Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τo λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου έχασε τόσο άδικα τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης, όταν η καρέκλα του παιχνιδιού στο οποίο καθόταν ξεκόλλησε και ο ίδιος βρέθηκε στο έδαφος τραυματισμένος θανάσιμα, μπροστά στα μάτια των αδερφών του και της μητέρας του.

Το λούνα παρκ σφραγίστηκε από την αστυνομία και το μοιραίο παιχνίδι μπήκε στο μικροσκόπιο πραγματογνωμόνων. Όπως προκύπτει, το συγκεκριμένο λούνα παρκ όχι μόνο λειτουργούσε από την αρχή της σεζόν χωρίς άδεια, όχι μόνο έκοβε εισιτήρια για παιχνίδια που είχαν χαλάσει, αλλά δεν είχαν γίνει όπως φαίνεται και οι απαραίτητοι έλεγχοι στο σύνολο των εγκαταστάσεων.

«Έχουμε ένα μηχάνημα που είναι σωστά σχεδιασμένο πριν 25-30 χρόνια. Είναι πιστοποιημένο, όμως έχει κάποιες προδιαγραφές ως προς τους ελέγχους και τη συντήρηση. Πρέπει οι έλεγχοι να είναι με τη λογική των αεροπορικών ελέγχων, όπως ελέγχουμε ένα αεροπλάνο βάσει με τις οδηγίες του κατασκευαστή, που είναι σαφείς. Είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη κάθε χρόνο να κάνει τους ελέγχους που πρέπει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πραγματογνώμονας, Κώστας Λακαφώσης.

Η νέα αποκάλυψη: Αποκλείστηκε από πανηγύρι στην Κοζάνη γιατί δεν είχε πιστοποίηση

Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται ότι ο 58χρονος ιδιοκτήτης του μοιραίου λούνα παρκ, αποκλείστηκε από πλειοδοσία δημοτικού πανηγυριού στην Κοζάνη, επειδή τα μηχανήματά του δεν ήταν πιστοποιημένα.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στις 29 Ιουλίου 2024 συνεδρίασαν τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών του δήμου Κοζάνης και εξέτασαν τις προτάσεις για συμμετοχή στο πανηγύρι «Νιάμερος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 1 Οκτωβρίου λίγο έξω από την πόλη. Συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό δύο ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να στήσουν λούνα παρκ. Η μία συμμετοχή ήταν του 58χρονου επιχειρηματία που είχε το λούνα παρκ στο Πευκοχώρι. Και οι δύο αποκλείστηκαν.

Όπως είπε στο ΕΡΤNews, o Κωνσταντίνος  Κούρος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δήμου της Κοζάνης, «τη Δευτέρα (18/8), υπήρξε μια δημοπρασία επαναληπτική γιατί την προηγούμενη την είχαμε ακυρώσει, επειδή οι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν προσκομίσει τα απαραίτητα χαρτιά.

Στο κομμάτι αυτό προσήλθαν πάλι οι ενδιαφερόμενοι για το λούνα παρκ […] Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα, όμως στη διάρκεια του ελέγχου παρατηρήσαμε ότι τα πιστοποιητικά καταλληλότητας  για κάποια παιχνίδια δεν υπήρχαν ή για κάποια είχαν λήξει», σημείωσε.

«Επίσης να σας πω ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά, την πρώτη φορά κηρύξαμε άκυρη τη δημοπρασία. Πριν από είκοσι μέρες περίπου, διαπιστώσαμε ότι και οι δύο ενδιαφερόμενοι δεν είχαν όλοι τα απαραίτητα χαρτιά», τόνισε ο ίδιος σημειώνοντας πως συμμετείχαν και άλλα μέλη στη συγκεκριμένη επιτροπή.

Αμείλικτα ερωτήματα

Η τραγωδία στο λούνα παρκ, που σημειώθηκε λίγες μέρες μετά τον πνιγμό της 8χρονης σε πισίνα κατασκήνωσης, επίσης στη Χαλκιδική, γεννά αμείλικτα ερωτήματα για την ασφάλεια σε χώρους ψυχαγωγίας, όπου όπως φαίνεται επιχειρήσεις  λειτουργούν χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς αδειοδότηση και χωρίς έλεγχο. Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν για το συγκεκριμένο λούνα πάρκ, ότι «το εισιτήριο κάθε χρόνο ανέβαινε, αλλά τα μηχανήματα έμεναν σκουριασμένα και ασυντήρητα».

«Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι κάτι δεν πήγε καλά όσον αφορά την ασφαλή έδραση του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Δηλαδή αποκόλληση σημαίνει μη σταθερή στήριξη. Κάτι έγινε και έφυγε στο κουβούκλιο» τόνισε ο πραγματογνώμονας Αναστάσιος Δέδες (ΕΡΤ), που σημείωσε ότι ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου λούνα παρκ έχει ακόμα μία ίδια επιχείρηση στην περιοχή.

Εξήγησε ότι για τέτοια παιχνίδια χρειάζονται πιστοποιητικά από μηχανολόγο ή άλλο επιστήμονα ο οποίος ασχολείται με το αντικείμενο, υπεύθυνη δήλωση καλής λειτουργίας όλων των μηχανημάτων ένα προς ένα, όπως αυτά προβλέπεται από τη νομοθεσία.

«Βλέπω εκ του αποτελέσματος ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με το συγκεκριμένο κάθισμα. Εκεί υπήρχαν κάποια καθίσματα τα οποία περιστρέφονταν. Άρα λοιπόν υπάρχει μία αυξομείωση της επιτάχυνσης της βαρύτητας και τα υλικά αλλά και το σύστημα της λειτουργίας του μηχανήματος αυτού θα έπρεπε να ανταποκρίνονται ασφαλώς όσον αφορά την επιτάχυνση και την άμεση επιβράδυνση» εκτίμησε ο κ. Δέδες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι διορισμένοι πραγματογνώμονες θα συντάξουν το πόρισμά τους και θα καταδείξουν ποιο ήταν το αίτιο το οποίο προκάλεσε την αποκόλληση του συγκεκριμένου καθίσματος που είχε ως συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού. Υπήρχε είτε αστοχία υλικού, είτε μη σωστή συντήρηση, είτε το σύστημα εκεί πέρα ήταν σάπιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι «οι έλεγχοι αυτοί γίνονται από διαπιστευμένο φορέα. Δηλαδή υπάρχουν φορείς από το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο φορέας αυτός ο συγκεκριμένος είναι το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, το οποίο έχει καταρτίσει καταλόγους στους οποίους υπάρχουν εταιρείες – φορείς οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να δίνουν αντίστοιχα πιστοποιητικά καλής λειτουργίας».

«Πρέπει να υπάρχουν προδιαγραφές και σχεδιασμός για ασφαλή λειτουργία του παιχνιδιού»

«Δεν είναι ένα απλό παιχνίδι, είναι ηλεκτρομηχανολογική κατασκευή και μάλιστα με αρκετές απαιτήσεις. Έχει περιστροφική κίνηση, ταχύτητες και επιπλέον, μεταφέρει κόσμο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα των ανθρώπων», σημείωσε ο πραγματογνώμων Γιώργος Περιβολιώτης στο MEGA.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν προδιαγραφές και σχεδιασμός για ασφαλή λειτουργία του μηχανήματος, που αυτό εξασφαλίζεται από τον κατασκευαστή».

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, δεν φαίνεται πως το παιχνίδι είχε κάποιο θέμα σχεδιασμού, αλλά πρόκειται για τοπικό ζήτημα.

Μπαλάκι οι ευθύνες

Στη σκιά του τραγικού περιστατικού, λαμβάνει χώρα ένα πινγκ πονγκ ανάμεσα σε δήμο και υπουργείο για το ποιος έχει την ευθύνη αδειοδότησης και ελέγχων. Διεξάγεται έρευνα γιατί το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια ενώ είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές. Την ίδια ώρα πειθαρχικό έλεγχο στη Δήμαρχο Κασσάνδρας διέταξε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η μοναδική αρμόδια αρχή χορήγησης αδειών λούνα πάρκ είναι ο Δήμος. Σύμφωνα με τον Δήμο Κασσάνδρας,  όμως, τα λούνα παρκ δεν χρειάζονται αδειοδότηση παρά μόνο γνωστοποίηση λειτουργίας.

«Γνωστοποίηση κάνει μία επιχείρηση που θέλει να ξεκινήσει τη λειτουργία της και έχει όλο τον φάκελο των απαραίτητων δικαιολογητικών στη διάθεσή της, για να ελεγχθεί στη συνέχεια. Ο σκοπός της γνωστοποίησης είναι να μπορεί να επιχειρήσει νωρίτερα χωρίς να περιμένει να κολλήσει στα γραφειοκρατικά ζητήματα. Δεν ισχύει όμως για τις δραστηριότητες που είναι επικίνδυνες για τη δημόσια ασφάλεια. Εκεί προηγείται η διαδικασία της έγκρισης», είπε στο MEGA, ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και επέμεινε πως αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο και εφαρμογή της νομοθεσίας είναι οι εκάστοτε δήμοι.

Ο δήμος δεν έχει ελεγκτικό μηχανισμό

Ωστόσο, η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά Δημητροπούλου ανέφερε πως η επιχείρηση του λούνα παρκ άνοιξε εντελώς παράνομα, καθώς φέτος δεν κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα για την άδεια λειτουργίας.

«Ο Δήμος Κασσάνδρας δεν έχει ελεγκτικό μηχανισμό. Η συγκεκριμένη επιχείρηση λειτουργεί για 1,5 μήνα το καλοκαίρι και μέχρι πέρυσι έπαιρνε κανονικά τις άδειές του. Ο φάκελός του δεν ήταν ελλιπής, δεν κατέθεσε τίποτα. Δεν πήρε άδεια λειτουργίας. Ο νόμος δυστυχώς δεν δίνει το δικαίωμα στο δήμο να κλείσει μία επιχείρηση που δεν κάνει γνωστοποίηση».

Όπως είπε η ίδια, πρόκειται για ένα κενό νόμου, καθώς ο νόμος επιτρέπει στο δήμο μόνο να επιβάλλει πρόστιμο.

«Ο μόνος λόγος να μπει ο δήμος και να σφραγίσει είναι να γίνει ένα τραγικό γεγονός ή να με ενημερώσει η αρμόδια υπηρεσία ότι αυτό είναι επικίνδυνο».

«Κάποιοι θέλουν να πλουτίζουν σε βάρος της ζωής άλλων ανθρώπων»

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οικογένειας του αδικοχαμένου νεαρού, Νίκος Πετρίδης, σημείωσε (Σκάι) πως «δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να διαπιστώσει εμφανείς και σημαντικές παραβάσεις που ήταν σε γνώση όχι μόνο των τοπικών παραγόντων, αλλά προφανώς και της ίδιας της επιχείρησης εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Παράλληλα, τόνισε ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα στερούνταν θέσεων, επειδή ήταν σπασμένες, ενώ υπολείπονταν κάποιες άλλες που επρόκειτο να σπάσουν, με τον χειριστή να αλλάζει διαρκώς τις θέσεις. «Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι όλα αυτά δείχνουν δόλο και αδιαφορία, επειδή τα προβλήματα φαίνονται να είναι διαχρονικά και δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ. Υπάρχουν δυστυχώς άνθρωποι που θέλουν μόνο να πλουτίζουν, χωρίς να σέβονται την υγεία και προπαντός τη ζωή των άλλων ανθρώπων», προσέθεσε ο κ. Πετρίδης.