Αισθάνεστε μονίμως κουρασμένοι; Δεν είστε μόνοι.

Στον σημερινό κόσμο με τους γρήγορους ρυθμούς, πολλοί από εμάς δίνουν μια ατέλειωτη μάχη με την εξάντληση.

Αλλά πριν φτάσετε να αναζητήσετε άλλο ένα φλιτζάνι καφέ ή να κατηγορήσετε το ταραχώδες πρόγραμμά σας, δείτε οκτώ λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι – και πώς μπορείτε να αντιστρέψετε τα πράγματα.

1. Είστε κουρασμένοι γιατί δεν γυμνάζεστε αρκετά

Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να είναι η ρίζα της κούρασής σας. Η τακτική άσκηση είναι ένα παιχνίδι που αλλάζει τα δεδομένα για την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας.

Ο Δρ Ross Perry, ιατρικός διευθυντής των κλινικών δέρματος της Cosmedics, σύμφωνα με την Daily Mail ότι τόσο η υπερβολική όσο και η ανεπαρκής άσκηση μπορούν να προκαλέσουν κούραση.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν δεν ασκούμε τους μύες μας, μπορεί να προκληθεί αποδυνάμωση του μυοσκελετικού και καρδιαγγειακού συστήματος του σώματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε χαμηλά και καταθλιπτικοί», δήλωσε στη Sun.

«Όλα αυτά οδηγούν στο να αισθανόμαστε κουρασμένοι».

2. Η στάση του σώματός σας είναι εντελώς λανθασμένη

Αν είστε σκυφτοί πάνω από το γραφείο σας ή καμπουριάζετε ενώ εργάζεστε από το σπίτι, η στάση του σώματός σας μπορεί να σαρώνει την ενέργειά σας.

Η κακή στάση του σώματος καταπονεί τους μύες και μειώνει τη ροή του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που κυκλοφορεί στο σώμα.

«Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει σύνδεση μεταξύ του πόνου στη σπονδυλική στήλη και της κόπωσης λόγω των υποκείμενων μυών στην πλάτη», δήλωσε ο Dr Perry.

«Εάν ένα πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη προκαλεί μυϊκές ανισορροπίες, τότε αυτή η πίεση γίνεται μεγαλύτερη επιβάρυνση για άλλες μυϊκές ομάδες και η πίεση που μπορεί να υποστεί κάποιος θα σας αφήσει να αισθάνεστε εξαντλημένοι, ακόμη και αν έχετε κάνει λίγη ή καθόλου άσκηση», προσέθεσε.

3. Υπερβάλλετε με τους υδατάνθρακες

Η υπερφόρτωση με υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε αυτές τις φοβερές απογευματινές υφέσεις.

Αν και οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι, οι πολλοί μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας και στη συνέχεια να σας αφήσουν να καταρρεύσετε.

Προτιμήστε δημητριακά ολικής αλέσεως και ισορροπήστε το πιάτο σας με πρωτεΐνες και λαχανικά για να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα ενέργειάς σας.

4. Πίνετε πάρα πολύ καφέ

Αυτός ο υπερμεγέθης latte μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή τόνωση, αλλά η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να διαταράξει τα πρότυπα του ύπνου σας και να σας αφήσει να αισθάνεστε ζαλισμένοι.

«Ο καφές διεγείρει την απελευθέρωση αδρεναλίνης, οδηγώντας σε προσωρινή ενεργειακή ώθηση», δήλωσε ο Andy Daly, διατροφολόγος στο Dr David Jack, στην εφημερίδα The Sun.

«Με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να προκαλέσει κόπωση των επινεφριδίων, συμβάλλοντας στην εξάντληση. Η διουρητική δράση του καφέ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, επηρεάζοντας τις σωματικές λειτουργίες και οδηγώντας σε κόπωση».

5. Κάθεστε πολύ ώρα

Το καθισιό είναι το νέο κάπνισμα, λένε, και δεν είναι υπερβολή. Οι μεγάλες περίοδοι καθισιού μπορούν να οδηγήσουν σε κόπωση και δυσφορία.

Σηκωθείτε, τεντωθείτε και κάντε τακτικά διαλείμματα για να διατηρήσετε την ενέργειά σας σε ροή και το σώμα σας να αισθάνεται φρέσκο.

6. Δεν κάνετε αρκετό σεξ

Ναι, καλά διαβάσατε! Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα συνδέεται με καλύτερο ύπνο και υψηλότερα επίπεδα ενέργειας.

Αν είστε σε σχέση, η επανασύνδεση με τον σύντροφό σας θα μπορούσε να τονώσει κάτι περισσότερο από τη διάθεσή σας – μπορεί επίσης να δώσει στην ενέργειά σας την απαραίτητη ανάταση.

«Η έλλειψη σεξουαλικής οικειότητας συμβαδίζει με την κόπωση», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα υγείας του SCI-MX Matt Durkin.

«Ορμόνες, όπως η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη, απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ και αυτές συμβάλλουν στην ενθάρρυνση του ξεκούραστου ύπνου», είπε.

7. Πίνετε ένα ανθρακούχο ποτό κάθε μέρα

Αυτά τα ανθρακούχα, ζαχαρούχα ποτά μπορεί να είναι μια απόλαυση, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ενεργειακή κατάρρευση. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη οδηγεί σε γρήγορες αυξήσεις και μειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Αντικαταστήστε τη σόδα με νερό ή τσάι από βότανα για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας σταθερά.

8. Δεν ταΐζετε το έντερό σας

Ένα υγιές έντερο σημαίνει πιο ενεργητικός εαυτός. Αν δεν τρώτε αρκετά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες ή προβιοτικά, η χλωρίδα του εντέρου σας μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας, επηρεάζοντας την ενέργειά σας.

Ενσωματώστε στη διατροφή σας τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και πολλά λαχανικά για να διατηρήσετε το έντερό σας (και την ενέργειά σας) σε άριστη κατάσταση.

Το να αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι δεν χρειάζεται να είναι ο κανόνας σας. Αντιμετωπίστε αυτούς τους κοινούς ενόχους και ίσως βρεθείτε με μια νέα άνοιξη στο βήμα σας.

Ξεκινήστε να κάνετε αυτές τις αλλαγές σήμερα και πείτε αντίο στην κούραση.