Αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα των εξετάσεων για ευλογιά των πιθήκων (mpox) στο οποίο υποβλήθηκε ένα μέλος του πληρώματος φορτηγού πλοίου, που τέθηκε σε καραντίνα από τις Αρχές της Αργεντινής, προκειμένου να μην υπάρξει τυχόν διασπορά  της μολυσματικής ασθένειας. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι τα εξανθήματα που είχε εμφανίσει ο ναυτικός οφείλονταν σε ανεμοβλογιά.

Τα συμπτώματα του ναυτικού που σήμαναν συναγερμό – Τι έδειξε το τεστ

Ο ναυτικός, υπήκοος Ινδίας, είχε εμφανίσει κύστες στο πρόσωπο και το στήθος του και οι αρχές της Αργεντινής αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους το πλοίο στον ποταμό Παρανά, κοντά στο λιμάνι-κόμβο του εμπορίου σιτηρών Ροσάρι.

Το πλοίο που τέθηκε σε καραντίνα, υπό σημαία Λιβερίας, εκτελούσε δρομολόγιο από την πόλη Σάντους της Βραζιλίας, επίσης μείζονα εμπορικό κόμβο, για να φορτώσει σόγια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και ναυτιλιακό οργανισμό της Αργεντινής.

Λήξη συναγερμού

Εν συνεχεία, ενεργοποιήθηκε πρωτόκολλο έκτακτης υγειονομικής ανάγκης και το πλοίο, που κατευθυνόταν στο λιμάνι Σαν Λορένσο, στην επαρχία Σάντα Φε, αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη μέση του ποταμού. Σε νεότερη ανακοίνωση, αναφέρθηκε ότι ο ναυτικός βρέθηκε αρνητικός στην ευλογιά των πιθήκων -γνωστή ως mpox- αλλά θετικός στην ανεμοβλογιά.

Την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την mpox παγκόσμια κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, καθώς μια παραλλαγή του ιού εξαπλώθηκε γρήγορα στην Αφρική. Μία ημέρα αργότερα ένα κρούσμα είχε επιεβαιωθεί στη Σουηδία, το πρώτο εκτός της αφρικανικής ηπείρου.