Μέσα στο κινητό  θα περιλαμβάνεται πλέον η ακίνητη περιουσία για τους ιδιοκτήτες μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού wallet που παρέχεται στο Gov.gr.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η εφαρμογή και οι πολίτες θα μπορούν να έχουν την πλήρη εικόνα των ακινήτων τους (εμβαδόν, περίμετρο, χρήση γης καθώς και άλλα στοιχεία), όπως ήδη συμβαίνει με την αστυνομική ταυτότητα, την άδεια οδήγησης, την κάρτα ανεργίας, και την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν για όλους, χωρίς διαβαθμισμένη πρόσβαση, μέσω ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος πλοήγησης

Ως εκ τούτου, ιδιοκτήτες ακινήτων,συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και δικηγόροι θα μπορούν να ενημερώνονται από τους ιδιοκτήτες εύκολα και γρήγορα για το ακίνητο που τους ενδιαφέρει σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Ουσιαστικά, δε θα χρειάζεται διασταύρωση και επιβεβαίωση στοιχείων.

Η ψηφιακή ταυτότητα θα δίνεται σε ακίνητα όπου υπάρχει συμφωνία στοιχείων σε όλες τις υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, το εκάστοτε ακίνητο εμφανίζεται με διαφορετικό τρόπο σε εφορία, πολεοδομία και δήμο.

Στόχος

Στόχος της νέας υπηρεσίας είναι να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα και να υπάρξει ενιαία εικόνα για το ακίνητο.

Οι πολίτες μέσω του wallet θα δίνουν έγκριση στους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, ώστε εκείνοι να αντλούν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ολοκληρώνεται μια διαδικασία που σχετίζεται με το ακίνητο τους.. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πολίτες θα δίνουν τη συναίνεσή τους μέσω του ψηφιακού τους πορτοφολιού για μεταβιβάσεις γονικές παροχές άλλες συναλλαγές που αφορούν στην ακίνητη περιουσία τους.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι σε θέση να βλέπουν το πώς έχει αποτυπωθεί η περιουσία του, δηλαδή ποια είναι η επιφάνεια και τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου του, ποια η περίμετρος, η χρήση γης, και γενικά, μέσω του ψηφιακού χάρτη, να ενημερώνεται για τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει σε κάθε περιοχή.

Μέσω της διεύρυνσης της λειτουργίας του maps.gov.gr, οι πολίτες για πρώτη φορά θα βλέπουν οριοθετημένη την περιουσία τους σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, ανεξαρτήτως της φάσης κτηματογράφησης.

Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν για όλους, χωρίς διαβαθμισμένη πρόσβαση, μέσω ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος πλοήγησης, ενώ είναι πλέον προσβάσιμη και από κινητά.

Η νέα πλατφόρμα έχει εμπλουτιστεί με τα δεδομένα των γεωτεμαχίων του Κτηματολογίου. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να βλέπει στον χάρτη τόσο τα όρια κάθε οικοπέδου, όσο και τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που αυτό φέρει.

Πηγή: ΟΤ