Ο πρόεδρος της τράπεζας Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ είναι μεταξύ των έξι ανθρώπων που αγνοούνται μετά τη βύθιση του ιστιοφόρου ανοιχτά της Σικελίας.

Από το ιστιοφόρο που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 20 Αυγούστου διασώθηκαν 15 άτομα, ο μάγειρας του πλοίου Ρικάρντο Τόμας πέθανε και η σορός του ανασύρθηκε, ενώ έξι άτομα συνεχίζουν να αγνοούνται: Τέσσερις Βρετανοί και δύο Αμερικανοί.

Ανάμεσα στους αγνοούμενους βρίσκονται και ο Βρετανός μεγιστάνας Μάικ Λιντς, 59 ετών με τη 18χρονη κόρη του Χάνα. Ο επιχειρηματίας είναι συνιδρυτής της πολυεθνικής εταιρείας πληροφορικής Autonomy, ιδρυτής της Invoke Capital και της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Darktrac, γνωστός ως ο «Βρετανός Μπιλ Γκέιτς».

Οι καλεσμένοι είναι όλοι υπάλληλοι των εταιρειών του Λιντς και κέρδισαν το ταξίδι με έπαθλο. Η αναζήτηση των αγνοουμένων ξεκίνησε από ψηλά, με κάποια αεροσκάφη, ενώ οι δύτες του Λιμενικού Σώματος της Μεσσήνης και οι σπηλαιολόγοι δύτες της Πυροσβεστικής από τη Ρώμη, το Σάσαρι και το Κάλιαρι θα πάνε στο βυθό σε βάθος 50 μέτρων, όπου βρίσκεται το Bayesian.

Ο Τζόναθαν Μπλούμερ, πρόεδρος της Morgan Stanley International, αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας ότι ήταν μεταξύ των αγνοουμένων του βυθισμένου σκάφους. Επιβεβαιώθηκε η εξαφάνισή του από τις ιταλικές αρχές, σύμφωνα με τους Times. Ο Μπλούμερ είναι στενός φίλος του Μάικ Λιντς. Ο Σαλβατόρε Κοτσίνα, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στη Σικελία, δήλωσε ότι αγνοείται επίσης ο Κρις Μορβίλο, δικηγόρος στην Clifford Chance.

Ιταλοί διασώστες κατά πάσα πιθανότητα κατά την ανάσυρση του σεφ του πλοίου που βρέθηκε νεκρός.

Γιόρταζαν την αθώωση του Μάικ Λιντς

Οι καλεσμένοι γιόρταζαν την αθώωση του Μάικ Λιντς, όταν το σκάφος βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας. Αρχικά είχε αναφερθεί πως ήταν ένα ταξίδι «δώρο» για τους εργαζόμενους του Μάικ Λιντς, όμως πλέον διασαφηνίστηκε.

Ο Λιντς είχε καλέσει άτομα από τη Clifford Chance και τη Invoke Capital, αφού τον Ιούνιο απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απάτης για την πώληση της Autonomy, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κρίθηκε αθώος σε όλες τις κατηγορίες για διόγκωση της αξίας της εταιρείας, την οποία πούλησε στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Hewlett-Packard έναντι 8,6 δισεκατομμυρίων λιρών το 2011.

Ιταλοί δύτες, καταδύονται ώστε να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες

Η αφήγηση μιας διασωθείσας

Μεταξύ αυτών που σώθηκαν είναι η Σάρλοτ Γκολούνσκι και ο σύζυγός της Τζέιμ Έμσλεϊ, οι οποίοι βρίσκονταν στο σκάφος με την ενός έτους κόρη τους Σοφία, όταν η καταιγίδα άρχισε να ταλαντεύει βίαια το ιστιοφόρο. Η ίδια δήλωσε: «Ήταν το τέλος του κόσμου και ο σύζυγός μου και εγώ παλεύαμε να σηκωθούμε».

Καθώς το γιοτ βυθίστηκε, η οικογένεια ρίχτηκε στο νερό. «Για δύο δευτερόλεπτα, έχασα την κόρη μου στη θάλασσα και στη συνέχεια την αγκάλιασα γρήγορα μέσα στη μανία των κυμάτων».

«Την κράτησα στην επιφάνεια με όλη μου τη δύναμη, τα χέρια μου τεντωμένα προς τα πάνω για να μην πνιγεί», πρόσθεσε. «Ήταν όλα σκοτεινά. Μέσα στο νερό, δεν μπορούσα να κρατήσω τα μάτια μου ανοιχτά. Φώναζα για βοήθεια, αλλά το μόνο που άκουγα γύρω μου ήταν οι κραυγές των άλλων». Οι τρεις νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Ένας Ιταλός γιατρός στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Παλέρμο, που περιέθαλψε την οικογένεια, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Μου είπε ότι ενώ κοιμόντουσαν, κάποια στιγμή το γιοτ αναποδογύρισε λόγω του ανεμοστρόβιλου και βρέθηκαν στο νερό. «Κάποιοι από αυτούς κατάφεραν αμέσως να ανέβουν στη σωσίβια λέμβο. Και κάποιοι άλλοι, προφανώς, δεν τα κατάφεραν».

Ο Κάρστεν Μπόρνερ, καπετάνιος ενός κοντινού σκάφους, δήλωσε ότι το πλήρωμά του επιβίβασε κάποιους επιζώντες που βρίσκονταν σε σωσίβια λέμβο, μεταξύ των οποίων τρεις σοβαρά τραυματισμένους.

Ο ψαράς Φρανσέσκο Σεφάλου δήλωσε ότι έπλευσε από την ακτή προς το σημείο αφού είδε μια φωτοβολίδα περίπου στις 4.30 π.μ., αλλά όταν έφτασε, το Bayesian είχε ήδη βυθιστεί, με μόνο αντικείμενα όπως μαξιλάρια και ξύλα να επιπλέουν στο νερό.

Πηγές: The Times, Telegraph