Στην Πεντέλη μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη 20 Αυγούστου, το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργών όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της περιφέρειας Αττικής και δημάρχων των πυρόπληκτων περιοχών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει δέκα μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική -στο πλαίσιο των δηλώσεών του πρωθυπουργού περί… «λίγων πληγέντων»- να χρυσώσει το χάπι στους ανθρώπους που είδαν το βιος τους να χάνεται από την αδύναμη κυβερνητική διαχείριση της φωτιάς.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών, εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, ο υφυπουργός Κρατικής Αρωγής, η περιφέρεια Αττικής και οι δήμαρχοι Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων και όλων των άλλων δήμων που επλήγησαν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκαπενταύγουστο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέραν της προκλητικής δήλωσης περί «λίγων πληγέντων», είχε τονίσει ότι «η πολιτεία θα φροντίσει να κινηθεί τάχιστα ώστε να τους αποζημιώσει» και αυτό θα είναι το ένα από ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη. Αναμένεται να παρουσιαστούν στοιχεία από τις καμένες εκτάσεις είτε πρόκειται για δασικές είτε για αστικές από τον αρμόδιο υπουργό.

Με επικοινωνιακές τακτικές η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει τον αντίκτυπο της οργής των κατοίκων και των πολιτών, που για ακόμη μια φορά τα τελευταία πέντε χρόνια ένιωσαν αίσθημα ανασφάλειας και μη προστασίας από τον κρατικό μηχανισμό, βιώνοντας την ανικανότητα του «επιτελικού κράτους».

Τι αναμένεται στη σύσκεψη

Οι υπουργοί θα παρουσιάσουν όσα συνέβησαν στους τομείς αρμοδιότητάς τους, ώστε, σύμφωνα με όσα διαρρέονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, να διαπιστωθεί τι δεν πήγε καλά και η φωτιά έφτασε να απειλεί αστικές περιοχές.

Σχετικά με την αποκατάσταση των σπιτιών που έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας τόνισε χθες «στην Πεντέλη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα βήματα τα οποία θα γίνουν από εδώ και πέρα. Ξαναμίλησα και χθες με τον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο. Θέλω να πω ότι για αυτά τα σπίτια- τα οποία πρέπει να κατεδαφιστούν και να ξαναχτιστούν ή να επισκευαστούν- ήδη αν δεν έχει ολοκληρωθεί, ολοκληρώνεται και στα τελευταία από τους μηχανικούς η ανάλογη μελέτη. Και θα αποζημιωθούν, επαναλαμβάνω, στο 80% από το ελληνικό κράτος και άλλο ένα 20% με άτοκο δάνειο. Όλα αυτά θα γίνουν στις επόμενες δέκα μέρες».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις φωτιές, ενώ τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή μετά από αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Μέτρα – ασπιρίνες ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε 15 μέτρα κρατικής αρωγής για τις πληγείσες περιοχές.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζεται πως τα ποσά που δρομολογούνται για τα καμένα σπίτια είναι αρκετά περιορισμένα, από 5 έως 10 χιλιάδες ευρώ, ως πρώτη αρωγή. Ακόμα, για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί τα ποσά κυμαίνονται από 2 έως 4 χιλιάδες ευρώ, εξίσου για πρώτη αρωγή.

Ταυτόχρονα, δεν διευκρινίζεται το χρονικό πλαίσιο καταβολής αυτής της βοήθειας, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην αυριανή σύσκεψη.