Νέο βαρύτατο χτύπημα των Τούρκων εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και, φυσικά, οποιασδήποτε δυνατότητας συζήτησης συνιστά η νέα NOTAM που χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, την οποία αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ». ΝΟΤΑΜ που έπιασε στον ύπνο την Ελλάδα. Το χειρότερο όμως είναι ότι ψελλίζει πάντοτε το παλιό κουρασμένο φαιδρό παραμύθι: η ελληνική κυβέρνηση ερμηνεύει πάγια, με απαράδεκτη αυθαιρεσία και ανευθυνότητα, τέτοιες ακραία επιθετικές κινήσεις ως δήθεν «προϊόντα πολιτικών σκοπιμοτήτων»!

Μετάφραση; Εδώ υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι περίπου ότι δεν είναι τίποτα, για μεταξύ τους εσωτερικό ζήτημα πρόκειται, είναι για εσωτερική κατανάλωση, ο Ερντογάν πέφτει ραγδαία στις μετρήσεις, έχει προβλήματα και θέλει να κάνει κάτι να δείξει ισχυρός – ή κάτι τέτοιο. Αλλά, τέλος πάντων, ότι δεν μας αφορά πραγματικά – και αυτό, σε τι; Στο ότι λένε και πάλι με τον πιο επίσημο τρόπο ότι το μισό Αιγαίο είναι δικό τους! Αυτή είναι η μία εκδοχή.

Η άλλη εκδοχή της λογικής της «πολιτικής σκοπιμότητας» θα ήταν φυσικά αυτή να αφορούσε στα ίδια τα ελληνοτουρκικά. Ομως, αν ήταν έτσι, τότε η αντίδραση της Ελλάδας θα έπρεπε να ήταν σκληρότατη και ακαριαία και εντελώς άλλου επιπέδου από το να εκδώσει απλώς μία αντιΝΟΤΑΜ. Θα έπρεπε να δηλώσει αμέσως ότι ο διάλογος σταματά επ’ αόριστον μέχρι να σοβαρευτεί η Τουρκία και να απαιτήσει σταματήσει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας. Και ότι θα πρέπει να συνετιστεί επιτέλους και να πάψει να λειτουργεί ως χώρα – τρομοκράτης, προαναγγέλλοντας πλήρη αντιπαράθεση.

Φυσικά και δεν έγινε τίποτα τέτοιο.

Η Τουρκία, εν μέσω… συνεχιζόμενου διαλόγου, κουρελιάζει εκ νέου εξευτελιστικά την ελληνική κυριαρχία και η Ελλάδα κάνει ξανά ότι δεν καταλαβαίνει, επιμένοντας αδιανόητα στον πιο επικίνδυνο δρόμο που ακολούθησε ποτέ ελληνική κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά τόσο στη Μεταπολίτευση, όσο και πριν από αυτήν.

Η Αγκυρα κυριολεκτικά πλέον βαράει στο ψαχνό σε διπλωματικό και νομικό επίπεδο και η Αθήνα σπεύδει να της δίνει ανύπαρκτα και γελοία άλλοθι, καθιστάμενη η ίδια πλέον εντελώς ανύπαρκτη στα μάτια εχθρών και φίλων, οδηγούμενη μόνη της στον γκρεμό.

Και όλα αυτά, με τον Μητσοτάκη, ο οποίος για εντελώς ακατανόητους λόγους αρνείται πεισματικά να αποδεχθεί την αδήριτη πραγματικότητα, να ετοιμάζεται σε λίγες εβδομάδες να συναντήσει ο ίδιος ξανά τον Ερντογάν! Κάτι που αν πλέον πράξει και ύθστερα από αυτή την εξέλιξη, θα συνιστά πλέον σοβαρότατο ολίσθημα χωρίς επιστροφή.

Η δέσμευση αφορά βέβαια όχι απλώς μία τεράστια περιοχή, με τη γνωστή καραμέλα της «έρευνας και διάσωσης», αλλά μεγάλο τμήμα των περιοχών που η Τουρκία επιμένει αταλάντευτα ότι δεν είναι μέρος της ελληνικής κυριαρχίας και ότι, αντιθέτως, είναι δικά της.

Η αμφισβήτησης της Λωζάννης, η «Γαλάζια Πατρίδα», η απόπειρα αιχμαλωσίας πλήθους ελληνικών νησιών, κατοικημένων και μη, η αρπαγή των φυσικών πόρων, όλα αυτά και όχι μόνον, περιλαμβάνονται ουσιαστικά σε αυτή τη ΝΟΤΑΜ που φρόντισε να εκδώσει η Αγκυρα τον Δεκαπενταύγουστο και της οποίας η διάρκεια ήδη ξεκίνησε και εκτείνεται μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, τινάζοντας τα πάντα στον αέρα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ομως, όλα αυτά δεν είναι παράξενα. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία προσβάλλει διαρκώς την ελληνική κυριαρχία και η Ελλάδα κάνει διαρκώς πίσω, κάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται, ψελλίζει αστειότητες και συνεχίζει έναν θανατηφόρο διάλογο σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Οπότε, το μήνυμα που στέλνει στην Αγκυρα είναι απολύτως σαφές και ξεκάθαρο: μπορεί να συνεχίσει να τραβάει το σκοινί ανενόχλητη. Και αυτό ακριβώς κάνει: αφού παίζει μόνη της στο Αιγαίο…