Γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών προκάλεσε η είδηση ότι η Γερμανία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός ουκρανού εκπαιδευτή καταδύσεων, ο οποίος φέρεται ότι συμμετείχε στην ομάδα που ανατίναξε τους αγωγούς φυσικού αερίου Nordstream, τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι αγωγοί μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας και οι ζημιές που προκλήθηκαν στους αγωγούς Nordstream 1 και Nordstream 2 – οι οποίοι είχαν κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια – ανέδειξαν την ενεργειακή εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα, λίγους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τότε είχαν διατυπωθεί πολλά σενάρια για το ποιοι μπορεί να βρίσκονταν πίσω από την επίθεση. Οι Ουκρανοί κατηγόρησαν τους Ρώσους, οι Ρώσοι είχαν κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ουκρανία για τις εκρήξεις, οι οποίες απέκοψαν σε μεγάλο βαθμό το ρωσικό αέριο από την προσοδοφόρα ευρωπαϊκή αγορά και οι Δυτικοί είχαν υποψίες τόσο για τους Ρώσους όσο και για τους Ουκρανούς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενέκρινε αρχικά το σχέδιο και στη συνέχεια προσπάθησε ανεπιτυχώς να το ματαιώσει.

Οι Σουηδοί βρήκαν ίχνη εκρηκτικών

Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία πραγματοποίησαν όλες έρευνες για το περιστατικό και οι Σουηδοί βρήκαν ίχνη εκρηκτικών σε πολλά αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το σημείο της έκρηξης, επιβεβαιώνοντας ότι οι εκρήξεις ήταν σκόπιμες ενέργειες. Ο ύποπτος για τον οποίο εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης οι Γερμανοί ζούσε στην Πολωνία, όμως οι πολωνοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ο ουκρανός ύποπτος, που ονομάζεται Βολοντίμιρ Ζ., έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα. Από τις γερμανικές Αρχές αναζητούνται επίσης δύο άλλοι ουκρανοί δύτες – ένας άντρας και μία γυναίκα – που πιστεύεται ότι συμμετείχαν στο σαμποτάζ.

Το γιοτ «Ανδρομέδα» που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από τους σαμποτέρ

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ, αρνήθηκε χθες τη συμμετοχή της χώρας του στις εκρήξεις και κατηγόρησε τη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο δεν απέκτησε κανένα στρατηγικό ή τακτικό πλεονέκτημα από το σαμποτάζ. Η διάψευση ήταν αναμενόμενη καθώς η εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Γερμανίας, χώρα η οποία παρείχε μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο.

Μια συγκέντρωση με άφθονο αλκοόλ

Η «Wall Street Journal» φιλοξενεί λεπτομερές ρεπορτάζ για το τι συνέβη, αναφέροντας τη συμμετοχή κορυφαίων ουκρανών αξιωματικών και επιχειρηματιών σε μια συγκέντρωση με άφθονο αλκοόλ, στην οποία έπεσε για πρώτη φορά η ιδέα του σαμποτάζ, τον Μάιο του 2022. Οι δύο αγωγοί φυσικού αερίου που μετέφεραν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη παρείχαν δισεκατομμύρια στην πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, σκέφτηκαν:

Τι καλύτερο για να κάνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώσει για την επιθετικότητά του; Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, τα ξημερώματα της 26ης Σεπτεμβρίου, σκανδιναβοί σεισμολόγοι έλαβαν σήματα που έδειχναν υποθαλάσσιο σεισμό ή ηφαιστειακή έκρηξη εκατοντάδες μίλια μακριά, κοντά στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας. Προκλήθηκαν από τρεις ισχυρές εκρήξεις και τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη έκλυση φυσικού αερίου, που ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές CO2 της Δανίας.

Κόστισε περίπου 300.000 δολάρια

Η «Wall Street Journal» υπολογίζει ότι η ουκρανική επιχείρηση κόστισε περίπου 300.000 δολάρια, σύμφωνα με άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν, χρήματα τα οποία διέθεσαν οι επιχειρηματίες που βρίσκονταν στην αρχική συνάντηση. Αφορούσε ένα μικρό νοικιασμένο γιοτ ονόματι «Andromeda» με εξαμελές πλήρωμα, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν στρατιωτικοί και πολίτες που ήταν εκπαιδευμένοι δύτες. Η μία ήταν γυναίκα, η παρουσία της οποίας δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι ήταν μια παρέα φίλων σε μια κρουαζιέρα αναψυχής. Νοικιάστηκε από μια πολωνική εταιρεία που είχαν φτιάξει οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες προ δεκαετίας και ξεκίνησε από το Ροστόκ της Γερμανίας. Οι τέσσερις δύτες εργάστηκαν σε ζευγάρια, σύμφωνα με τη γερμανική έρευνα. Στα σκοτεινά, παγωμένα νερά, σε βάθος περίπου 70 μέτρων, χειρίστηκαν σε διάφορα σημεία το ισχυρό εκρηκτικό HMX που ήταν συνδεδεμένο με πυροκροτητές ελεγχόμενους με χρονοδιακόπτη.

«Πάντα γελάω όταν διαβάζω εικασίες των μέσων ενημέρωσης για κάποια τεράστια επιχείρηση που περιλαμβάνει μυστικές υπηρεσίες, υποβρύχια, drones και δορυφόρους», είπε ένας αξιωματικός που συμμετείχε. «Ολα γεννήθηκαν μέσα από μια νύχτα με πολύ ποτό και την αποφασιστικότητα μιας χούφτας ανθρώπων που είχαν τα κότσια να ρισκάρουν τη ζωή τους για τη χώρα τους».

Ο Ζελένσκι και ο Ζαλούζνι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενέκρινε αρχικά το σχέδιο, σύμφωνα με έναν αξιωματικό που συμμετείχε. Αλλά αργότερα, όταν η CIA το έμαθε και ζήτησε από τον ουκρανό πρόεδρο να σταματήσει το σχέδιο εκείνος έδωσε τη σχετική διαταγή. Ομως ο τότε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Βαλέρι Ζαλούζνι που ηγείτο της επιχείρησης αποφάσισε να τη συνεχίσει. Είπε στον Ζελένσκι ότι η ομάδα για τη δολιοφθορά είχε ήδη ξεκινήσει και δεν μπορούσε να αποσυρθεί επειδή οποιαδήποτε επαφή μαζί τους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιχείρηση. «Του είπαν ότι είναι σαν τορπίλη – μόλις τη ρίξεις στον εχθρό, δεν μπορείς να την τραβήξεις ξανά πίσω, απλώς συνεχίζει μέχρι να ακουστεί το “μπαμ”», ανέφερε ανώτερος αξιωματικός που γνωρίζει τα όσα έγιναν. Σε σχετικό αίτημα της εφημερίδας σήμερα, ο στρατηγός Ζαλούζνι, που πλέον είναι πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό.

Μέρες μετά την επίθεση, τον Οκτώβριο του 2022, οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας έλαβαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ουκρανική συνωμοσία από τη CIA αλλά και τη MIVD, την ολλανδική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών. Οι γερμανοί ερευνητές ανέκριναν δεκάδες πιθανούς μάρτυρες, σάρωσαν τον βυθό της θάλασσας γύρω από τις εκρήξεις και εξέτασαν μεγάλο όγκο δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ψηφιακών επικοινωνιών, ταξιδιωτικών αρχείων και οικονομικών συναλλαγών. Στάθηκαν τυχεροί, επειδή στη βιασύνη τους να φύγουν από τη Γερμανία, οι Ουκρανοί που συμμετείχαν στο σαμποτάζ αμέλησαν να πλύνουν το σκάφος «Andromeda», επιτρέποντας έτσι στους γερμανούς ντετέκτιβ να βρουν ίχνη εκρηκτικών, δακτυλικά αποτυπώματα και δείγματα DNA του πληρώματος.

Τα κινητά τηλέφωνα

Οι ερευνητές αργότερα αναγνώρισαν τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων τους και το δορυφορικό τους τηλέφωνο Iridium. Αυτά τα δεδομένα τούς επέτρεψαν να ανακατασκευάσουν ολόκληρο το ταξίδι του σκάφους, το οποίο έδεσε στη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Πολωνία. Ουκρανοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν ή γνωρίζουν τα όσα έχουν γίνει, πιστεύουν ότι θα ήταν αδύνατο να δικαστεί κάποιος από τους υπευθύνους της επιχείρησης, επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία πέρα ​​από συνομιλίες μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων. Ποτέ τίποτα δεν ήταν γραπτό. Και άλλωστε, όπως δήλωσε πρώην αξιωματικός, «ποτέ, κανείς από αυτούς δεν θα καταθέσει, ώστε να μην αυτοενοχοποιηθούν».