Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τρία είναι τα καταγεγραμμένα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Ροδόπη, ενώ κατέληξε ο 66χρονος που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, προερχόμενος από τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών.

Στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης η κατανομή των κρουσμάτων είναι τέσσερα στον Έβρο, ένα στην Ξάνθη, ένα στη Δράμα και ένα ανεπιβεβαίωτο ακόμη στην Καβάλα. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ανανεώνονται κάθε Τετάρτη, όπου ανακοινώνονται οι νέες νοσήσεις στη χώρα.

Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ έχει επισημάνει ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων του ιού του δυτικού Νείλου το 2024 σε σχέση με την τελευταία πενταετία και συστήνει στους πολίτες να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, οπωσδήποτε σε περιοχές όπου έχουν εμφανισθεί περιστατικά της νόσου αλλά και γενικότερα στην επικράτεια.

Κρούσμα του ιού εντοπίστηκε και στην Αττική:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά.
  • Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια στη λήψη των ατομικών μέτρων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών, καθώς τα άτομα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου.