Η εγκατάσταση από τον ΔΕΔΔΗΕ των πρώτων παρτίδων από τους 360.000 έξυπνους μετρητές είναι γεγονός, με τον Διαχειριστή να τους τοποθετεί σε κτίρια και επιχειρήσεις με μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για εξοπλισμό που έκλεισε κατόπιν διαγωνισμού, τον οποίο κέρδισε η κοινοπραξία Sagemcom – Protasis. Ο μίνι διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ έτρεξε νωρίτερα από τον μεγάλο για την προμήθεια 7,3 εκατ. έξυπνων μετρητών, ο οποίος, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι 360.000 έξυπνοι μετρητές τοποθετούνται σε δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις και μεγάλα γραφεία, με ηλεκτροδότηση από τη χαμηλή τάση, ενώ η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει τους στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της αγοράς ηλεκτρισμού, οι οποίοι είναι η διάφανη τιμολόγηση σε πραγματικό χρόνο και η παροχή κινήτρων από τους παρόχους για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες κρίσιμες για το δίκτυο.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι το 2030 θα έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα σπίτια οι έξυπνοι μετρητές. Στο πλαίσιο αυτό, το έργο περιλαμβάνει συνολικά την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα (5.200.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί), καθώς και την ένταξή τους σε σύστημα τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκατ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα, θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε πελάτες χαμηλής τάσης, ενώ το ύψος του έργου ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.

Η λειτουργία

Οι έξυπνοι μετρητές αναμένεται να παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν να προγραμματίζουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους, να συμμετέχουν σε οικονομικά επωφελή προγράμματα της αγοράς και να έχουν ακριβέστατη τιμολόγηση. Ουσιαστικά, με το νέο καθεστώς θα παρέχεται στους καταναλωτές και στους παρόχους διαρκή ροή στοιχείων για την κατανάλωση ρεύματος. Επίσης, θα διευκολυνθούν και οι επικείμενες αλλαγές στην τιμολόγηση, αφού όπου καταγράφεται υψηλή κατανάλωση θα ακολουθεί και υψηλότερη τιμολόγηση. Παράλληλα, οι πάροχοι θα μειώσουν τα κόστη τους, αφού δεν θα χρειάζονται πλέον τις υπηρεσίες των υπαλλήλων-καταμετρητών που περνούν από τα ρολόγια κάθε τετράμηνο και καταγράφουν τις καταναλώσεις.

Η διεύρυνση των έξυπνων μετρητών αποτελεί νευραλγικό τμήμα του ανωτέρω σχεδιασμού, επιτρέποντας την παρακολούθηση και διαχείριση των μεγάλων όγκων πληροφορίας που θα απαιτηθεί για την αρμονική λειτουργία τους, βοηθώντας σημαντικά στην ορθολογική χρήση ενέργειας από τους τελικούς καταναλωτές. Τέλος, υπάρχει και ένα έμμεσο όφελος για τους καταναλωτές: οι έξυπνοι μετρητές θα περιορίσουν δραστικά τη μάστιγα των ρευματοκλοπών που με βάση τα στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη κόστισε περίπου 800 εκατ. ευρώ πέρυσι, τα οποία καταβάλλουν οι συνεπείς καταναλωτές. Σημαντικά θα είναι και τα οφέλη του ΔΕΔΔΗΕ, αφού θα εποπτεύει πιο αποτελεσματικά το δίκτυο και θα εντοπίζει πολύ πιο γρήγορα βλάβες.