Σοκ επικρατεί στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής μετά τον θάνατο του 19χρονου στο λούνα παρκ. Ο νεαρός ανέβηκε στο παιχνίδι (crazy dance) για να διασκεδάσει με τον αδερφό του, το κάθισμα όμως έσπασε με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί, να τραυματιστεί πολύ σοβαρά και να καταλήξει. Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια της μητέρας του…

Πώς έγινε η τραγωδία στο λούνα παρκ

Ο 19χρονος βρίσκονταν πάνω στο παιχνίδι μαζί με τον μικρότερο αδερφό του, όταν κατάλαβαν ότι ξεκολλάει το κάθισμά τους. Ο μικρός αδερφός κατάφερε να κρατηθεί από τα σίδερα. Ο μεγάλος όμως, δυστυχώς, δεν πρόλαβε και βρέθηκε ξαφνικά στο έδαφος έχοντας τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

Στο λούνα παρκ έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον 19χρονο και τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας, ωστόσο ήταν ήδη αργά.

«Ήμασταν στο λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μας άλλαξε θέσεις. Προτού ξεκινήσει το παιχνίδι μας είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη.  Σε κλάσματα δευτερόλεπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο», είπε ο αδερφός του 19χρονου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα. Δεν πετάχτηκε μακριά αλλά με φορά και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδερφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα. Ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το λούνα παρκ δεν είχε άδεια λειτουργίας

Στο γεγονός ότι το λούνα παρκ δεν ήταν αδειοδοτημένο αναφέρθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Αναστασία Χαλκιά, μιλώντας για το τραγικό περιστατικό στο Πευκοχώρι, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως υπογράμμισε η ίδια, η άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ δεν δίνεται από τον δήμο αλλά «πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness».

Επισήμανε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

Συνέχισε λέγοντας πως «το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από εκεί παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 2022, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος».

Εφόσον μπουν τα πρόστιμα, συμπλήρωσε η Αναστασία Χαλκιά, μετά προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και ακολουθεί η σφράγιση του χώρου.

«Το θέμα είναι ότι αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Ο δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ», υποστήριξε.

Το λούνα παρκ που έχασε τη ζωή του ο 19χρονος 

O 19χρονος, με καταγωγή από τη Βέροια, βρισκόταν στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής με την οικογένειά του για διακοπές.

Χειροπέδες στον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ – Παραδόθηκε ο χειριστής του παιχνιδιού

Να σημειωθεί ότι έχει συλληφθεί ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ και σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Ο χειριστής του παιχνιδιού που αναζητούνταν, επειδή μετά το περιστατικό τράπηκε σε φυγή χωρίς καν να σταματήσει το παιχνίδι, τελικά παραδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (20/8) στο αστυνομικό τμήμα του Κιλκίς.

Ο 21χρονος οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα Κασσάνδρας, όπου σχηματίζεται η σχετική δικογραφία για το θανατηφόρο περιστατικό. Ακολούθως αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πολυγύρου.

Την ώρα του δυστυχήματος βρίσκονταν και άλλα άτομα πάνω στο παιχνίδι, ενώ υπάρχουν αναφορές και για δύο ελαφρά τραυματίες.

Από το ΑΤ Κασσανδρείας διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα. Θα πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνη για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, ενώ το σημείο παραμένει αποκλεισμένο από τους αστυνομικούς.

Μιλώντας στο MEGA, o Γιώργος Τσιρκούδης, πρόεδρος της κοινότητας Πευκοχωρίου Χαλκιδικής, δήλωσε ότι «αυτό το λούνα παρκ είναι πολλά χρόνια εδώ, έρχεται νωρίς στην αρχή της σεζόν και φεύγει στο τέλος της».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν γνωρίζει ποιος χορήγησε την άδεια για τη λειτουργία του λούνα παρκ, όπως και ότι δεν γνωρίζει για ύπαρξη καταγγελιών στο παρελθόν για τις εγκαταστάσεις του.

Ακαριαίος ο θάνατος του 19χρονου

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την ιατροδικαστική εξέταση στη σορό του άτυχου 19χρονου, μετά από την εκτόξευσή του από το παιχνίδι, ο τραυματισμός τον οποίον υπέστη του προκάλεσε ακαριαίο θάνατο.

Η κηδεία του 19χρονου θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 11 το πρωί, στη Βέροια.