Μία εβδομάδα συμπληρώθηκε σήμερα από την πυρκαγιά που έκαψε την Αττική και οι κάτοικοι ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν την καταστροφή που τους βρήκε.

Οι περισσότεροι από τους πυρόπληκτους είναι ακόμα σε σοκ και προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, αγωνιώντας για το αύριο.

Ολική καταστροφή

«Δεν έμεινε τίποτα εδώ. Δεν σταμάταγε αυτή η φωτιά».

Οι ιστορίες τους συγκλονίζουν, ο εφιάλτης που έζησαν θα τους στοιχειώνει για πάντα. Το κάθε σπίτι και μια ιστορία που ραγίζει καρδιές.

Πριν μια βδομάδα έδιναν άνιση μάχη με τις φλόγες. Κάποιοι τα κατάφεραν, κάποιοι άλλοι όχι. Οι αναμνήσεις μιας ζωής χάθηκαν μαζί με τους κόπους τους.

«Τώρα είμαι άνεργος, δούλευα σεζόν στην Κρήτη, έβγαλα κήλη, ήρθα για χειρουργείο και πάθαμε αυτό που πάθαμε. Δάνειο πώς θα πάρεις; Είναι άτοκο το 80%, μου το καλύπτουν. Το 20% πού θα το βρω; Άμα δεν δουλεύεις, δεν έχεις πού να μείνεις, έχεις καταστραφεί», λέει κάτοικος της Πεντέλης.

Όπως λέει στην κάμερα του MEGA, το σπίτι που κάηκε είναι το σπίτι που μεγάλωσε. Εκεί έχει όλες τις αναμνήσεις του από παιδί, δεν έχει μάθει να ζει σε άλλο μέρος.

«Το θέμα είναι ότι έκανα το χειρουργείο και μας έπιασε φωτιά όταν ήμουνα χειρουργημένος και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα».

Μέχρι και σήμερα, 184 αυτοψίες έχουν ολοκληρωθεί από τις οποίες 104 σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα. 40 βγήκαν «κόκκινα».

Προθεσμία για τον 80χρονο που έβαζε φωτιές στα Γλυκά Νερά

Κι ενώ κάτοικοι και πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες που έκαιγαν την Αττική, την ίδια ώρα ένας 80χρονος εντοπίστηκε από βιντεοληπτικό υλικό να βάζει φωτιές στα Γλυκά Νερά μετακινούμενος με το αυτοκίνητό του, πετώντας φλεγόμενα αντικείμενα σε ξερόχορτα.

Ο άνδρας κατηγορείται για 4 εστίες φωτιάς που ξέσπασαν ταυτόχρονα στα Γλυκά Νερά σε απόσταση 100 μέτρων μεταξύ τους.

Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν άδεια μπιτόνια που χρησιμοποιούνται για βενζίνη. Ο συνταξιούχος που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ιστορικό ψυχιατρικών προβλημάτων, οδηγήθηκε στην ανακρίτρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Τετάρτη.