Σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία, οι κρίσεις και οι τραγωδίες έχουν αναπόφευκτα οδηγήσει σε αποκαλυπτικές ερμηνείες που επιδιώκουν να εμποτίσουν τις πρόσκαιρες καταστροφές με κάποιο θεϊκό ή λυτρωτικό νόημα.

Αυτό μπορεί να το δει κανείς στα δόγματα των μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, ακόμα και στις σύγχρονες ολοκληρωτικές ιδεολογίες, όπως ο κομμουνισμός και ο ναζισμός.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι άνθρωποι φαίνονται διατεθειμένοι να πιστεύουν ότι, χωρίς τον Σατανά, δεν υπάρχει λυτρωτής.

Για να καταλάβετε πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι αυτή η λογική, αρκεί να κοιτάξετε τη Γάζα, όπου μια τραγωδία βιβλικών διαστάσεων τροφοδοτεί τις μεσσιανικές παραισθήσεις του Ισραήλ, της Χαμάς και των αμερικανών ευαγγελικών χριστιανών.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του – οι θεοφασίστες ζηλωτές του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος – βλέπουν τον πόλεμο της Γάζας ως τον προθάλαμο της ολοκληρωτικής κυριαρχίας τους στη βιβλική Γη του Ισραήλ, μια θρησκευτικά καθορισμένη περιοχή που εκτείνεται από τον Ιορδάνη ποταμό έως τη Μεσόγειο.

Για ακροδεξιές προσωπικότητες όπως ο Μπεζαλέλ Σμότριτς και ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ – οι ηγέτες του σύγχρονου θρησκευτικού σιωνισμού και μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου – οι Παλαιστίνιοι πρέπει να απομακρυνθούν εντελώς από αυτά τα εδάφη.

Η σιωνιστική Αποκαλυπτική φαντασία έχει τρία βήματα: να αποκτήσει κυριαρχία στη γη, να χτίσει τον «Τρίτο Ναό» στην Ιερουσαλήμ και να αντικαταστήσει τη δημοκρατία με το Βασίλειο του Οίκου του Δαβίδ, το οποίο, σύμφωνα με τις εβραϊκές ιερές γραφές, διορίστηκε από τον Θεό για να κυβερνήσει το Ισραήλ.

Η συνταγματική επίθεση της κυβέρνησης στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισραήλ αποτελεί μέρος της συμφωνίας που έκαναν με τον Νετανιάχου στην υπηρεσία αυτού του ονείρου.

Αλλά για τον ερχομό του Μεσσία θα απαιτηθούν περισσότερα από δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Θα περιλαμβάνει «μεσσιανικούς πόνους» – με τη μορφή αναταραχής, ταλαιπωρίας και δυσκολιών – και μια Αποκαλυπτική μάχη όπως την περιγράφουν οι προφήτες: τον Πόλεμο του Γωγ και του Μαγώγ, στον οποίο ένας συνασπισμός εχθρών επιδιώκει να εξολοθρεύσει το Ισραήλ, που θα οδηγήσει στην εμφάνιση του Μεσσία.

Σύμφωνα με ορισμένους ζηλωτές, η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε τον τρέχοντα πόλεμο στη Γάζα, ισοδυναμούσε με την έναρξη αυτού του αγώνα. Η επικίνδυνη πεποίθηση είναι πως «κάθε πόλεμος αποτελεί μια φάση στη Λύτρωση του Ισραήλ».

Πέρα από την υποδοχή του πολέμου και της καταστροφής, αυτή η ιδεολογία ουσιαστικά απαλλάσσει το κράτος του Ισραήλ από οποιαδήποτε παραβίαση των οικουμενικών ηθικών αρχών, για να μην αναφέρουμε το διεθνές δίκαιο.

Οσοι τα πιστεύουν αυτά, οι μεσσιανικοί Εβραίοι έχουν αντίστοιχους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αμερικανοί ευαγγελικοί βλέπουν επίσης τον πόλεμο στη Γάζα ως καταλύτη για την υλοποίηση του θεϊκού τους σχεδίου, λαχταρώντας την Αποκάλυψη.

«Οταν το Ισραήλ εμπλέκεται σε μεγάλο πόλεμο», δήλωσε ένας πάστορας με επιρροή, ο Τζον Χάγκι, «σηκώστε τα κεφάλια σας και χαρείτε», επειδή «η λύτρωσή σας πλησιάζει».

Εάν οι χριστιανοί ευαγγελικοί απηχούν την ιδεολογία των μεσσιανικών Εβραίων, η Χαμάς την αντικατοπτρίζει, καθώς τα στελέχη της πιστεύουν ότι η λύτρωση θα έρθει μόνο «όταν υπάρξει πόλεμος με τους Εβραίους».

Και με την επιλογή του Γιαχία Σινουάρ ως επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, έχουμε άλλον έναν που λαχταρά τον πόλεμο και την αυτοκαταστροφή ως τον μόνο τρόπο λύτρωσης. Οι θρησκευτικοί φανατικοί στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ μοιράζονται αυτή τη λαχτάρα. Αν η διπλωματία δεν εκτονώσει την απειλή ενός αποκαλυπτικού αγώνα για τους Αγίους Τόπους, οι ζηλωτές από όλες τις πλευρές μπορεί να δουν την επιθυμία τους να πραγματοποιείται.

Ο Σλόμο Μπεν Αμι, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, είναι αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ειρήνης του Τολέδο