Χάρη στο μελτέμι που φέρνει δροσιά από τα βόρεια, η θερμοκρασία στα νερά του Αιγαίου παραμένει στο κανονικό για την εποχή επίπεδο των 25 βαθμών, την ώρα που η υπόλοιπη Μεσόγειος πλήττεται από υψηλές θερμοκρασίες.

Την Παρασκευή, ισπανοί ερευνητές ανέφεραν ότι η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του νερού στη Μεσόγειο ανέβηκε στις 15 Αυγούστου στο ιστορικό ρεκόρ των 28,90 Κελσίου.

Την ίδια ημέρα καταγράφηκε επίσης νέο απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας στη Μεσόγειο, με το νερό έξω από τις αιγυπτιακές ακτές να φτάνει τους 31,96 βαθμούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουστίνο Μαρτίνεθ, ερευνητής του ισπανικού Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών (ICM).

Οι προκαταρκτικές αυτές μετρήσεις βασίζονται σε δορυφορικά στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus που πηγαίνουν πίσω μέχρι το 1982.

Ο Μαρτίνεθ τόνισε πάντως ότι η μέτρηση των 31,96 βαθμών στο Ελ-Αρίς της Αιγύπτου «πρέπει να αντιμετωπισθεί με επιφυλακτικότητα» μέχρι να επαληθευτεί.

Ζέστη στο Ιόνιο

Σύμφωνα με άρθρο του climatebook.gr στην οποία παρέπεμψε με ανάρτησή του ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, το κύμα ζέστης πλήττει και το Ιόνιο, όπου η επιφανειακή θερμοκρασία του νερού φτάνει τοπικά τους 29 βαθμούς.

«Οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου. Η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας σε αυτές τις περιοχές κυμαίνεται από 29 °C – 31 °C, ενώ οι αποκλίσεις από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ξεπερνούν τοπικά τους 5 °C στην Αδριατική θάλασσα και τους 2-4 °C στα νοτιοανατολικά» αναφέρει το άρθρο.

Εκτός από το Αιγαίο, οι μόνη άλλη περιοχή με κανονικές θερμοκρασίες είναι το δυτικό κομμάτι της Μεσογείου, όπως ο κόλπος του Λέοντα και Βαλεαρίδες Νήσοι, όπου επίσης πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Οικολογική καταστροφή

Οι οικολογικές επιπτώσεις της αυξημένης θαλάσσιας θερμοκρασίας θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικές για αρκετά είδη ψαριών, κοραλλιών, φυκών και θαλάσσιων φυτών μπορούν να επιζήσουν μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών.

Το 2022, ισχυρός θαλάσσιος καύσωνας ανέβασε τη θερμοκρασία του νερού σε ορισμένες περιοχές πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο σύνολο της Μεσογείου η μέση θερμοκρασία έφτασε τον περυσινό Ιούλιο στους 28,71°C.

Ως αποτέλεσμα, ολόκληρα δάση κοραλλιών απονεκρώθηκαν στη Μασσαλία, στην Ισπανία και τη Σαρδηνία, ενώ στην Ελλάδα επηρεάστηκαν οι καλλιέργειες μυδιών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τα δάση γοργονίας, μιας ομάδας μαλακών κοραλλιών

Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τα δάση γοργονίας, μιας ομάδας μαλακών κοραλλιών

Η ζέστη ευνοεί επίσης τροπικά ξενικά είδη που εισβάλλουν στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ. «Από το 2022, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας είναι υψηλές για μεγάλη περίοδο κατά ανώμαλο τρόπο, ακόμη και όταν λαμβάνουμε υπόψη την συνθήκη της κλιματικής αλλαγής», είχε δηλώσει παλαιότερα ο Μαρτίνεθ.

Το νέο ρεκόρ έρχεται εν μέσω μιας ακραίας χρονιάς που όπως φαίνεται θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με το Copernicus, όλοι οι μήνες από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον φετινό Ιούνιο ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών

Σύμφωνα με μελέτη του 2020, η συχνότητα των θαλάσσιων καυσώνων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20 φορές λόγω της ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης.