Η δολοφονία από το Ισραήλ του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, τον περασμένο μήνα στη συνοικία Νταχίγια της Βηρυτού, ήταν αποτέλεσμα παραβίασης του εσωτερικού δικτύου επικοινωνιών της οργάνωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, ο Σουκρ έλαβε ένα τηλεφώνημα από κάποιον που του έδωσε εντολή να πάει στον δεύτερο όροφο του κτιρίου όπου διέμενε. Ήταν τότε, αναφέρει το δημοσίευμα, όταν ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν το διαμέρισμα, σκοτώνοντας τον Σουκρ.

Το τηλεφώνημα που οδήγησε τον Σουρκ στον δεύτερο όροφο, δήλωσε αξιωματούχος της Χεζμπολάχ στη Wall Street Journal, προερχόταν πιθανότατα από κάποιον που είχε διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο επικοινωνιών της οργάνωσης.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ανησυχούσε έντονα για τις παραβιάσεις στην ασφάλεια των επικοινωνιών που οδήγησαν στις δολοφονίες μελών της ομάδας, και έδωσε εντολή στους άνδρες του να μην χρησιμοποιούν smartphones. Για να αποτρέψει την ισραηλινή παρακολούθηση, η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε επίσης κωδικοποιημένη γλώσσα στο εσωτερικό δίκτυο επικοινωνιών της.

Ο ρόλος του Σουκρ στη Χεζμπολάχ

Ο Φουάντ Σουκρ, επίσης γνωστός ως Hajj Muhassin, θεωρούνταν ο υπ’ αριθμόν δύο άνθρωπος της Χεζμπολάχ, υπεύθυνος για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της ομάδας.

Η οργάνωση του Λιβάνου έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι η δολοφονία του στελέχους της δεν θα μείνει αναπάντητη, με αναλυτές να επισημαίνουν ότι η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί ακόμα και χωρίς συντονισμό με το Ιράν.

Ο Σουκρ ήταν μέλος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ από την ίδρυσή της και διετέλεσε ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προσφέρει προηγουμένως αμοιβή πέντε εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα έδιναν σχετικά με τον εντοπισμό του.

Σύμφωνα με δυτικές πηγές, ήταν συνεργάτης στην επίθεση εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό το 1983, μαζί με τον Imad Mughniyeh, ο οποίος σκοτώθηκε στη Δαμασκό το 2008 από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο.