Στη μετατροπή της κατεχόμενης Κύπρου σε σύγχρονη στρατιωτική βάση προχωρεί η Τουρκία, με τη δημιουργία στρατιωτικού αεροδρομίου, ναυστάθμου και ραντάρ. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο να ελέγχει μεγάλο μέρος της Μεσογείου από τη Λιβύη έως τον Λίβανο, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας. Εχουν επενδυθεί πολλά χρήματα σε στρατιωτικές υποδομές στα Κατεχόμενα και τώρα με την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή άρχισε να τα ενισχύει στρατιωτικά.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η Αγκυρα έχει προχωρήσει σε μια σειρά από κινήσεις στα Κατεχόμενα, όπως:
1 Αναβάθμισε το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου, το οποίο από αερολέσχη που ήταν όταν η Κύπρος ήταν ελεύθερη, μετατράπηκε σε βάση μη επανδρωμένων αεροχημάτων (drones) με αποκλειστικές αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα τουρκικά drones (Bayraktar TB2 – UAV) μπορούν να μεταφέρουν πυραύλους αέρος – αέρος και αέρος – επιφανείας, να μεταφέρουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο (real picture on real time) σε τουρκικά σκάφη που επιχειρούν στην περιοχή, έχουν ακτίνα δράσης περίπου 200 χιλιομέτρων από τον σταθμό GDT (Ground Data Terminal), έχουν κορυφή με μέγιστο ύψος 20.000 πόδια και μπορούν να εκτελούν επιχειρήσεις ISR (Identification – Surveillance – Reconnaissance). Τα drones συνεργάζονται με το ελικοπτεροφόρο «Αναντολού», το οποίο και αυτό μεταφέρει τα Bayraktar και διαθέτει και σταθμό ελέγχου και καθοδήγησης.
Σημειώνεται ότι μετά τη δημιουργία ενός νέου συστήματος καθοδήγησης και λειτουργίας (GDT – Ground Data Terminal) στην οροσειρά του κατεχόμενου Πενταδάκτυλου η ακτίνα δράσης τους μπορεί να φτάσει στις ακτές του Ισραήλ και του Λιβάνου. Και για όσους είχαν την απορία τι γύρευαν οι εργάτες στην οροσειρά του Διγενή Ακρίτα, στον πληγωμένο από τουρκική σημαία Πενταδάκτυλο, τώρα θα τους λύθηκε.
2 Προχωρεί σε κατασκευή ναυστάθμου στην κατεχόμενη περιοχή στο Μπογάζι για τον ελλιμενισμό και τον ανεφοδιασμό όχι μόνο πολεμικών πλοίων, αλλά και ερευνητικών, που αναμένεται σε λίγους μήνες πάλι να προκαλέσουν στην κυπριακή ΑΟΖ.
3 Δεν έχει αποσύρει (παρά τις στρατιωτικές της περιπέτειες στη Συρία και με τους Κούρδους ή με τις φυσικές καταστροφές) ούτε έναν στρατιώτη από τις 38.000 που είχαν εισβάλει το 1974 στην Κύπρο. Υποτίθεται ότι τότε ήταν… ειρηνευτική επιχείρηση, αλλά ο «Αττίλας» παραμένει, και σε ορισμένες περιπτώσεις με αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης οπλικά συστήματα (που το αμερικανικό Κογκρέσο απαγορεύει αυστηρά).
4 Προχωρεί στην κατασκευή σταθμού παρακολούθησης πλοίων στο Ακρωτήρι, όπου βρίσκεται το πιο φημισμένο χριστιανικό μοναστήρι της Κύπρου, του Αποστόλου Ανδρέα, και στην περιοχή Τέμπλος (εκεί όπου βρίσκεται η λεγόμενη «μύτη» της Κύπρου). Πρόκειται για σταθμό παρακολούθησης διέλευσης πλοίων και καταγραφής της θαλάσσιας κίνησης. Στην πραγματικότητα μέσω του Αποστόλου Ανδρέα η κατοχική Τουρκία θέλει να γίνει ο… λιμενάρχης της περιοχής, τη στιγμή που η Αλεξανδρούπολη μειώνει τη σπουδαιότητα των Δαρδανελλίων.
Τα γεωτρύπανα
Δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα, εξάλλου, τα σχέδια της Τουρκίας να συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Εχουν εντοπιστεί στόχοι για γεωτρήσεις (σύμφωνα και με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος») και φαίνεται πως η Αγκυρα δεν θα κάνει πίσω. Ο ενεργειακός σχεδιασμός της κατοχικής Τουρκίας δεν αφορά, βέβαια, μόνο τις κυπριακές θάλασσες. Η ενίσχυση του στόλου των γεωτρυπάνων δείχνει τις προθέσεις της Αγκυρας. Πρόκειται για ένα ακόμη εργαλείο υλοποίησης της επεκτατικής της πολιτικής.