ΡΟΜΠΕΡΤ ΧΑΜΠΕΚ

Ετοιμάζεται για καγκελάριος

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έδωσε το ισχυρότερο μήνυμα μέχρι τώρα ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος ως υποψήφιος των Πρασίνων, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Politico. Ο Χάμπεκ θεωρείται από καιρό πιθανός υποψήφιος καγκελάριος των Πρασίνων για τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025. Η υποψηφιότητά του φάνηκε να γίνεται πολύ πιο πιθανή τον Ιούλιο, αφότου η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την καγκελαρία, τονίζοντας πως κύρια ευθύνη της θα παραμείνει η διπλωματία. Οι Πράσινοι υπέστησαν πλήγμα στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου – ο Χάμπεκ παραδέχτηκε ότι η αντιστροφή της κατάστασης θα είναι δύσκολη, συγκρίνοντας τους Πράσινους με μια ποδοσφαιρική ομάδα που αντεπιτίθεται καθώς χάνει με 4-0. Οι διαμάχες εντός του τριμερούς κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας για μια σειρά ζητημάτων από τον προϋπολογισμό έως την πρόνοια έχουν ενταθεί τον τελευταίο καιρό, με τους Φιλελεύθερους να προκαλούν συχνά σε πολιτικά ζητήματα τους Πράσινους.

ΜΙΝΟΥΣ ΣΑΦΙΚ

Παραιτήθηκε λόγω διαδηλώσεων

Παραιτήθηκε χθες η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου το πανεπιστήμιο αντιμετώπισε διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα προκαλώντας επικρίσεις  τόσο από φιλοϊσραηλινές όσο και από φιλοπαλαιστινιακές πλευρές. Η Σαφίκ γίνεται η τρίτη πρόεδρος ενός πανεπιστημίου της Ivy League που παραιτείται μετά τις διαδηλώσεις για τη Γάζα. Πρόσθεσε ότι ανακοίνωσε την παραίτησή της τώρα, ώστε η νέα ηγεσία να έχει επιλεγεί πριν από την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στις 3 Σεπτεμβρίου, όταν οι φοιτητές έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις. «Ηταν μια περίοδος αναταραχής όπου ήταν δύσκολο να ξεπεραστούν οι αποκλίνουσες απόψεις στην κοινότητά μας. Αυτή η περίοδος είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικογένειά μου, όπως και σε άλλους στην κοινότητά μας» ανέφερε η Σαφίκ. Οι φοιτητές που διαδήλωναν Απρίλιο και Μάιο διαμαρτυρόμενοι για τους θανάτους παλαιστίνιων αμάχων στη Γάζα κατήγγειλαν τη Σαφίκ επειδή είχε καλέσει την αστυνομία.

ΞΕΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΝΑ

«Προδοσία» η δωρεά 51 δολαρίων

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε την μπαλαρίνα Ξένια Καρέλινα σε κάθειρξη 12 ετών με την κατηγορία της προδοσίας επειδή δώρισε 51 δολάρια στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Razom που υποστηρίζει την Ουκρανία, την ημέρα της ρωσικής εισβολής, στις 22 Φεβρουαρίου 2022. Η Καρέλινα, η οποία έχει αμερικανική και ρωσική υπηκοότητα, ομολόγησε την ενοχή της την περασμένη εβδομάδα σε δίκη που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Η χορεύτρια ζούσε στο Λος Αντζελες και έγινε πολίτης των ΗΠΑ το 2021. Συνελήφθη κατά τη διάρκεια οικογενειακής επίσκεψης τον περασμένο Ιανουάριο στην Αικατερινούπολη, περίπου 1.600 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Οι ρώσοι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή κάθειρξης 15 ετών. Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για εσχάτη προδοσία. Ο δικηγόρος της, Μιχαήλ Μουσάιλοφ, είπε ότι η Καρέλινα παραδέχτηκε μόνο τη μεταφορά των χρημάτων και πίστευε ότι τα κεφάλαια θα βοηθούσαν τα θύματα και στις δύο πλευρές. Είπε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής.