Ένα ακατέργαστο διαμάντι 2.492 καρατίων που ανακαλύφθηκε στη Μποτσουάνα θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πολύτιμος λίθος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Η καναδική εταιρεία εξόρυξης Lucara Diamond Corp είπε ότι ανακάλυψε την «εξαιρετική» πέτρα στο ορυχείο διαμαντιών Karowe, με μια φωτογραφία που δείχνει το βαρύ ακατέργαστο διαμάντι στην παλάμη ενός χεριού.

Το μεγαλύτερο διαμάντι που ανακαλύφθηκε ποτέ ήταν το διαμάντι Cullinan των 3.106 καρατίων, το οποίο εξορύχθηκε στη Νότια Αφρική το 1905 όταν ήταν ακόμη βρετανική αποικία και χαρίστηκε στον βασιλιά Εδουάρδο Ζ’. Κόπηκε σε πολλά πετράδια, μερικά από τα οποία αποτελούν πλέον μέρος των κοσμημάτων του στέμματος.

«Εκστασιασμένοι» στη Lucara με το νέο διαμάντι

Ο πρόεδρος της Lucara, William Lamb, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε εκστασιασμένοι με την ανάκτηση αυτού του εκπληκτικού διαμαντιού 2.492 καρατίων».

Η Lucara δεν ανακοίνωσε ποια είναι η αξία του διαμαντιού «υψηλής ποιότητας» ή εάν θα μπορούσε να κοπεί σε πολύτιμους λίθους. Από τη μεριά της, η κυβέρνηση της Μποτσουάνα σημείωσε ότι ήταν το μεγαλύτερο διαμάντι που ανακαλύφθηκε στη χώρα.

Το ορυχείο του Karowe παράγει συχνά μερικές από τους μεγαλύτερους πολύτιμους λίθους. Το 2019, η Lucara εξόρυξε το διαμάντι Sewelo 1.758 καρατίων, το οποίο υπήρξε τότε το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι που εξορύχθηκε στον κόσμο.

Η Louis Vuitton το αγόρασε έναντι άγνωστου χρηματικού ποσού, παρόλο που ήταν μαύρο στην εμφάνιση και δεν ήταν σαφές πόσα πετράδια μπορούσαν να κοπούν από αυτό.

Το διαμάντι Lesedi La Rona 1.111 καρατίων, επίσης από την Karowe, αγοράστηκε από έναν Βρετανό κοσμηματοπωλείο για 53 εκατομμύρια δολάρια (40 εκατομμύρια λίρες) το 2017.

Το μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε ποτέ ήταν η μαύρη πέτρα Sergio, η οποία ανακαλύφθηκε πάνω από το έδαφος στη Βραζιλία το 1895 και κόπηκε για να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανικά τρυπάνια. Οι μαύρες πέτρες “carbonado” όπως το Sergio πιστεύεται ότι είναι μέρη μετεωριτών.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο, αλλά τα πιο μεγάλα πολύτιμα ευρήματα έχουν γίνει στη Μποτσουάνα τα τελευταία χρόνια. Η νοτιοαφρικανική χώρα προσπαθεί να αυξήσει τη δύναμή της στη βιομηχανία, διαπραγματευόμενη ένα σταδιακά μεγαλύτερο μερίδιο λίθων που εξορύσσει η αγγλοαμερικανική De Beers πέρυσι, σε μια νέα 10ετή συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Μποτσουάνα, Mokgweetsi Masisi, θα είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που θα δουν το νέο, ακόμη ανώνυμο, διαμάντι της Lucara, στο γραφείο του, προτού παρουσιαστεί στον κόσμο, δήλωσε η κυβέρνηση.

Πηγή: ΟΤ