Ενώ ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ, Τραμπ υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχοντας αντιπρόεδρό του έναν φανατικό το άλλοτε δεξί του χέρι, η Κελυάν Κόνγουεϊ, «πιάστηκε» να δουλεύει για λογαριασμό του… Κιέβου.

Πρόσφατα, η πρώην σύμβουλος του Τραμπ το διάστημα 2017-2020 και διευθύντρια της προεδρικής εκστρατείας το 2016, καταχωρήθηκε ως ξένος πράκτορας που υπηρετεί τα συμφέροντα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον νόμο τον νόμο περί εγγραφής ξένων πρακτόρων του 1938 (FARA).

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Κόνγουεϊ είχε επιτεθεί στον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Τραμπ, Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς, επειδή είναι δύσπιστος έναντι της Ουκρανίας Βανς.

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έμεινε εκεί.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που είναι αρμόδιο στον εντοπισμό και χαρακτηρισμό ξένων πρακτόρων στη χώρα, η Κόνγουεϊ, όχι μόνο δήλωσε ότι θα ασκήσει πιέσεις για την υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά θα προσπαθήσει να πείσει «νομοθέτες, ειδικούς και διαμορφωτές κοινής γνώμης» των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στο φόρουμ Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Γιάλτας (YES).

Πρόκειται για ένα διεθνές ετήσιο συνέδριο ηγετών από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, τα ΜΜΕ, την κοινωνία των πολιτών και την κοινότητα των ειδικών που πραγματοποιείται στην Ουκρανία από το 2004.

Το YES είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε από τον Ουκρανό ολιγάρχη Βίκτορ Πιντσούκ το 2004 με στόχο την προώθηση της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Πρόκειται για μια προσωπικότητα εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, καθώς το όνομά του για χρόνια συνδεόταν με πολλές περιπτώσεις διαφθοράς και δωροδοκιών στην Ουκρανία.

Η εταιρεία της Κόνγουεϊ, KAConsulting, έκλεισε συμφωνία στα τέλη Ιουλίου να έχει συμφωνήσει με την YES προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής και άσκηση πιέσεων στις ΗΠΑ για να προωθηθούν τα ουκρανικά συμφέροντα, αμοιβή 50.000 δολ. μηνιαίως.

Αν και η ουκρανική κυβέρνηση δεν κατέχει ούτε ελέγχει τον φορέα του Πιντσούκ, ωστόσο, όπως αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η ουκρανική κυβέρνηση είναι ο κύριος δικαιούχος των δραστηριοτήτων του.

Σημειώνεται ότι το συμβούλιο του YES περιλαμβάνει πρώην προέδρους της Πολωνίας (Aleksander Kwasniewski) και της Εσθονίας (Kersti Kaljulaid) και πρώην πρωθυπουργούς της Δανίας (Anders Rasmussen, επίσης πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ), της Σουηδίας (Carl Bildt) και της Φινλανδίας (Sanna Marin).

Ο Πίντσουκ είναι καλά συνδεδεμένος με τις αμερικανικές ελίτ, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας Κλίντον, δωρίζοντας στο ίδρυμά τους 13,1 εκατ. δολ. μεταξύ 2006 και 2014.

Η Κόνγουεϊ θα συμμετάσχει επίσης σε άλλα λόμπι για λογαριασμό της Ουκρανίας, για παράδειγμα, οργανώνοντας συναντήσεις με Ουκρανούς βετεράνους και Αμερικανούς νομοθέτες.