Ένα ισραηλινό χτύπημα στη Σιδώνα, νότια πόλη του Λιβάνου, σκότωσε την Τετάρτη έναν αξιωματούχο της Φατάχ, δήλωσαν ένας ηγέτης της παλαιστινιακής ομάδας και μια πηγή ασφαλείας, σηματοδοτώντας την πρώτη τέτοια επίθεση που αναφέρεται στη Φατάχ σε πάνω από 10 μήνες διασυνοριακών συγκρούσεων Ισραήλ – Λιβάνου.

«Το ισραηλινό χτύπημα στη Σιδώνα σκότωσε τον αξιωματούχο της ομάδας (Φατάχ) Χαλίλ Μακντάχ», δήλωσε ο Φάθι Αμπού αλ-Αραντάτ, υψηλόβαθμο μέλος του παλαιστινιακού προεδρικού κινήματος, με μια πηγή ασφαλείας να επιβεβαιώνει την αναφορά στο AFP και να προσθέτει ότι το χτύπημα έπληξε το αυτοκίνητό του.

Η Φατάχ, η παράταξη του Γιάσερ Αραφάτ, που βρίσκεται στην ηγεσία της παλαιστινιακής αρχής στη Δυτική Όχθη φαίνεται πως μπαίνει επίσης στο στόχαστρο του Ισραήλ την ώρα μάλιστα που ο Μαχμούντ Αμπάς βρίσκεται στο Κάιρο για τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία.

Η επίθεση φαίνεται πως ήταν στοχευμένη καθώς χτυπήθηκε το αυτοκίνητό του στελέχους της Φατάχ.

Εν μέσω φόβων κλιμάκωσης

Την ίδια στιγμή εξανεμίζονται οι ελπίδες που έθρεψαν οι ΗΠΑ τις προηγούμενες ημέρες για εκεχειρία στη Γάζα, καθώς παρά τις επίσημες δηλώσεις Μπλίνκεν για συμφωνία του Ισραήλ στην πρόταση των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου δήλωσε σε συγγενείς ομήρων ότι παραμένει σταθερός στους όρους του για στρατιωτική παρουσία και ουσιαστικά διχοτόμηση του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου συνεχίζονται με εκτοξεύσεις πυρών εκατέρωθεν. Η πολυδιαφημιζόμενη εκεχειρία, που όλο και απομακρύνεται, θα ήταν η εγγύηση που έψαχναν οι ΗΠΑ και το Ιράν ώστε να μην υπάρξει σκληρή απάντηση στη δολοφονία Χανίγια στην Τεχεράνη.

Η Χεζμπολάχ από την άλλη έχει ξεκαθαρίσει ότι θα απαντήσει σκληρά στη δολοφονία του διοικητή της Σουκρ, τον περασμένο μήνα και αναλυτές αναφέρουν ότι η δράση της δεν θα εξαρτηθεί από το τι τελικά θα κάνει το Ιράν.