Ακόμα μια προσπάθεια της Τεχεράνης να παρέμβει στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές φαίνεται πως έρχεται στο φως μετά την ανακοίνωση της OpenAI ότι ομάδα στο Ιράν χρησιμοποίησε το ChatGPT για την παραγωγή υλικού που θα επηρέαζε τους ψηφοφόρους.

Η επιχείρηση «Storm-2035» χρησιμοποίησε το chatbot τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσει εκτενή άρθρα σχολιασμού και μικρότερα κείμενα που αφορούσαν τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα των εκλογών, τον πόλεμο στη Γάζα και την παρουσία του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Το υλικό αυτό δημοσιευόταν στη συνέχεια σε ιστοσελίδες και λογαριασμούς social media.

Σύμφωνα με την OpenAI, η επιχείρηση δεν φαίνεται να προσέλκυσε «σημαντική» προσοχή του κοινού, καθώς οι περισσότερες αναρτήσεις είχαν λίγα ή καθόλου likes, σχόλια και αναδημοσιεύσεις, ενώ τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε ιστοσελίδες δεν αναδημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η OpenAI ανέφερε ακόμα ότι μπλόκαρε τους λογαριασμούς και συνεχίζει να παρακολουθεί τα συστήματά της για τυχόν παραβιάσεις της πολιτικής χρήσης.

Στις αρχές Αυγούστου, η Microsoft, η οποία έχει χρηματοδοτήσει την OpenAI για να χρησιμοποιεί την τεχνολογία της στις υπηρεσίες που προσφέρει, προειδοποίησε σε έκθεση κυβερνοασφάλειας ότι το ιρανικό δίκτυο Storm-2035, το οποίο είχε δημιουργήσει τέσσερις ιστότοπους που προσποιούνταν ειδησεογραφικά μέσα, έχει βάλει στο στόχαστρο της προπαγάνδας ομάδες ψηφοφόρων και στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος.

Το υλικό που αναρτούσε η ομάδα περιείχε «πολωτικά μηνύματα σε θέματα όπως οι υποψήφιοι των εκλογών, τα δικαιώματα των ΛΟΑΚΤΙ και ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς» ανέφερε η Microsoft.

Αυτή την εβδομάδα, η προεκλογική εκστρατεία της Δημοκρατικής υποψηφίου Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε από το FBI ότι έγινε στόχος «επιχείρησης επιρροής» από κένους πράκτορες, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε κυβερνοεπίθεση κατά της εκστρατείας του, την οποία απέδωσε στο Ιράν.

Τον Μάιο, η OpenAI και η Microsoft είχαν ανακοινώσει ότι χάκερ που δρουν για λογαριασμό της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν χρησιμοποίησαν εργαλεία της OpenAI σε μια προσπάθεια να τελειοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους,