Η Κίνα φιλοδοξεί να αποκτήσει κυριαρχία στο δορυφορικό Ιντερνετ ακολουθώντας τα χνάρια του Starlink του Ιλον Μασκ και του Project Kuiper του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος. Μεγάλος ανταγωνιστής είναι επίσης εκτός από το Starlink και το δίκτυο OneWeb, το οποίο ανήκει στην ευρωπαϊκή εταιρεία Eutelsat. Το Project Kuiper του Μπέζος είναι ακόμη υπό εξέλιξη.
Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, κινεζική κρατική εταιρεία εκτόξευσε τους πρώτους 18 δορυφόρους της θέλοντας να δημιουργήσει τέτοιο δορυφορικό δίκτυο. Η εκτόξευση από τη Shanghai Spacecom Satellite Technology αφορούσε 18 δορυφόρους από έναν πύραυλο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The China Securities Journal, τον οποίο διαχειρίζεται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο πύραυλος απογειώθηκε από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων και πυραύλων Taiyuan στην επαρχία Shanxi.
Απώτερος σκοπός της Κίνας είναι πλέον να δημιουργήσει δίκτυο 15.000 τέτοιων δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, τους οποίους η εταιρεία τούς έχει ονομάσει «Αστερισμός των Χιλιάδων Πανιών» («Thousand Sails Constellation»).
Η Shanghai Spacecom Satellite Technology επισήμως υποστηρίζεται από την περιφερειακή κυβέρνηση της Σαγκάης, αλλά το Reuters ανέφερε επίσης πως η εταιρεία έχει συγκεντρώσει κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και κρατικές επιχειρήσεις στην προσπάθεια να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό το έργο «Thousand Sails Constellation».
Ο πρώτος στόχος της Κίνας είναι να έχει αναπτύξει για το συγκεκριμένο έργο 648 δορυφόρους μέχρι το 2025 στην πρώτη φάση της δημιουργίας του «Αστερισμού» ώστε να δημιουργήσει τελικά δίκτυο δορυφορικού Διαδικτύου με παγκόσμια κάλυψη, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Κόντρα στις ΗΠΑ
Η εκτόξευση του «Αστερισμού» δορυφόρων της Κίνας για Διαδίκτυο από το Διάστημα υπογραμμίζει τις μεγάλες φιλοδοξίες της Κίνας στον χώρο και την προσπάθεια του Πεκίνου να εκτοπίσει την κυριαρχία των ΗΠΑ στον συγκεκριμένο κλάδο. Ολα αυτά καθώς διευρύνεται συνεχώς η τεχνολογική μάχη μεταξύ των δύο εθνών.
Το 2020 η Κίνα ολοκλήρωσε το δίκτυο BeiDou, ένα σύνολο δορυφόρων που σχηματίζουν αυτόνομα παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης. Αυτό είχε από την αρχή σαν στόχο να συναγωνιστεί το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης που ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, γνωστό και ως GPS, και χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα με τις άλλες προσπάθειες το Πεκίνο έχει επίσης παρουσιάσει σχέδια να πραγματοποιήσει και αποστολή στον πλανήτη Αρη έως το 2033.
Τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης της Κίνας επισημαίνουν ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής στην προσπάθεια επικράτησης στο δορυφορικό Ιντερνετ είναι η Starlink, η οποία διαχειρίζεται σήμερα περίπου 6.000 δορυφόρους. Ο Ιλον Μασκ έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αναπτύξει δίκτυο 42.000 δορυφόρων.
Το «Thousand Sails Constellation», γνωστό και ως έργο G60, είναι ένα από τα τρία μεγάλα δορυφορικά δίκτυα που σχεδιάζονται στη χώρα, με το καθένα να αναμένεται να διαχειρίζεται 10.000 ή περισσότερους δορυφόρους.
Οι περισσότεροι αναμένεται να βρίσκονται σε παρόμοιες τροχιές με αυτές των δορυφόρων Starlink. Τα τρία δορυφορικά δίκτυα μαζί με δεκάδες φιλόδοξα διαστημικά έργα από διάφορες κινεζικές εταιρείες έχουν λάβει μεγάλη ώθηση το τελευταίο διάστημα από την ίδια την κυβέρνηση στο Πεκίνο, η οποία επιδιώκει να εντάξει στις κρατικές αυτές προσπάθειες και μέλη του ιδιωτικού τομέα με στόχο να επιτευχθούν οι επιστημονικοί και τεχνολογικοί στόχοι.
Η Κίνα ποντάρει στο ότι με την ανάπτυξη δικών της τέτοιων τεχνολογιών και υποδομών αιχμής θα μπορεί να κάνει όλους τους κλάδους της χώρας ανθεκτικούς σε πιθανές ξένες επιρροές ή πιέσεις. Ως μεγάλος αντίπαλος προδιαγράφονται αυτό το διάστημα οι ΗΠΑ.