Η Ουκρανία έχει πιάσει εκατοντάδες Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου μέσα σε λίγες ημέρες στη διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρησή της στο Κουρσκ, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.

Ο Ολέξι Ντροζντένκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στην ουκρανική πόλη Σούμι, δήλωσε ότι η επίθεση είχε καλύτερη πορεία από την αναμενόμενη και ότι την πρώτη ημέρα υπήρξαν μόνο 15 θύματα που χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη.

«Μερικές φορές υπάρχουν περισσότεροι από 100 ή 150 αιχμάλωτοι πολέμου την ημέρα», δήλωσε στον Guardian ο Ντροζντένκο. Πολλοί από τους Ρώσους στρατιώτες που φρουρούν τα σύνορα είναι νεαροί κληρωτοί. «Δεν θέλουν να μας πολεμήσουν», πρόσθεσε.

Πηγή φωτογραφίας: Julia Kochetova / The Guardian

«Ταμείο ανταλλαγής»

Πολλά βίντεο έχουν κυκλοφορήσει με Ουκρανούς να συλλαμβάνουν αιχμαλώτους πολέμου, μεταξύ άλλων στα σύνορα τις πρώτες ώρες της εισβολής την Τρίτη 6 Αυγούστου. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι το Κίεβο αυξάνει το «ταμείο ανταλλαγής» για την ανταλλαγή με αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τη Ρωσία.

Το Σούμι είναι η ουκρανική πόλη που βρίσκεται πιο κοντά στην εισβολή και ο Ντροζντένκο δήλωσε ότι συμμετείχε στενά στον σχεδιασμό της επιχείρησης, αλλά είχε ορκιστεί να τηρήσει το απόρρητο.

Άλλοι τοπικοί πολιτικοί ηγέτες, ιδίως ο κυβερνήτης της περιοχής Σούμι, Βολοντίμιρ Αρτιούχ, δήλωσαν ότι δεν ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Ντροζντένκο ανήκε σε έναν έμπιστο κύκλο.

«Βλέπουμε μόνο ένα μέρος αυτής της επιχείρησης, στο μέλλον θα δούμε διάφορα στάδια», δήλωσε ο Ντροζντένκο, χαρακτηρίζοντας την εισβολή ως «όχι σαν προηγούμενες επιδρομές» από την Ουκρανία στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ στα ανατολικά, οι οποίες καθοδηγούνταν σε μεγάλο βαθμό από ρωσικές ομάδες κατά του Κρεμλίνου.