Τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελούν το αντικείμενο του πόθου για κάθε αθλητή και αθλήτρια. Η αξία τους ανεκτίμητη και δεν έχει να κάνει τόσο με τη χρηματιστηριακή τους αξία αλλά με το ότι αντιπροσωπεύουν τον κόπο και την προσπάθεια τόσων ετών για κάθε διαγωνιζόμενο. Και όμως, πέραν της συναισθηματικής αξίας, τα μετάλλια αποφέρουν και οικονομικά οφέλη στους κατόχους τους ανάλογα με τα προνόμια που έχει βάλει η κάθε χώρα.
Στην Ελλάδα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προσφέρει:
¢ 90.000 ευρώ για το χρυσό μετάλλιο
¢ 60.000 ευρώ για το ασημένιο μετάλλιο
¢ 50.000 ευρώ για το χάλκινο μετάλλιο
Επίσης, στα ομαδικά αγωνίσματα κάθε αθλητής ελληνικής αποστολής που θα βρισκόταν στα τρία σκαλιά του βάθρου θα λάμβανε ενίσχυση το 60% από τα ποσά που προαναφέρθηκαν για το κάθε μετάλλιο. Στον προπονητή, του οποίου ο αθλητής ή η ομάδα σημείωνε εξαιρετική αγωνιστική διάκριση, θα χορηγείτο ποσοστό 50% της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέπεται για τον αθλητή.
Ταυτόχρονα, το ελληνικό κράτος δίνει τη δυνατότητα στους τρεις πρώτους ολυμπιονίκες διορισμού στο Δημόσιο, απονομής της ιδιότητας του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού βαθμού Ανθυπολοχαγού, αλλά και απευθείας εισαγωγής σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ. Τέλος, παρέχεται και η δυνατότητα απευθείας εισαγωγής στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ).
Ομως και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την καταβολή χρηματικού επάθλου στους αθλητές και αθλήτριες που κατέλαβαν από την 1η έως την 8η θέση με τον επιμερισμό να έχει ως εξής: το χρυσό μετάλλιο 30.000 ευρώ, το ασημένιο 20.000 και το χάλκινο 15.000, ενώ από την 4η έως την 8η θέση κάθε αθλητής και αθλήτρια θα πάρουν από 10.000 ευρώ.
Αντίθετα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν καταβάλλει χρηματικά έπαθλα στους ολυμπιονίκες, παραμένοντας πιστή στο πνεύμα των αγώνων, από την αρχαιότητα ακόμη, αρνούμενη να ενσωματώσει ένα κερδοσκοπικό επιχειρηματικό μοντέλο.
«Φανταστείτε η ΔΟΕ να διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες με βάση ένα κερδοσκοπικό επιχειρηματικό μοντέλο. Η διοργάνωση θα περιοριζόταν σε εκείνα τα αθλήματα που αποφέρουν τα σημαντικότερα έσοδα και δεν θα συμμετείχαν αθλητές που εκπροσωπούν ομάδες από 206 χώρες», ήταν η θέση της ΔΟΕ.
Αντίθετα, όμως, κάποιες διεθνείς ομοσπονδίες με πρώτη και καλύτερη αυτή του στίβου (World Athletics), πριμοδοτούν και τα μετάλλια αλλά και τα παγκόσμια ρεκόρ, με τους νικητές να παίρνουν 50.000 ευρώ.
Ετσι, για παράδειγμα, ο Μίλτος Τεντόγλου που έφερε και το μοναδικό χρυσό μετάλλιο της ελληνικής αποστολής θα έχει συνολικό οικονομικό όφελος – πέραν των άλλων προνομίων – 170.000 ευρώ (90.000 ευρώ από ΓΓΑ, 50.000 ευρώ από World Athletics και 30.000 ευρώ από ΕΟΕ). Οκτώ μετάλλια (1 χρυσό – 1 ασημένιο – 6 χάλκινα) κατέκτησαν οι αθλητές και οι αθλήτριές μας που συμμετείχαν στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Το χρυσό κατέκτησε ο Μίλτος Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος, με τον Απόστολο Χρήστου να κατακτά το ασημένιο στα 200 μέτρα ύπτιο. «Χάλκινοι» αναδείχθηκαν οι Θεόδωρος Τσελίδης στα 90 κιλά τζούντο, Αντώνης Παπακωνσταντίνου – Πέτρος Γκαϊδατζής στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, Μιλένα Κοντού – Ζωή Φίτσιου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους, Εμμανουήλ Καραλής στο επί κοντώ και Νταουρέν Κουρουγκλίεβ στα 86 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης.
Αν βέβαια σε κάποιον φαίνονται πολλά τα 90.000 ευρώ που δίνει η ελληνική πολιτεία για το χρυσό μετάλλιο, να πούμε εδώ ότι στην κορυφή ήταν το Χονγκ Κονγκ που αποτιμούσε σε 750.000 δολάρια το κάθε χρυσό μετάλλιο! Οι ΗΠΑ πριμοδοτούσαν με 37.000 δολάρια το χρυσό, 22.500 δολάρια το ασημένιο και 15.000 δολάρια το χάλκινο.
Τα περισσότερα από αυτά τα χρηματικά έπαθλα είναι αφορολόγητα, εκτός εάν οι αθλητές αναφέρουν ακαθάριστο εισόδημα που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο δολάρια. Οι αμερικανοί αθλητές λαμβάνουν επίσης άλλες μορφές υποστήριξης, όπως ασφάλιση υγείας, πρόσβαση σε κορυφαίες ιατρικές εγκαταστάσεις και βοήθεια για τα δίδακτρα κολεγίου.
Υποτροφίες.
Παράλληλα, το «Forbes» επισημαίνει πως οι ολυμπιονίκες δέχονται φορολογικές ελαφρύνσεις, υποτροφίες, προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και άλλες παροχές. Ενδεικτικά, η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ (USOPC) προσφέρει πόρους για όσους επιθυμούν να επεκτείνουν το εμπορικό σήμα τους.
Μετά το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη πριμοδοτούσε το χρυσό μετάλλιο με 700.000 δολάρια, ενώ στα 600.000 δολάρια κοστολογείται το χρυσό μετάλλιο στην κινεζική Ταϊπέι. Από εκεί και πέρα ακολουθούσαν το Ισραήλ (275.000 δολάρια), το Μαρόκο (224.000 δολάρια), η Σερβία (218.000 δολάρια), η Μαλαισία (214.000 δολάρια), η Ιταλία (195.000 δολάρια) και η Λιθουανία (182.000 δολάρια).
Η διοργανώτρια Γαλλία που – όπως κάθε οικοδέσποινα χώρα – ήθελε να έχει αρκετές κατακτήσεις μεταλλίων πριμοδοτούσε με 87.000 δολάρια το χρυσό, ενώ η Γερμανία με 22.000 την ίδια ώρα που άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία και η Νορβηγία δεν είχαν πριμοδοτήσει καν τα μετάλλια. Η διεθνής ομοσπονδία που έδινε το μεγαλύτερο πριμ για χρυσό μετάλλιο ήταν της πυγμαχίας (που είναι σε ρήξη με τη ΔΟΕ) που πρόσφερε 100.000 δολάρια, αλλά είναι άγνωστο εάν θα δώσει αυτά τα ποσά στην Αλγερινή Ιμάν Κελίφ και τη Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν, τις οποίες και έχει αποκλείσει από τις δικές της διοργανώσεις λόγω του ότι έχουν και ανδρικά χρωμοσώματα. Πέραν των χρηματικών βραβείων, οι ολυμπιονίκες έχουν και άλλα δώρα από τις χώρες τους.
Εισιτήρια για μια ζωή.
Οι χρυσοί ολυμπιονίκες από το Χονγκ Κονγκ στην ξιφασκία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, Τσέουνγκ Κα Λονγκ και Βίβιαν Κονγκ Μαν Ουάι, για παράδειγμα, έλαβαν «ισόβια» εισιτήρια για το μετρό από την τοπική κυβέρνηση.
Η αλυσίδα γυμναστηρίων Pure προσφέρει επίσης συνδρομές επ’ αόριστον σε 35 ολυμπιονίκες από την κινεζική μητρόπολη, ώστε να μπορούν, στο μέλλον, να «εκπροσωπούν το Χονγκ Κονγκ στον καλύτερό τους εαυτό».
Στη Νότια Κορέα κάθε μετάλλιο άνδρα αθλητή εξασφαλίζει απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία, που είναι υποχρεωτική για όλους τους αρτιμελείς άνδρες που στρατολογούνται για τουλάχιστον 18 μήνες. Ενώ οι έξι νοτιοκορεάτες τοξότες που κατέκτησαν τέσσερα χρυσά μετάλλια στο Τόκιο το 2021 είχαν λάβει και δώρο αυτοκίνητα από τον χορηγό των αγώνων, την κατασκευάστρια εταιρεία Hyundai.
Φάε όσο θες…
Δωρεάν παραγγελίες… φαγητού στον αθλητή που θα κατακτούσε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της Μαλαισίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού υποσχέθηκε η εταιρεία παράδοσης και μεταφορών Grab. Ο τυχερός θα μπορούσε επίσης να υπολογίζει σε ένα SUV από την εταιρεία Chery και ένα πολυτελές διαμέρισμα από την εταιρεία ανάπτυξης Top Residency, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.
Η κολομβιανή ταξιδιωτική εταιρεία Avianca θα χορηγήσει πόντους μιλίων στους αθλητές που έχουν διακριθεί, σε συμφωνία με την τοπική Ολυμπιακή Επιτροπή, και συγκεκριμένα 100.000 για το χρυσό, 50.000 για το αργυρό και 30.000 για το χάλκινο μετάλλιο.
Αμοιβή από ξέπλυμα.
Οι μεξικανοί μεταλλιούχοι επρόκειτο να λάβουν ένα χρηματικό ποσό που θα χρηματοδοτηθεί με πρωτότυπο τρόπο, χάρη στα κεφάλαια που κατασχέθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ από έναν μεξικανό πολιτικό που κατηγορείται για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ.
Ενα διαμάντι 58.000 ευρώ, ένα διαμέρισμα δύο δωματίων, ένας πίνακας ζωγραφικής και ένα κουπόνι διακοπών είναι το μπόνους που είχε θεσπιστεί από την Πολωνία για κάθε ολυμπιονίκη της.
Οι ιρακινοί αθλητές και μόνο που προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 έλαβαν ένα οικόπεδο καθώς και περίπου 6.600 ευρώ, σύμφωνα με την ιρακινή Ολυμπιακή Επιτροπή. Θα επωφεληθούν επίσης από μηνιαίο μισθό 400.000 δηναρίων (275 ευρώ) από την κυβέρνηση.