Στον δρόμο βρίσκεται το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  «Σχέδια προσαρμογής μικρομεσαίων επιχειρήσεων» με δυναμικότητα 20-50 εργαζομένων. Το πρόγραμμα του οποίου η  προκήρυξη είναι θέμα χρόνου θα αφορά επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα και θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ. Ηδη το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προδημοσίευσε τα βασικά χαρακτηριστικά της δράσης, ενώ μόλις καταλήξουν στους τελικούς όρους και οι προϋποθέσεις συμμετοχής θα δοθεί στη δημοσιότητα και η σχετική πρόσκληση. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη και την εφαρμογή σχεδίων και την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της σύγχρονης οργανωτικής λειτουργίας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων του προσωπικού τους με έμφαση σε θέματα «πράσινης» διαχείρισης, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Καμπάνες από την Επιθεώρηση

Μπαράζ ελέγχων πραγματοποίησε η Επιθεώρηση Εργασίας το επτάμηνο με 44.893 ελέγχους οι οποίοι έβγαλαν 9.946 κυρώσεις, με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους παραβάτες να ανέρχονται σε 26.639.275 ευρώ. Η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων διενήργησε 24.511 ελέγχους (7.024 επιβαλλόμενες κυρώσεις), 16.032 έλεγχοι έγιναν από την Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας, που επέβαλε 2.306 κυρώσεις, ενώ 4.350 ελέγχους πραγματοποίησαν οι Ειδικοί Επιθεωρητές, οι οποίοι επέβαλαν 616 κυρώσεις.

Αναστολή συμβάσεων

Υπεγράφη  η Κοινή Υπουργική Απόφαση που έθεσε σε εφαρμογή το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Αττική. Σύμφωνα με την απόφαση οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, που πλήττονται από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2024, των οποίων οι εγκαταστάσεις υφίστανται ολοσχερή καταστροφή ή σοβαρές υλικές ζημιές σε βαθμό που δεν είναι ασφαλής η παροχή εργασίας εντός του εργασιακού χώρου, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί εξαιτίας αυτής και πάντως όχι πέραν των τριών μηνών.

Αφορά τους Δήμους Βριλησίων, Πεντέλης, Χαλανδρίου, Διονύσου, Μαραθώνος, Ωρωπού, και συγκεκριμένα τις Δημοτικές Κοινότητες Βριλησίων, Μελισσίων, Νέας Πεντέλης, Πεντέλης, Χαλανδρίου, Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Ροδοπόλεως, Σταμάτας, Βαρνάβα, Γραμματικού, Μαραθώνος, Νέας Μάκρης, Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας και Πολυδενδρίου, καθώς και τους Δήμους Ραφήνας και Παλλήνης. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού 534 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες.

Ανατροπές με το myDATA

Μεγάλες ανατροπές έρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2025 για 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με την αποκλειστική χρήση των δεδομένων στο myDATA. Η βασική διαφοροποίηση σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι πως πλέον η φορολόγηση και η συμπλήρωση των δηλώσεων του ΦΠΑ θα βασίζονται αποκλειστικά στα στοιχεία (έσοδα και έξοδα) που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA, με μηδενική δυνατότητα παρεκκλίσεων. Επίσης, από την επόμενη χρονιά το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους εκτιμάται ότι θα επεκταθεί. Για τους υπόλοιπους, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα κλειδώσουν επιπλέον κωδικοί, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα παραποίησής τους προς ίδιον όφελος.

Ρεκόρ στα λιμάνια των ΗΠΑ

Τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη κίνηση στις ΗΠΑ καταγράφουν ξανά όγκους ρεκόρ στη διακίνηση εμπορευμάτων παρά τις ανησυχίες για την οικονομία. Τα λιμάνια του Λος Αντζελες και του Λονγκ Μπιτς, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο όλων των εισαγωγών εμπορευματοκιβωτίων στις ΗΠΑ, είχαν τον τρίτο καλύτερο μήνα τους τον Ιούλιο, φτάνοντας σε επίπεδα κοντά με τα ιστορικά υψηλά που είχαν καταγραφεί τον Μάιο του 2021. Τότε κύμα από εισερχόμενα καταναλωτικά αγαθά είχε προκαλέσει συμφόρηση στον εφοδιασμό και είχε δημιουργηθεί ουρά από φορτηγά πλοία που περίμεναν για αγκυροβόλιο στην ανοιχτή θάλασσα. Η ζήτηση τώρα οδηγείται από τους λιανοπωλητές και άλλους εισαγωγείς που αυξάνουν τα αποθέματα πριν από τους δασμούς των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα και πριν από πιθανή απεργία από μια μεγάλη ομάδα αμερικανών λιμενεργατών. Οι θαλάσσιοι τερματικοί σταθμοί στον κόλπο Σαν Πέδρο της Νότιας Καλιφόρνιας αντέχουν τα φορτία μέχρι στιγμής.