Με σοβαρές ελλείψεις σε φθηνά φάρμακα έρχεται σταδιακά αντιμέτωπη η ελληνική αγορά ενόψει των αυξήσεων στα φαρμακευτικά σκευάσματα από Σεπτέμβριο. Οι αυξήσεις αυτές για 850 σκευάσματα φτάνουν το 448%. Υπενθυμίζεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε πρόσφατα τη λίστα με τις τελικές προτεινόμενες τιμές για 1.243 σκευάσματα, εκ των οποίων τα 850 θα σημειώσουν αυξήσεις, με τις νέες τιμές να ισχύουν από το φθινόπωρο.

Αρκετά από αυτά τα φάρμακα, που χαρακτηρίζονται κυρίως φθηνά, όπως αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά και αντιφλεγμονώδη, ήδη εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απόσυρσης από την αγορά, καθώς το επίπεδο των τιμών τους δεν είναι βιώσιμο για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Μάλιστα, παρατηρούνται ελλείψεις, όπως σε φθηνά αντιψυχωσικά, για τα οποία δεν υπάρχει γενόσημο ή κάποιο αντικατάστατο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι χαμηλές τιμές που ισχύουν μέχρι σήμερα καθιστούν ασύμφορη την κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στην Ελλάδα, οδηγώντας σε ελλείψεις και δυσκολίες στην εξασφάλιση των αναγκαίων φαρμάκων για τους ασθενείς.

Η αύξηση των τιμών κυμαίνεται από λίγα λεπτά έως και αρκετά ευρώ, με την πιο δραστική να φτάνει το 448% για ένα σκεύασμα που μέχρι σήμερα πωλούνταν στα 0,96 ευρώ και τώρα θα κοστίζει 5,26 ευρώ. Παρά τις αντιδράσεις, οι αυξήσεις κρίνονται αναγκαίες από τον ΕΟΦ για την αποφυγή σοβαρών ελλείψεων στην αγορά και για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους.

Εξορθολογισμός

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας πρόσφατα στα «ΝΕΑ» εξήγησε ότι χωρίς τις προσαρμογές αυτές, η αγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερα προβλήματα. «Οι αυξήσεις στοχεύουν στον εξορθολογισμό της αγοράς και στη διατήρηση της διαθεσιμότητας των φαρμάκων», σημείωσε, τονίζοντας την ανάγκη να υποστηριχθούν τα φάρμακα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τα ράφια των φαρμακείων.

Η κατάσταση δημιουργεί ανησυχία στους ασθενείς, που φοβούνται ότι θα βρεθούν χωρίς τα αναγκαία φάρμακα ή θα αναγκαστούν να πληρώσουν υψηλότερες τιμές. Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική φαρμακευτική αγορά και την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ οικονομικής βιωσιμότητας και πρόσβασης σε προσιτές θεραπείες.