που ήμουν με τη Σάρα, είχα ερωτευτεί. Μακάρι να μπορούσα να πω ότι με έπιασαν ενοχές που πρόδωσα τη γυναίκα μου, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν σκεφτόμουν κανονικά. Δεν ήθελα να την αφήσω αλλά δεν το σκεφτόμουν ευθέως. Οι γονείς μου είναι παραδοσιακοί και χριστιανοί και δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσα ποτέ να αφήσω τον γάμο μου. Ούτε η Άννα υποσχόταν να εγκαταλείψει τη οικογένειά της. Ονειρευόμουν ότι κάτι θα συνέβαινε στους συντρόφους μας και ότι θα ήμασταν ελεύθεροι να είμαστε μαζί. Ξέρω πόσο άρρωστο ακούγεται» εξομολογείται ο Φίλιπ.

Ένα βράδυ λοιπόν που βγήκε για ένα ποτό με έναν παλιόφιλο, του ανακοίνωσε ότι θέλει να εγκαταλείψει τη σύζυγό του.

«Είσαι ο απόλυτος μ@λάκ@ς», ήταν η ωμή απάντησή του.

«Απομάκρυνε αυτό που ήδη βαθιά μέσα μου ήξερα, ότι δεν μπορούσα να αφήσω την υπέροχη, πιστή Σάρα με τρία μικρά παιδιά, ένα από τα οποία είχε ειδικές ανάγκες. Θα έχανα το σπίτι γιατ ο οποίο είχα μοχθήσει τόσο και τον σεβασμό των γονιών μου και όλων των άλλων. Θα έπρεπε να μετακομίσω σε άλλη πόλη. «Έχετε πάρα πολλά να χάσετε», είπε. «Τελειώστε το!».

Ο Φίλιπ κατάλαβε ότι ο φίλος του είχε δίκιο.

«Έλεγε με λέξεις αυτό που ήξερα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης».

Συνειδητοποιώντας, έτσι ο Φίλιπ, ότι έπρεπε να τερματίσει την παράνομη σχέση, έγραψε στην Άννα ένα μεγάλο μήνυμα εξηγώντας ακριβώς γιατί δεν μπορούσε να συνεχίσει και μετά το διέγραψε.

«Συναντηθήκαμε για άλλη μια φορά σε ένα πάρκινγκ. Η Άννα έκλαψε αλλά εγώ ήμουν ψυχρός» ωστόσο δεν μπορούσε να πλαγιάσει με την γυναίκα του εκείνο το βράδυ μετά τον χωρισμό. «Πήρα ένα μπουκάλι ουίσκι και απλά έκλαψα».

Η περιγραφή που δίνει ο ίδιος δείχνει πόσο φθοροποιά κατέληξε αυτή η στιγμιαία, αλλά όμορφη συναισθηματική περιπέτεια.

«Ήμουν τόσο απογοητευμένος που σκέφτηκα για λίγο να πω στη Σάρα τα πάντα. Σαν οργισμένος έφηβος, έστειλα στην Άννα ένα τελευταίο email με όλα τα τραγούδια που με έκαναν να τη σκεφτώ, μετά σταμάτησα το τένις και άρχισα να βγάζω τον σκύλο βόλτα κάνοντας χιλιόμετρα καθημερινά».

»Απέφευγα οπουδήποτε κι αν βρισκόταν η Άννα, καθώς περνώντας από το ξενοδοχείο Travelodge νιώθοντας πόνους στην καρδιά. Έμεινα ξύπνιος πίνοντας το βράδυ, αποφεύγοντας το σεξ με τη Σάρα. Ένιωσα ότι το χρώμα είχε φύγει από τη ζωή μου. Συνειδητοποιώ ότι έτσι νιώθουν όλοι μετά από έναν χωρισμό, αλλά δεν το είχα ξαναπεί. Δεν ήμουν εφοδιασμένος για όλα τα έντονα συναισθήματα. Και το να προσποιηθείς ότι όλα ήταν καλά ήταν τόσο δύσκολο.

»Χρειάστηκε πολύς, οδυνηρός χρόνος μέχρι να επανέλθει η ζωή όπως ήταν πριν από τη σχέση. Αυτό έγινε πριν από τέσσερα χρόνια τώρα, και βοήθησε όταν η οικογένεια της Άννας μετακόμισε. Κάποια αργά τα βράδια, εξακολουθώ να κοιτάζω τα social media της.

»Η Σάρα, δόξα τω Θεώ, δεν το έμαθε ποτέ. Ήμουν τόσο καταθλιπτικός για λίγο που καταλήξαμε να απευθυνθούμε σε σύμβουλο γάμου. Στα κρυφά έκανα ψυχοθεραπεία, έπρεπε να μιλήσω για την Άννα. Η ενοχή που μου έσφιγγε το στομάχι ήρθε πολύ αργότερα. Όταν ένας από τους γιούς μου με αποκαλούσε «ο καλύτερος μπαμπάς» ή όταν όλοι μαζευόμασταν για να χειροκροτήσουμε καθώς ο μικρότερος τελείωσε το δημοτικό, έβλεπα τη Σάρα, την περήφανη αφοσιωμένη μαμά και αναρωτιόμουν πώς στο καλό θα μπορούσα να είχα σκεφτεί να την απογοητεύσω. Αυτό είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ζήσω.

»Παρά τον μεθυστικό ενθουσιασμό, δεν θα είχα ποτέ άλλη σχέση. Ένιωσα τη μεγαλύτερη τραγωδία της ζωής μου και κόντεψε να με “γονατίσει”.

*Τα ονόματα είναι ενδεικτικά, όχι πραγματικά