Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής σε εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου στη νότια περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας. Στο σημείο ξέσπασε πυρκαγιά, όπως δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πυκνό μαύρο καπνό και εκρήξεις  από το σημείο της πυρκαγιάς, το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη, βρίσεκται στην πόλη Proletarsk.

«Στα νοτιοανατολικά της περιοχής Ροστόφ, η αεράμυνα απέκρουσε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ως αποτέλεσμα της πτώσης συντριμμιών στο έδαφος των βιομηχανικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης στο Proletarsk, ξέσπασε πυρκαγιά σε καύσιμο ντίζελ», δήλωσε ο κυβερνήτης Vasily Golubev στο Telegram.

«Στις 05:35 (0235 GMT), η κατάσβεση της πυρκαγιάς στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Proletarsk ανεστάλη λόγω μιας δεύτερης επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος», πρόσθεσε σε μια επικαιροποίηση της ανάρτησης.

Κανείς δεν τραυματίστηκε και οι προσπάθειες πυρόσβεσης συνεχίστηκαν λίγο αργότερα, ανέφερε σε μεταγενέστερη ανάρτηση.

Χτυπήματα σε ενεργειακούς στόχους

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι επιτέθηκε στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου και πετρελαιοειδών «Kavkaz» στην περιοχή του Ροστόφ.

«Αποθήκευε πετρέλαιο και πετρελαιοειδή που χρησιμοποιούταν για τις ανάγκες του ρωσικού στρατού κατοχής… Τα μέτρα για την υπονόμευση του στρατιωτικού-οικονομικού δυναμικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζονται», ανέφερε.

Το Proletarsk απέχει περίπου 250 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα και περίπου 350 χιλιόμετρα από τις περιοχές μάχης που ελέγχονται από το Κίεβο στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι κατέρριψε πέντε ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «τύπου αεροσκάφους» κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκ των οποίων δύο πάνω από την περιοχή του Ροστόφ.

«Δίκαια αντίποινα»

Το Κίεβο έχει στοχεύσει επανειλημμένα εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία από την έναρξη της σύγκρουσης το 2022, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα σύνορά του, σε αυτό που έχει αποκαλέσει «δίκαια» αντίποινα για επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές του.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε τις δυνάμεις του για τα πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Ρωσία, λέγοντας ότι οι επιθέσεις θα βοηθήσουν να δοθεί ένα «δίκαιο τέλος» στη σύγκρουση.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έρχονται καθώς η Ουκρανία πραγματοποιεί μια άνευ προηγουμένου διασυνοριακή επίθεση στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου ισχυρίζεται ότι ελέγχει περισσότερους από 80 οικισμούς.