Με το 15% των παιδιών μέχρι 10 ετών να έχουν δει πορνό στο διαδίκτυο και πάνω από τα μισά να εκτίθεται σε αυτό μέχρι τα 13, μήπως θα έπρεπε οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους γι’ αυτό, αντί να τα κρατάνε στο σκοτάδι;
Αυτό πιστεύει η Έρικα Λαστ, η διάσημη σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών πορνό που ίδρυσε το 2010 την εταιρεία παραγωγής ταινιών για ενήλικες Lust Cinema, για να αποδείξει πως το πορνό θα μπορούσε να δημιουργηθεί ηθικά, δείχνοντας μια ρεαλιστική εκδοχή της γυναικείας σεξουαλικής απόλαυσης.
Έχοντας, όμως, κάνει δύο παιδιά η ίδια, υποστήριξε πως δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα παιδιά μας δεν έχουν δει πορνό, με τόσο περιεχόμενο που διακινείται στο διαδίκτυο.
«Είναι δουλειά μας ως γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να καταλάβουν τι βλέπουν και να αναπτύξουν γνώσεις για τα ΜΜΕ που χρειάζονται ώστε να μπορούν να επεξεργαστούν τις εικόνες τους» αναφέρει η ίδια με άρθρο στο Business Insider, αποδεχόμενης βέβαια ότι «αυτές οι συζητήσεις δεν είναι πάντα εύκολες».
Γι’ αυτό δημιούργησε τη μη κερδοσκοπική The Porn Conversation, για να δώσει στις οικογένειες εργαλεία που θα τις βοηθήσουν να μιλήσουν με τα παιδιά σχετικά με την «πορνογραφική διαπαιδαγώγηση».
«Οι γονείς παίζουν τεράστιο ρόλο στο να βοηθήσουν τους εφήβους να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το σεξ – και αν μπορείτε να φτάσετε σε ένα επίπεδο με τα παιδιά σας όπου μπορείτε να κάνετε ανοιχτές συζητήσεις και να ξέρουν ότι μπορούν να σας εμπιστευτούν, έχετε κερδίσει πολλά» αναφέρει η Λαστ.
Το πρώτο κλειδί, λέει η ίδια για να ανοίξει ένας γονιός διάλογο με τα παιδιά, σχετικά για το πορνό, είναι οι συζητήσεις για τη σεξουαλικότητα.
«Κάθε φορά που έχουμε ευαίσθητες συζητήσεις, υπενθυμίζω στα παιδιά μου ότι μπορούν να με ρωτήσουν οτιδήποτε»
«Αυτό ξεκινά με τη διδασκαλία των σωστών λέξεων για τα μέρη του σώματός τους» λέει η ίδια. «Δίδαξα στα παιδιά μου λέξεις όπως αιδοίο, κόλπος, πέος και κλειτορίδα από μικρή ηλικία. Δίνοντάς τους το σωστό λεξιλόγιο [καθώς] τους βοηθά να εκφράσουν ιδέες και συναισθήματα. Αργότερα, τους βοήθησα επίσης να καταλάβουν ότι υπάρχουν μέρη του σώματός μας που μας δίνουν ευχαρίστηση».
Η γνώση αυτών των λέξεων και του τι κάνουν τα μέρη του σώματός τους, βοηθά τα παιδιά να προστατεύουν το κορμί τους και να αισθάνονται σωματική αυτονομία.
Η Λαστ δέχεται την περιέργεια των παιδιών τους δίχως να τα κάνει να ντρέπονται. «Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορεί να ακούνε για πράγματα στην αυλή του σχολείου που προκαλούν νευρικότητα στους γονείς. Μπορεί να έρθουν ξαφνικά κοντά σου και να σου πουν: “Ε, μαμά, τι είναι η πίπ@;”» αναφέρει.
Μπορεί τέτοιες κουβέντες από τα παιδιά να φέρουν τους γονείς σε δύσκολη θέση, αλλά η Λαστ πιστεύει ότι οι γονεϊκές αντιδράσεις που δεν αναγκάζουν τα παιδιά να ντρέπονται είναι κρίσιμες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. «Μην τους ανακρίνετε ρωτώντας τους πού άκουσαν αυτή τη λέξη ή μην τους πείτε ότι δεν πρέπει να μιλήσουν γι’ αυτήν» τονίζει.
Αυτό που κάνει η Λαστ είναι να κρατά ουδετερότητα καθώς εξηγεί “τεχνικές” λεπτομέρειες, δίχως να εστιάζει σε σεξουαλικές έννοιες. «Εξηγώ επίσης ότι αυτά τα πράγματα ανήκουν σε έναν ενήλικο κόσμο. Η εισαγωγή αυτής της έννοιας νωρίς μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τον σκοπό του πορνό αργότερα» λέει.
«Κάθε φορά που έχουμε ευαίσθητες συζητήσεις, υπενθυμίζω στα παιδιά μου ότι μπορούν να με ρωτήσουν οτιδήποτε και ότι δεν θα τα κρίνω ποτέ για το ποιοι είναι ή για το τι είναι περίεργα».
Μπορεί να μην αρέσει στους περισσότερους γονείς μια τέτοια προσέγγιση, αλλά η Λαστ υπογραμμίζει ότι είναι κάτι που όλοι οι γονείς θα κληθούν να διαχειριστούν, καθώς έχει δωθεί τεχνολογία στα παιδιά.
Υπάρχει ο κίνδυνος τα παιδιά να πέσουν πάνω σε κάποια πονηρή σελίδα ανοιχτή στον υπολογιστή. Δεν χρειάζεται πανικός εκείνη τη στιγμή, αλλά όπως θα έλεγε η Λαστ στα παιδιά της «Αυτές οι ταινίες γίνονται για άτομα 18 ετών και άνω, και δεν είναι για σένα, αλλά τώρα που το έχεις δει, θα ήθελα να σου μιλήσω γι’ αυτό».
Η ίδια μάλιστα επισημαίνει ότι, όπως σε μια ταινία δράσης, έτσι και με το πορνό, δεν είναι έτσι τα πράγματα στην πραγματική ζωή.
Η συζήτηση με το παιδί πρέπει να έχει δύο όψεις, συνιστώντας η ίδια να ερωτάται το παιδί πως νιώθει μετά από αυτό που είδε.
«Πολλά παιδιά μπορεί να μην θέλουν να μιλήσουν για αυτό, αν και κάποια θα το θέλουν. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουν ότι αν θέλουν να μιλήσουν για αυτό, είστε πρόθυμοι να κάνετε μια συζήτηση. Πρέπει να ξέρουν ότι είστε εκεί για αυτούς».
Η μεγάλη ανησυχία
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την Έρικα Λαστ ως γονιό, δεν είναι ότι μπορεί το παιδί να πέσει πάνω σε πορνό, αλλά πως επεξεργάζεται τις εικόνες.
Η ίδια λέει πως πρέπει να περάσει το μήνυμα στα παιδιά ότι η πορνογραφία είναι μυθοπλασία, ότι δημιουργείται από επαγγελματίες για να φαίνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και ότι μεγάλο μέρος της περιέχει κωδικοποιημένα μηνύματα για το σεξισμό και τον ρατσισμό.
«Έτσι, σε όλη τη ζωή των παιδιών μου, έψαχνα για στιγμές διδασκαλίας για να τα βοηθήσω να αναπτύξουν δεξιότητες γραμματισμού, οι οποίες τελικά τροφοδοτούν μεγαλύτερες συζητήσεις για το πορνό καθώς μεγαλώνουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ταινία της Disney για να πυροδοτήσετε συζητήσεις σχετικά με τους ρόλους των φύλων ρωτώντας: “Γιατί πιστεύεις ότι η πριγκίπισσα παρουσιάζεται έτσι;” Ή αν δείτε το παιδί σας να ακολουθεί μια/έναν influencer που προωθεί προϊόντα, μπορείτε να το ρωτήσετε αν πιστεύει ότι αγαπά πραγματικά αυτά τα αντικείμενα ή αν το κάνει για χρήματα».
«Η επισήμανση των πραγμάτων που βλέπουμε και η αμφισβήτησή τους βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να κατανοήσουν το πορνό» τονίζει.
- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την κλήρωση του Ολυμπιακού – Το νέο format και οι υποψήφιοι αντίπαλοι
- Χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη από τις δημοσιεύσεις του Παναγιωτόπουλου ζητά το πρώτο θύμα
- Θυμάστε τους κλέφτες από το Home Alone; – Δείτε πώς είναι σήμερα ο «Μαρβ» – Έπαθαν πλάκα όταν έμαθαν με τι ασχολείται