Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) της Ισπανίας μόλις δημοσίευσε τα πρώτα στοιχεία που επιτρέπουν τη μέτρηση του αντίκτυπου ενός από τα βασικά μέτρα που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση για τον περιορισμό του πληθωρισμού των τροφίμων: την εξάλειψη του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο. Και το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: αν και η φορολογική μείωση κατάφερε να αμβλύνει μέρος της έντασης στις τιμές, ήταν ανεπαρκής, αφού το ελαιόλαδο εξακολουθεί να είναι 38,3% πιο ακριβό από ό,τι πριν από έναν χρόνο.

Το INE επιβεβαίωσε αυτή την Τρίτη ότι ο ΔΤΚ μείωσε το διαχρονικό του επιτόκιο τον περασμένο Ιούλιο στο 2,8% και ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε κατά 1,1 μονάδες, στο 3,1%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Καλά νέα για την τσέπη που ωστόσο δεν γίνονται αισθητά στην τιμή ενός από τα βασικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, αφού, παρόλο που το ποσοστό έχει μειωθεί απότομα από το 53,7% τον Ιούνιο, η τιμή του λίτρου στα σουπερμάρκετ συνεχίζει να εκτοξεύεται κατά περισσότερο από 38% σε σύγκριση με πέρυσι και ο πληθωρισμός συσσωρεύεται μήνα με μήνα.

Να θυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο του 2023 τέθηκε σε ισχύ η μείωση του ΦΠΑ από 10% σε 5% για το λάδι, ωστόσο η τιμή ανά λίτρο στο σουπερμάρκετ ανήλθε στα 10 ευρώ περίπου. Ο κλάδος απαιτούσε από την εκτελεστική εξουσία να αφήσει τον ΦΠΑ σε αυτό το προϊόν στο 0% για να βοηθήσει να περιοριστεί η άνοδος των τιμών στην πηγή λόγω της αλυσοδεμένης κακής συγκομιδής, αλλά μόλις αυτόν τον Ιούλιο, όταν η κυβέρνηση συμφώνησε να αφήσει το λάδι χωρίς φόρους.

Οι αλυσίδες διανομής. Αν και οι κύριες αλυσίδες διανομής (Mercadona, Carrefour, Dia, Alcampo ή El Corte Inglés) προσάρμοσαν τις τιμές τον περασμένο μήνα και άφησαν το λίτρο στα ράφια κάτω από τα εννέα ευρώ, εξακολουθούν να αντιστέκονται στην εφαρμογή μιας πιο έντονης πτώσης που θα συνεπαγόταν πραγματική ανακούφιση για τις οικογένειες. Ως εκ τούτου, και έπειτα από καταγγελία από την ένωση καταναλωτών Facua, το υπουργείο Καταναλωτικών Υποθέσεων ξεκίνησε έρευνα για να επαληθεύσει ότι τα σουπερμάρκετ εφαρμόζουν σωστά τη μείωση του ΦΠΑ και ζήτησε από την Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού (CNMC) να παρακολουθήσει «πιθανές στρεβλώσεις στην αγορά».

Ο πληθωρισμός των τροφίμων ξεκίνησε το έτος στο 7,4%, μειώθηκε στο 5,3% τον Φεβρουάριο και μείωσε τον διαχρονικό του ρυθμό κατά μία άλλη μονάδα τον Μάρτιο. Τον Απρίλιο αυξήθηκε ξανά στο 4,7% και έκτοτε μειώθηκε στο 4,4% τον Μάιο, 4,2% τον Ιούνιο και 3,1% τον Ιούλιο. Από την πλευρά του, το ελαιόλαδο, το οποίο είναι το πιο ακριβό τρόφιμο, μακράν, σε αυτή την κρίση τιμών, έφτασε σε ΔΤΚ 70% στις αρχές του έτους και μειώνει το ετήσιο ποσοστό στο 38% τον Ιούλιο, ακόμα περισσότερο από 10 φορές πάνω από το γενικό ποσοστό πληθωρισμού των τροφίμων.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας τονίζει ότι «τον Ιούλιο συνεχίστηκε η προοδευτική πτώση του πληθωρισμού των τροφίμων, η οποία χάρη στα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν επιτρέπει τη μείωση της διαφοράς του με τον γενικό πληθωρισμό». Κατά τη γνώμη του, «τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν την ικανότητα της ισπανικής οικονομίας να καταστήσει συμβατή μια από τις υψηλότερες οικονομικές μεγεθύνσεις μεταξύ των κύριων χωρών της ευρωζώνης, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία αύξησης του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο. Αυτοί οι παράγοντες, μαζί με τη θετική εξέλιξη της οικονομίας, επιτρέπουν τη βελτίωση της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών και του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών» καταλήγουν από το τμήμα με επικεφαλής τον Carlos Cuerpo.

Από την πλευρά του, ο ετήσιος ρυθμός διακύμανσης του πυρήνα πληθωρισμού, ο οποίος εξαλείφει τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ενεργειακά προϊόντα από τον γενικό δείκτη, μειώθηκε κατά δύο δέκατα σε σύγκριση με τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στο 2,8%, επίπεδο ίδιο με το ποσοστό του Γενικού ΔΤΚ. Ετσι, μετά τη μείωση του ετήσιου ΔΤΚ τον έβδομο μήνα του έτους, ο πληθωρισμός έχει αλυσοδέσει δύο διαδοχικούς μήνες μειώσεων μετά τις αυξήσεις που σημειώθηκαν τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, και ο υποκείμενος πληθωρισμός καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό του από τον Ιανουάριο του 2022.