Η Ελλάδα, στην οποία πέρυσι το καλοκαίρι καταγράφηκε η μεγαλύτερη και πιο καταστροφική πυρκαγιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση – στον Εβρο, που είχε ως συνέπεια να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του δάσους της Δαδιάς – βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» της πρώτης έκθεσης για την «Κατάσταση των Πυρκαγιών», που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη. Μαζί, φυσικά με άλλες χώρες και περιοχές του πλανήτη, όπως είναι ο Αμαζόνιος και ο Καναδάς, όπου επίσης καταγράφονται ανησυχητικές εξελίξεις, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την κλιματική αλλαγή, την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και τις παρατεταμένες περιόδους καυσώνων και ξηρασίας.

Οπως σημειώνει η έκθεση που εξέτασε την περίοδο από τον Μάρτιο του 2023 ως τον ίδιο μήνα του 2024, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Earth System Science Data» και εκπονήθηκε από το University of East Anglia και άλλα βρετανικά ινστιτούτα, στις τρεις παραπάνω περιοχές διαπιστώθηκαν οι μεγαλύτερες «ανωμαλίες» που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Με την Ελλάδα και τον Αμαζόνιο, μάλιστα, να εμφανίζουν μικρότερες χρονικές περιόδους για την πρόβλεψή τους και, κατά συνέπεια, για τη λήψη μέτρων που αφορούν την καλύτερη δυνατή πρόληψη και αντιμετώπιση.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι οι «ανωμαλίες» αυτές ήταν υψηλότερες στον Καναδά, την Ελλάδα και τον Αμαζόνιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο του πλανήτη, κατά 40%, 18% και 50% αντιστοίχως. Η πρόβλεψη δε που γίνεται από τους επιστήμονες είναι πως η πιθανότητα ύπαρξης τέτοιων περιόδων με εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά από 2,9 ως 3,6 φορές στον Καναδά και από 20 ως 28,5 φορές στον Αμαζόνιο, με την Ελλάδα κάπου στο ενδιάμεσο – ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω ως το τέλος του αιώνα.

«Η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών εντείνεται με βάση την κλιματική αλλαγή, με την αύξηση της συχνότητας και της έντασης της ξηρασίας και των ευνοϊκών για εκδήλωση πυρκαγιών καιρικών συνθηκών, που έχουν ως συνέπεια τη μείωση της υγρασίας στα φυτά», τονίζουν οι ερευνητές, για να προσθέσουν: «Τα ακραία φαινόμενα πυρκαγιών των τελευταίων ετών έχουν επιδράσει σημαντικά στην κοινωνία και τα οικοσυστήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως από το 1990 ως σήμερα ευθύνονται ευθέως για τον θάνατο ή τον τραυματισμό τουλάχιστον 18.000 ανθρώπων.

Συνολικά, οι ερευνητές κατέγραψαν για το υπό εξέταση έτος 39 εκατομμύρια τετραγωνικών χιλιομέτρων καμένων εκτάσεων παγκοσμίως. Παρά δε το γεγονός ότι πρόκειται για έκταση κατά τι μικρότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα, οι ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμφθηκαν στην ατμόσφαιρα ήταν αυξημένες κατά 16% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο 12μηνο.