ΠΑΕΤΟΝΓΚΤΑΡΝ ΣΙΝΑΟΥΑΤΡΑ
Και επίσημα πρωθυπουργός
Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μάχα Βαγιραλονγκόρν επικύρωσε την επιλογή της Παετονγκτάρν Σιναουάτρα ως πρωθυπουργού, δύο ημέρες αφότου την εξέλεξε το κοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η έγκριση του βασιλιά αναγνώστηκε από τον γραμματέα της Βουλής Απάτ Σουχανάντ στη διάρκεια τελετής στην Μπανγκόκ. Φορώντας επίσημη ενδυμασία, η Παετονγκτάρν γονάτισε και απέτισε φόρο τιμής σε πορτρέτο του βασιλιά πριν εκφωνήσει μια σύντομη ομιλία ευχαριστώντας τον μονάρχη. Η 37χρονη Παετονγκτάρν γίνεται έτσι ο νεότερος πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ταϊλάνδη, μερικές μόλις ημέρες αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο απέπεμψε τον σύμμαχό της Σρέτα Ταβισίν από την πρωθυπουργία.
Κόρη του αμφιλεγόμενου πολιτικού Τακσίν Σιναουάτρα, η Παετονγκτάρν, η οποία δεν έχει καμιά κυβερνητική εμπειρία, κέρδισε την ψηφοφορία στη Βουλή με 319 ψήφους ή σχεδόν τα 2/3 των βουλευτών, για να γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός και το τρίτο μέλος της οικογένειας Σιναουάτρα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία μετά τη θεία της, Γινγκλάκ, και τον πατέρα της.
ΣΑΛΒΟΥΤΣΙΟ ΡΙΙΝΑ
Φαντάσματα στο Κορλεόνε
Ο γιος ενός διαβόητου αφεντικού της Μαφίας της Κόζα Νόστρα έχει πυροδοτήσει οργή στην πόλη Κορλεόνε της Σικελίας, αφού έγραψε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καταδικάστηκε ως «άσχημη επίθεση» εναντίον του ιταλικού κράτους. Στις 15 Αυγούστου ο «Σαλβούτσιο» Τζιουζέπε Ριίνα, ένας από τους γιους του αρχιμαφιόζου Σαλβατόρε «Τότο» Ριίνα, ευχήθηκε στους ακολούθους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «καλές διακοπές» από το «via Scorsone 24, Κορλεόνε, Ιταλία». Η διεύθυνση ήταν το σπίτι της οικογένειας Ριίνα επί χρόνια, αλλά το 2018 το όνομα του δρόμου άλλαξε σε οδό Τερανόβα ως φόρο τιμής στον δικαστή Τσέζαρε Τερανόβα, διώκτη της Μαφίας που δολοφονήθηκε το 1979 από μαφιόζους.
Το μήνυμα του Σαλβούτσιο, που έμεινε στη φυλακή 8 χρόνια για ξέπλυμα χρήματος και εκβιασμούς, προκάλεσε αντιδράσεις από κατοίκους της πόλης που είχε συνδεθεί με τη Μαφία. «Γυρίσαμε σελίδα εδώ, κανείς δεν θα μας κάνει να πάμε πίσω», τόνισε ο δήμαρχος Ουόλτερ Ρα.
ΣΕΡ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΕΧΑΝ
Δοκιμάζονται τα πανεπιστήμια
Ο επικεφαλής του εποπτικού σώματος των βρετανικών πανεπιστημίων δήλωσε ότι η «χρυσή εποχή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» στη χώρα έχει τελειώσει και όλες οι επιλογές πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι καθώς η κρίση στη χρηματοδότηση που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι «σημαντική». Ο πρόεδρος του Office for Students, σερ Ντέιβιντ Μπέχαν, τόνισε ότι τα αυξημένα δίδακτρα και η άρση των περιορισμών έκδοσης βίζας για τους ξένους φοιτητές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση των ιδρυμάτων. «Νομίζω ότι η ανθεκτικότητα του κλάδου συνολικά έχει δοκιμαστεί από πολλές διαφορετικές δυνάμεις… την παγκόσμια πανδημία και τον αντίκτυπο της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε στους «Sunday Times».
Κάλεσε τα πανεπιστήμια να διερευνήσουν συγχωνεύσεις ή συμφωνίες εταιρικής σχέσης με άλλα ιδρύματα, εν μέσω φόβου ότι ορισμένα ιδρύματα θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπα με χρεοκοπία. «Είναι σημαντικό τα πανεπιστήμια να αναθεωρήσουν τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές τους στρατηγικές. Δεν μπορούν να συνεχίσουν έτσι», ανέφερε.