«Εποικοδομητικές» χαρακτηρίστηκαν οι συνομιλίες για τη Γάζα, που ολοκληρώθηκαν χθες στην Ντόχα, ουδείς ωστόσο είναι σε θέση να προβλέψει εάν και πότε θα υπάρξει θετική κατάληξη. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν: «Δεν φθάσαμε ακόμα στη συμφωνία αλλά είμαστε πιο κοντά από όσο ήμασταν πριν από τρεις ημέρες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου τόνισε ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι το «κλειδί» για να αποφευχθεί ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» στη Μέση Ανατολή.

Κοινή ανακοίνωση από Αίγυπτο, Κατάρ και Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε ότι οι ΗΠΑ παρουσίασαν χθες μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που κλείνει τα εναπομείναντα κενά με τρόπο που να επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας και συνάδει με τις αρχές που έθεσε ο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου.

Η πρόταση λέγεται ότι ικανοποιεί τα αιτήματα και των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, αλλά αυτό μένει να ανακοινωθεί από τις δύο πλευρές.

Οι συζητήσεις για τη νέα πρόταση θα γίνουν σε επίπεδο τεχνοκρατών και πιθανώς θα υπάρξει μια νέα συνάντηση αντιπροσωπειών στα τέλη της επόμενης εβδομάδας στο Κάιρο.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν αναμένεται να μεταβεί αύριο το βράδυ στο Ισραήλ, προκειμένου να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ.

Μπορεί οι δύο ημέρες του νέου γύρου των συνομιλιών που διεξήχθησαν Πέμπτη και Παρασκευή στην Ντόχα του Κατάρ με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα να χαρακτηρίστηκαν «εποικοδομητικές», ουδείς ωστόσο είναι σε θέση να προβλέψει εάν και πότε θα υπάρξει μια θετική κατάληξη.

Η αβεβαιότητα εντείνεται από το γεγονός ότι αρκετοί από τους «παίκτες» κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και, παρά τις επίσημες δηλώσεις που γίνονται, δεν καθιστούν σαφείς τις προθέσεις τους.

Το Ιράν αποφεύγει να δεσμευτεί ότι δεν θα εξαπολύσει τα προαναγγελθέντα αντίποινα εις βάρος του Ισραήλ στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία.

Για την ακρίβεια, αφήνει να εννοηθεί ότι αυτά θα υπάρξουν, απλώς θα είναι πιο ήπια, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις ενέργειες της Χεζμπολάχ και των Χούθι.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου, από την πλευρά της, δεν ξεκαθαρίζει ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της στις διαπραγματεύσεις, ενώ, σύμφωνα με τους «New York Times», έχει προσθέσει νέους όρους για συμφωνία, σκληραίνοντας τη στάση της.

Παράλληλα, εξακολουθεί να απορρίπτει όλα τα σχέδια που περιλαμβάνουν τη (σταδιακή, έστω) αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας, παρά το γεγονός ότι αρκετοί αμερικανοί αξιωματούχοι (όπως και ισραηλινοί συνάδελφοί τους) διαμηνύουν πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να πετύχουν τίποτε περισσότερο.

Οι ΗΠΑ, τέλος, έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν μια συμφωνία εκεχειρίας, καθώς ο Λευκός Οίκος πιστεύει πως αυτό θα πιστωθεί στην τακτική που άσκησε ο Μπάιντεν και θα ωφελήσει πολιτικά την Κάμαλα Χάρις, κλείνοντας και τη σοβαρή «ρωγμή» που έχει προκληθεί εντός του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ, τόσο με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή όσο και με την έγκριση νέου πακέτου εξοπλισμών, ύψους 20 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, στη Γάζα ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει επισήμως τις 40.000 (περίπου το 2% του πληθυσμού της), ενώ χθες το Ισραήλ εξέδωσε νέα εντολή εκκένωσης περιοχών που μέχρι τώρα είχαν χαρακτηριστεί ασφαλείς ζώνες.