Εμφανίστηκαν από το πουθενά και έπληξαν τη Ρωσία μέσα στα ίδια της τα εδάφη, προχωρώντας σε βάθος έως και 30 χλμ. Αυτός είναι, εν συντομία, ο θρίαμβος του ουκρανικού στρατού στον πόλεμο έναντι της Ρωσίας. Ενώ, λοιπόν, οι Ρώσοι δεν περίμεναν μια αντεπίθεση σε αυτό το σημείο, μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή δεδομένων ή για μια… «φωταγωγημένη» γκάφα;
Οι Ουκρανοί θεωρούν ότι με μια τέτοια κίνηση θα έχουν ένα δυνατό χαρτί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Ο δε διευθυντής της C.I.A., Ουίλιαμ Μπερνς, έχει μιλήσει για την ανάγκη να πληγωθεί η αυτοπεποίθηση του Πούτιν, με μια τέτοια ήττα στο πεδίο της μάχης, η οποία μπορεί να τον οδηγήσει παραχωρήσεις.
Ωστόσο, τα νούμερα σε τετραγωνικά είναι αποκαλυπτικά. Η Ρωσία σήμερα έχει διασφαλίσει στην κατοχή της το 20% της ουκρανικής γης, και η ουκρανική επίθεση έθεσε υπό τον έλεγχό της μόλις το 0.00588% της Ρωσίας.
Για το διαπρεπή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Τζον Μιρσχάιμερ, η εισβολή στο Κουρσκ ήταν μια μεγάλη στρατηγική γκάφα, που θα επιταχύνει την ήττα της.
Η μοίρα της Ουκρανίας θα καθοριστεί από το τι θα συμβεί μέσα στην Ουκρανία και όχι από αυτή την επιχείρηση στο Κουρσκ».
Θεωρεί μάλιστα την ουκρανική επίθεση τόσο ανόητη, που γι’ αυτό οι Ρώσοι αιφνιδιάστηκαν.
«Ο βασικός καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας σε έναν πόλεμο φθοράς» εξηγεί ο ίδιος «είναι η αναλογία θυμάτων, όχι η κατάληψη εδάφους, για την οποία οι δυτικοί σχολιαστές έχουν εμμονή».
Έτσι, μετά την επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ, ευνοείται και πάλι η Ρωσία για δύο λόγους, λέει ο Αμερικανός ειδικός.
Πρώτον, έχει προκαλέσει σχετικά λίγες ρωσικές απώλειες, επειδή ο στρατός της Ουκρανίας κατέλαβε ουσιαστικά ανυπεράσπιστα εδάφη.
Δεύτερον, μόλις ειδοποιήθηκε για την επίθεση, η Μόσχα έφερε γρήγορα τεράστια αεροπορική δύναμη ενάντια στα προελαύνοντα ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία ήταν ανοιχτά και ήταν εύκολο να χτυπηθούν. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιτιθέμενες δυνάμεις έχασαν πολλούς στρατιώτες και ένα τεράστιο ποσοστό του εξοπλισμού τους.
Ο Μιρσχάιμερ, υπογραμμίζει ότι το Κίεβο έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα απομακρύνοντας καλές μονάδες από την πρώτη γραμμή στην ανατολή Ουκρανία, όπου ήταν απεγνωσμένα απαραίτητες, για να πλήξει το Κουρσκ.
«Αυτή η κίνηση κλίνει περαιτέρω προς όφελος της Ρωσίας την ήδη κακή αναλογία θυμάτων σε αυτό το κρίσιμο μέτωπο» καταλήγει ο Μιρσχάιμερ.
Πόσο έδαφος έχουν οι μεν και πόσο οι δε
Οι ίδιοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η επίθεση δεν θα οδηγήσει τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Πούτιν έχει υποσχεθεί να μην διαπραγματευτεί όσο η Ουκρανία κατέχει ρωσικά εδάφη και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα πρέπει να πιστέψουμε τη δήλωσή του αυτή.
«Η ουκρανική εισβολή στη Ρωσία είναι μια παρενέργεια που αποσκοπεί να ενισχύσει το ηθικό της Ουκρανίας και να δώσει στη Δύση εμπιστοσύνη ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο» λέει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Γέηλ, Στήβεν Γουόλτ, «αλλά δεν θα επηρεάσει την έκβαση του πολέμου» λέει.
Για τον Γουόλτ, η εισβολή μπορεί να είναι μια μικρή ντροπή για τον Πούτιν (καθώς και μια ακόμα απόδειξη ότι η Ρωσία είναι πολύ αδύναμη για να εισβάλει στην υπόλοιπη Ευρώπη), αλλά η μοίρα της Ουκρανίας θα καθοριστεί από το τι θα συμβεί στην Ουκρανία και όχι από αυτή την επιχείρηση στο Κουρσκ».