Η «αρχοντική» Ερμούπολη πρόσφατα αναδείχθηκε από το περιοδικό Forbes ως η πιο φιλόξενη πόλη της Ευρώπης, και η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Telegraph θέλησε να ταξιδέψει ως την πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να μάθει και να δει με τα ίδια της τα μάτια τι, τελικά, κάνουν τόσο καλά οι νησιώτες κάτοικοι, ώστε να λάβουν αυτή την παγκόσμια διάκριση.

Το δημοσίευμα-αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph στην Ερμούπολη της Σύρου

Φιλόξενοι, πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν, με αγάπη για τους ξένους

Όπως περιγράφει στο άρθρο της η Heidi Fuller-Love: «Βγαίνοντας από το σχεδόν άδειο πλοίο σε έναν ευρύχωρο παραλιακό πεζόδρομο με παραδοσιακές ταβέρνες και ζεστά καφέ -χωρίς ούτε ένα McDonalds στον ορίζοντα- εντυπωσιάστηκα αμέσως από την ήρεμη ατμόσφαιρα. Πόσο διαφορετική από το λαμπερό αδελφό νησί, τη Μύκονο, που απέχει μόλις 30 λεπτά με το πλοίο».

«Στη βόλτα προς το ξενοδοχείο μου, στην άλλη πλευρά του λιμανιού, τέσταρα τη φημισμένη φιλικότητα των ντόπιων ζητώντας οδηγίες για μέρη που δεν υπήρχαν», γράφει, δοκιμάζοντας ένα κόλπο για να «μετρήσει» την φιλοξενία των Ελλήνων.

«»Προς τα πού είναι το Ritz-Carlton;» ρώτησα μια ομάδα συνταξιούχων που ήταν απορροφημένοι σε ένα παιχνίδι τάβλι. Αφήνοντας στην άκρη τα πούλια, συμβουλεύτηκαν το Google Maps και τηλεφώνησαν σε φίλους σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βοηθήσουν. Η Ελλάδα φημίζεται για τη φιλοξενία και την αγάπη της για τους ξένους, αλλά αυτό ήταν εντυπωσιακό», είπε η Βρετανίδα ανταποκρίτρια.

Η βιομηχανία, το εμπόριο και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήδη από το 1973

Στη συνέχεια η Fuller στέκεται στην επίσκεψή της στο Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης και την συνομιλία της με τον έφορο Αχιλλέα Δημητρόπουλο, ο οποίος της εξήγησε ότι η Ερμούπολη πάντα καλωσόριζε τους ξένους. «Κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας, η Σύρος κήρυξε ουδετερότητα, οπότε πολλοί πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων έμποροι και ναυπηγοί, κατέφυγαν από άλλα νησιά και εγκατέστησαν επιχειρήσεις εδώ», εξήγησε.

«Μου έδειξε το πρωτότυπο ενός αυτοκινήτου Enfield 8000, ένα από τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής στον κόσμο, που κατασκευάστηκε εδώ το 1973 όταν ο μεγιστάνας της Tesla, ο Μασκ, ήταν ακόμα σε βρεφική ηλικία», ανέφερε η Fuller και παρέθεσε τη συνέχεια της συνομιλίας της.

«Η Ερμούπολη ήταν η πρώτη βιομηχανική πόλη στην Ελλάδα, είχαμε το πρώτο νοσοκομείο της χώρας και ήμασταν οι πρώτοι που είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα», είπε με υπερηφάνεια ο κ. Δημητρόπουλος.

Σύρος, ένας «ευτυχισμένος τόπος» – Ο λόγος που είναι τόσο φιλόξενη

Στη συνέχεια η ανταποκρίτρια περιγράφει την βόλτα της με τον ιδρυτή του Μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου «Hermoupolis Heritage», ο οποίος επιχείρησε να δώσει μια απάντηση στο καίριο ερώτημα γιατί η Ερμούπολη είναι τόσο φιλόξενη;

«Το νησί μας είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζουν στην Ερμούπολη είναι δημόσιοι υπάλληλοι – οπότε δεν εξαρτόμαστε από τον τουρισμό για να ζήσουμε. Δεν χρειάζεται να προσποιούμαστε ότι είμαστε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που είμαστε».

«Ο πληθυσμός μας είναι επίσης ισομερώς μοιρασμένος μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών – αυτό θα μπορούσε να έχει κάποια σχέση με αυτό», πρόσθεσε.

Η Fuller επισημαίνει ότι άκουσε και άλλες ενδιαφέρουσες απαντήσεις όπως αυτή Έλενας Παπαγούνα, από το τμήμα δημοσίων σχέσεων του Δημάρχου.

Είπε ότι αυτό οφειλόταν στην εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της πόλης: επιβλητικά νεοκλασικά αρχοντικά στη συνοικία Βαπόρια, τα ενετικά κτίρια της Άνω Σύρου, η όπερα της Ερμούπολης, αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου, το δημαρχείο και η κεντρική πλατεία της, στρωμένα με λαμπερό λευκό μάρμαρο Τήνου.

«Μπορείτε να διασκεδάσετε εδώ με λιγότερα χρήματα – μπορείτε να πάρετε ένα σουβλάκι ή ένα παγωτό και να καθίσετε για ώρες παρακολουθώντας τα πλήθη», συμπλήρωσε η κ Παπαγούνα.

Στην Τυρούρα, κοντά στο ορεινό χωριό Βίσσας, ο τυροκόμος Γιάννης Περρής δήλωσε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί η Ερμούπολη ήρθε μόνο δεύτερη στα βραβεία, πίσω από την βραζιλιάνικη πόλη Arraial d’Ajuda. «Πάω στοίχημα ότι κανείς δεν έχει ακούσει καν για το άλλο μέρος».

Στη συνέχεια στη συνάντησή της με ένα Σκωτσέζο που άνοιξε βιολογικό οινοποιείο στο νησί, της εξήγησε ότι το όνομα «Ousyra», το αρχικό φοινικικό όνομα της Σύρου, σημαίνει «ευτυχισμένος τόπος».

«Ίσως η φιλικότητα του νησιού να είναι απλώς μια περίπτωση ονοματικού ντετερμινισμού», σημείωσε η Fuller.