Σπάνιο δηλητηριώδες έντομο που είχε να εμφανιστεί χρόνια, εθεάθη φέτος σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες της χώρας τον ίδιο μήνα.

Ο λόγος για τον λιθόκερο -δηλητηριώδες έντομο γίγας- που είχε εντοπιστεί στη Λάρισα πριν από 10 μέρες και σήμερα (22/08) εντοπίστηκε και στην Ικαρία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ικαριακής Ραδιοφωνίας», κάτοικοι και παραθεριστές στο νησί εντόπισαν το δηλητηριώδες έντομο στην παραλία Αργυρού της Ικαρίας.

Λιθόκερος είχε εντοπιστεί και στη Λάρισα – Δείτε βίντεο

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας άνθρωπος στην περιοχή της Χαραυγής στη Λάρισα είχε βρει έναν λιθόκερο στη βεράντα του σπιτιού, στις 12 Αυγούστου.

YouTube video player

Όσα ξέρουμε για τον λιθόκερο

Ο λιθόκερος μοιάζει με κατσαρίδα που κολυμπάει και πετάει, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σε μέγεθος 12 εκατοστών. Το δάγκωμα του είναι δηλητηριώδες όχι όμως θανατηφόρο για τον άνθρωπο και προκαλεί οξύ πόνο.

Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis Belostomatidae όπως είναι η επίσημη ονομασία του, το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης. Απαντάται συνήθως σε θερμά και τροπικά κλίματα (σπανίως στην Ελλάδα, μέχρι τα τελευταία 2-3 χρόνια), ενώ το μήκος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 12 εκατοστά.

Σε αντίθεση με τα άλλα έντομα της οικογένειας Belostomatidae, το θηλυκό αφήνει τα αυγά του στην παραλία, κοντά στη θάλασσα και συνήθως σε ανθρώπινες κατασκευές, με το αρσενικό να τα φυλάει από άλλους θηρευτές και να τα βρέχει κάθε τόσο με νερό της θάλασσας.

Ο λιθόκερος τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια, ενώ το δηλητηριώδες δάγκωμά του στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, ο οποίος διαρκεί για κάποιες ώρες, αλλά δεν προκαλεί θάνατο, εκτός και αν το θύμα είναι αλλεργικό στο δηλητήριο του.