Το δεξαμενόπλοιο «ΜΤ Sounion» της Delta Tankers ανέφερε ότι δέχθηκε επίθεση από δύο μικρές βάρκες και χτυπήθηκε από τρία βλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα στα ανοικτά της Υεμένης την Τετάρτη, ανέφερε ο οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO).

Δεν αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ των 25 μελών του πληρώματος που επέβαιναν, αλλά το πλοίο με ελληνική σημαία έχει χάσει την ικανότητα ελιγμών, πρόσθεσε ο UKMTO.

Την επίθεση επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Ναυτιλίας. Σε μήνυμα του αναφέρει ότι «ένοπλη επίθεση σε δεξαμενόπλοιο ελληνικής σημαίας, με 25 αλλοδαπούς μέλη πληρώματος, στη θαλάσσια περιοχή 70 ναυτικά μίλια, δυτικά από την Χοντέιντα (Ερυθρά Θάλασσα). Από το συμβάν προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ δεν αναφέρθηκε τραυματισμός ατόμων».

Το πλοίο με ελληνική σημαία που χτυπήθηκε από τους Χούθι

Το περιστατικό

Το πλοίο ανέφερε ότι προσεγγίστηκε από δύο μικρά σκάφη με περίπου 15 άτομα και δήλωσε ότι υπήρξε μια σύντομη ανταλλαγή πυρών από φορητά όπλα, δήλωσε ο UKMTO.

Η ανταλλαγή πυρών έλαβε χώρα 77 ναυτικά μίλια (142 χιλιόμετρα) δυτικά του λιμανιού της Υεμένης, της Χοντέιντα.

Η βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey ανέφερε επίσης ένα περιστατικό στην ίδια περιοχή, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι αντάρτες Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στη διεθνή ναυτιλία κοντά στην Υεμένη από τον περασμένο Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αναφέρει το Reuters

Οι επιθέσεις έχουν επισύρει αμερικανικά και βρετανικά αντίποινα στα εδάφη των Χούθι και έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς οι πλοιοκτήτες ανακατευθύνουν τα πλοία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ για να διανύσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής.

Πηγή: ot.gr